Néhány hét és kigyúlnak a karácsonyfán a fények. Bár a legtöbb helyen, nézzünk bármerre- már égnek azok régóta. Világítanak, hirdetik az ünnepet jó ideje harsányan, de felmerül a kérdés- a kirakatokban, meg a fák köré, meg a házak köré gubancolt izzósorok fénye vajon elhozta azt a meghittséget is, amire vágyunk így advent kezdetén?

Vajon azért gyújt szinte mindenki már ősz közepén ünnepi fényeket, mert egyre nehezebb a szívünkben megtalálni a világosságot?

Talán nem véletlen, hogy az első gyertya az adventi koszorún akkor gyúlt fel régen is, amikor annak eljött az ideje. Nem előbb. Nem később.

Az életnek ritmusa van. Hagyományainknak ritmusa van, ideje van. Mert ezek az időpontok nem csak keretet adnak, de kapaszkodók is egyben – azok mentén halad az élet egyik erőt adó ünneptől a másikig. A közte levő hosszú napokat meg kitölti sok feladat. Munka, gyereknevelés. Örömök és gondok is, amik megoldásához, néha a puszta elviseléséhez is erőre van szükség.

De az ünnep csak akkor tölti be ünnep szerepét, ha azt nem maszatoljuk el, ha azt a maga idején és a maga méltóságában tartjuk meg. Ha ügyelünk arra, hogy tiszta maradjon, és ne sérüljön az eredeti üzenet.

A karácsony a szeretet ünnepe. Egyik legszebb ünnepünk, amire készülnünk kell – lélekben egy egész éven át. Külsőségekben pedig akkor, amikor eljön az ideje.

Különben fénye megszökik, elfárad, megunja szemünk lobogását, elhalványul az izzás, amivel jelt adhatott volna nekünk.

Hogy itt az ideje a megbocsátásnak, egymás felemelésének. Itt az ideje levetni fásult érzéseinket és friss, új erővel tekinteni egymás szemébe. Itt az ideje a kézfogásnak, a nagy, tisztázó, mindent elrendező beszélgetéseknek, a hazatérésnek is.

Ilyenkor találhatunk újra otthonra önmagunk meg a másik szívében. Ilyenkor kerül újra a bölcső a helyére, ringató kezek alá.

Ilyenkor születik minden jóság, minden, ami szép a szívekben újra, szinte észrevétlen –  és lágy, meleg fények alá ilyenkor fekszik a szeretet.

Ilyenkor gyűlünk össze, a fa, de leginkább a bölcső köré, meg tiszta templomokba. Ilyenkor hív a harangkondulás.

Nem hónapokkal előtte, és nem hideg, nem harsány, tarka fényekkel. Mert azok csak a pénztárcát nyitogatják, és gonddal szorongatják az emberi lelket. Kinek kell ajándék és vajon mi legyen az?

Miközben az ajándék…. maga az ünnep. A lelki megtisztulás, az egymás felé áradó szeretet. Az érintések, a gyereknevetés.

Túlárazott ünnepeink maguk alá temetnek minket, ha hagyjuk azt. De nem kell követni semmit, ami mi nem szeretnénk. A maga ünnepét mindenki önmagában érlelheti széppé. Pénz, drága ajándékok, rohanás, kapkodás nélkül is megteremthető. Csak azzal, ahogy bánunk egymással ünnepek előtt, ünnepek alatt. Egymásnak időt adva hosszasan, ünnepi figyelemmel, szépen.

Úgy, ahogy rendeltetett.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Elindult idén is a Ficsak és a családszervezetek adventi jótékonysági koszorú vására  Vedd meg most az adventi koszorúdat, és segíts a karácsonykor is kórházban lévő beteg gyermekeken.

8. éve fogunk össze a családszervezetekkel egy-egy nemes célért, idén a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványnak gyűjtünk.

A csodás koszorúk, amiket a családszervezetekkel, Herczegh Anita asszonnyal és Hornung Ágnes államtitkár asszonnyal készítettünk az alábbi linken foglalhatók a készlet erejéig.

—————————————————————————————————————————————————————————–

Vigyünk nevetést a kórházakban fekvő beteg gyerekek életébe! 

Támogatott szervezetünk idén a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány

Fogjunk hát össze, hogy a karácsonykor is kórházban fekvő beteg gyermekeknek, nehéz élethelyzetükben is legyenek vidám percei. Űzzük el a magányt és a bevatkozások fájdalmát!

Vigyünk nevetést a kórházakban fekvő beteg gyerekek életébe! 

A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) 2023-ban is, az előző évhez hasonlóan, az online térben rendezi meg adventi jótékonysági gyüjtését. Idén is egy olyan ügy mellé álltunk és olyan szervezetet támogatunk, amely megérdemli a plusz figyelmet és segítséget.

A VIII. Családszervezetek Adventi Gyűjtése kedvezményezettje a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány. 

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány küldetése, hogy bohócdoktoraival humort és nevetést vigyen az arra rászorulók, így a beteg gyerekek életébe is.

A mi CÉLUNK pedig 2023-ban, hogy ebben a munkában segítsük őket és ehhez összefogásra van szükség! 

A támogatásukra szervezett VIII. Adventi Jótékonysági Gyűjtés és Vásár teljes bevételét a bohócdoktorok ünnepi viziteléséhez szükséges költségek fedezésére szánjuk.

Célunk, az ehhez szükséges 2.600.000 Ft összegyűjtése!

Az adományokat a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány adománygyűjtő oldalára várjuk IDE, illetve az utalásokat a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete számlaszámra is küldhetik a jólelkű adományozók.

IDE:

UniCredit Bank Hungary Zrt.

10918001-00000084-18080009 

Számlatulajdonos neve: Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete

Közleménybe kérjük beleírni, hogy adventi adomány 2023

Sok jó ember csodákra képes, sok kicsi soka megy. Fogjunk össze, hogy megvalósulhasson az álom.

Vigyünk vidámságot a karácsonykor is kórházban lévő gyerekeknek!