Pozitív nevelés, avagy erőszakmentes, az önbizalmat támogató, kapcsolatra építő nevelési módszerek címmel tartott előadást Vida Ágnes pszichológus a Szülőakadémia 2024. tavaszi sorozatának első állomásaként.


A 2024. február 27-én megtartott előadást hatalmas érdeklődés övezte, közel 60 fő vett részt, ám ezen felül sokan betegség miatt kényszerültek távolmaradásra.

Ági közvetlen és humoros stílusban rengeteg gyakorlati példát osztott meg a szülőkkel.
Vajon rosszalkodik-e egy kisgyerek, amikor nem akar elaludni? Sokan ezzel a gondolattal éljük meg a nehezebb pillanatokat. Fontos ilyenkor kideríteni, mi áll a viselkedés hátterében? Mire van igazából szüksége? Vagy hogyan hat a gyerekre, ha feszült helyzetben lehalkítjuk a hangunkat? Mit tanulhat ebből? Például azt, hogy neki is le kell nyugtatnia magát ahhoz, hogy meg lehessen beszélni a dolgokat.

Életszerű helyzeteken keresztül mutatott rá következetlenségeinkre is, például kis totyogónk felmászik az asztalra és ujjongunk, milyen ügyes; legközelebb pedig már rászólunk, hogy ezt nem szabad. Ezek után természetes, hogy tovább fogja keresni a határokat.

A szülők az előadás végén kérdezhettek is Ágitól.

Szóba került például, mi a teendő hiszti esetén: vajon ha megnyugtatjuk a hisztiző gyereket, azzal jutalmazzuk a viselkedéséért? Lehetséges, hogy valójában az a kép él bennünk, hogy csak a jól viselkedő gyerek kaphat pozitív figyelmet. Ági szerint a megnyugtatás az nem más, mint megnyugtatás, bátran lehet élni vele.
Egy másik kérdés arra vonatkozott, hogyan lehet megelőzni a tipikus „középső gyerek szindrómát”. Ági gyakorlatias tanácsa az volt, hogy mindegyik gyerek kapjon minősített időt, amikor csak vele foglalkozik anya vagy apa, így megelőzhető a probléma.

A résztvevők között gazdára talált néhány Ficsak által kiadott mesekönyv is: Mesés egészség és Bonnie csodálatos élete példányait vihette haza 6 szerencsés szülő.

Pogácsa és tea kíséretében sokan még maradtak egy kis beszélgetésre, így nagyon személyes és jó hangulatú alkalom lett a Szülőakadémia első állomása, köszönjük az előadónak és minden résztvevőnek!