A gyerekek és a szülők joga mindenek előtt

A Fiatal Családosok Klubjának közleménye
a Család Nemzetközi Napja alkalmából
2023. május 15.

„A család… benne van a biztonság, a sziklaszilárd alap,
az a hely, ahová hazamehetünk, amelyben felnőhetünk,
amelyből kirepülhetünk, de mégis emlékszünk rá és belekapaszkodhatunk…”

Május minden évben a családok hónapja, mely az év egyik legszebb ünnepével, az Anyák napjával kezdődik, és a Gyermeknappal záródik. E két jeles, szívünknek kedves ünnep között pedig pontosan félúton kiemelt fontossággal bír a Család Nemzetközi Napja, melyet az ENSZ kezdeményezésére minden évben május 15-én tartunk. A Fiatal Családosok Klubja számára a gyermekvédelem érdekében tett erőfeszítések élvezik az egyik legfontosabb prioritást a következő egy évben.

A Fiatal Családosok Klubja üdvözli és egyöntetűen támogatja a magyar kormány álláspontját a gyermekvédelem ügyében. Ennek érdekében a hazai családszervezetekkel szorosan együttműködve és a magánszemélyek közötti összefogás erejére támaszkodva hívja fel a figyelmet, hogy nincs vesztegetni való idő, cselekedni kell a felnövekvő generációk jövőjéért. A gyermekek és a szülők jogainak védelme a család megtartó erejét erősítve közös és elemi érdeke az egész magyar társadalomnak, viszont a nemzetközi események, trendek tükrében számos tennivaló és kihívás áll előttünk.

A magyar családokat képviselő civil szervezetként a FICSAK álláspontja változatlan: a gyermekek nevelésének joga kizárólag a szülőké, és az is jogos részükről, hogy szeretnék megóvni őket az egészséges fejlődésüket befolyásoló hatásoktól, az energiaitalok és az internetfüggőség térhódításától. Mivel a közelmúltban is voltak olyan LMBTQ aktivisták akik ártottak a gyermekeknek, ezért továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekek védelmére.

2023-ban a Ficsak által szervezett családi események, a bárki számára elérhető Családi TudásTár, a környezetbarát Játékbérlés szolgáltatás és Zöld Minősítő Rendszer, a Szülőakadémia, az értékes írásokat megosztó Ficsakblog, az országos kiterjedésű Tagszervezeti rendszer többezer család számára biztosítja 2023-ban is a kikapcsolódás, az információáramlás, a közösségi összefogás erejét és elősegíti a környezettudatos és egészséges, sportos mindennapokat.

A FICSAK célja, hogy Magyarországon továbbra se csak május 15. legyen a családok napja, hanem az év minden napja!