Terveink szerint Király Nóra a FICSAK alapítója, valamint Hal Melinda, az MCC Tanuláskutató Intézet vezető kutatója, klinikai szakpszichológus zoom élőben beszélgettek volna a nyári időszakban még inkább homloktérbe került, az egész családot, de különösen a gyermekeket érintő tudatos internethasználatról. 

Sajnos Király Nórának aznap este technikai problémája adódott, így helyette a FICSAK egyik munkatársa, Kassai Etelka szociálpedagógus és a meghívott szakember között zajlott le izgalmas beszélgetés a gyerekek vakáció alatti (és nem csak vakáció alatti) túlzott online fogyasztás  problémáiról.

Alapvető kérdésként merült fel, hogy milyen veszélyeket is rejt a szélsőséges intenzitású- időben hosszan elnyúló online jelenlét?

Hal Melinda klinikai szakpszichológus sok egyéb káros hatás mellett a digitális autizmus jelenségére hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy most már mérhető a gyerekeknél a figyelemzavar.

Tisztázásra került a kérdés az egyensúly tekintetében is. Hal Melinda arra hívta fel a figyelmet, hogy ma már nincs esély arra, hogy teljesen kiiktassuk a gyerekek életéből az online használatot, sokkal inkább arra kell törekedni, hogy egy élhető egyensúlyt tudjon a szülő kieszközölni. Az azonban nagyon fontos, hogy 0-2 éves kor között egyetlen másodpercet se töltsenek a gyerekek képernyő előtt. Se televízió, se mobil, se tablet! Semmilyen technikai eszköz nem lehet megengedett „szórakoztatás” a kicsik számára, mert önmagban a képernyő, a KÉK FÉNY olyan idegrendszeri károsodásokat okozhat, amely fejlődésüket súlyosan károsíthatja.

A beszélgetésből kiderült, hogy a gyerekekben igenis él még az igény a képernyőn túli életre és játékokra, van igény személyes kapcsolódásokra is, de ehhez a szülői jelenlét szükséges- leginkább az, hogy a szülő kitartóan újra meg újra felkínálja a képernyőn túli programokat.

Akkor is, ha a válasz eleinte nem. A szakember véleménye szerint a gyerekek ellenállása kitartó szülői munkával áttörhető, csak nem szabad feladni, akkor sem, ha eleinte komoly kihívás a gyerekek elcsalogatása.

Kulcsfontosságú azonban a szülő-gyermekek közötti bizalom kiépítése, megtartása vagy újra kialakítása, valamint a szülői türelem. A szülői türelem a tekintetben is, hogy elengedhetetlen nyugodt, kiegyensúlyozott légkört teremteni a családban- így lehet esély arra, hogy a gyermekek vonzónak érezhetik az online tér helyett azokat az együttléteket, amelyek a családban, a szülőkkel, testvérekkel megvalósulhatnak.

Természetesen adódhatnak bonyodalmak, ott leginkább, ahol eltérő életkorú gyerekek vannak, hiszen amíg a fiatalabb testvér csak minimálisan juthat képernyő elé, a nagyobb- például egy 14 éves gyermek számára már huzamosabb időt „kénytelen” a szülő engedélyezni. Ez pedig óhatatlanul feszültségekhez vezethet.

A jelenlegi kutatások arra mutattak rá, hogy ma Magyarországon (is) egy 14-18 év közötti gyermek (fiatal) körülbelül 7 órát tölt online. Ez óriási szám, és hiba lenne azt vélni, hogy ez az ijesztően hosszú idő, akár a vakáció alatt is markánsan csökkenthető. Ám ara kell törekedni, hogy mégis a lehető legkevesebb időt töltsenek a kék fény bűvöletében a gyerekek. Ha eléri a szülő azt, hogy megfeleződjön az online jelenlét – legalább a nyár folyamán, az már siker.

Ha a szülő kitartással, nyugodt kommunikációval, türelemmel, meleg szeretettel és figyelemmel teli légkör biztosításával eléri, hogy a felére csökkenjen az online bűvölet és helyette IGAZI programokat és élményeket élhetnek át közösen, az óriási eredmény lehet.

A szakember ara is felhívta a figyelmet, hogy nincs könnyű dolguk a gyerekeknek sem, hiszen hatalmas a kortárs csoportnyomás és óriási a mindenhonnan érkező inger mennyisége. A gyerekek már ebbe az ingerkáoszba születnek bele, a jelenlegi technikai feltételek közé. Nehéz nemet mondani és kiszakadni onnan. A szülők felelőssége a korlátok állításában érhető tetten- a teljes tiltás sajnos semmilyen módon nem vezet eredményre.

A személyes példamutatás is fontos, a család sajátosságait figyelembe vevő szabályrendszer kialakítása szintén, valamint egy olyan értékrend megteremtésére és átadására, amely képes megfelelő fókuszt biztosítani a gyerekek számára.

A nyáron se veszíthetjük szem elöl a kereteket- fontos, hogy legyen napirend, mert az segít egyben tartani az időt, könnyebb élhető szabályokat felállítani a család minden tagja számára.

Nagyon szépen köszönjük mindazoknak, akik velünk tartottak ezen a rendkívül fontos beszélgetésen. Reméljük a szakemberek tudtak olyan válaszokat adni, amelyek segíthetik a szülőket egy – a családjuk számára élhető- digitális házirend megteremtésében.