A Fiatal Családosok Klubja örömmel fogadná, ha a Kormány megfontolná, és a magyar családok érdekeit szem előtt tartva, a háború és az energiaválság idején is merne változtatni korábbi döntésén, így maradhatna az éves elszámolás a napelemre beruházó azon családoknál, akiket ez a korábbi szerződéseik alapján is megilletett. A FICSAK üdvözölné, ha a Kormány az unió elvárásai ellenére belátná, hogy nem tisztességes a jelenlegi napelemesekkel szemben, hogy miközben éves szaldóval számolták a megtérülést, menet közben változnak a szabályok. A kormány átgondolt döntésének köszönhetően sok ezer család lélegezhetne fel a háború és az energiaválság idején, hiszen ők így havonta átlagosan mintegy 20 ezer forintot takarítanának meg az áramköltségeiken.


A Ficsak az elmúlt héten rengeteg egyeztetést folytatott le – meghallgatva a napelemes beruházást érintő embereket – egyeztetett szervezetekkel, kormányzati szereplőkkel annak érdekében, hogy ez a hibás EU-s szabályozás ne érintse azokat, akiknek élő szerződésük van.

A Fiatal Családosok Klubja örömét fejezi ki, hogy Magyarország Kormánya nyitott a párbeszédre, meghallgatja az embereket, a civil szervezeteket és ha szükséges, változtat egy-egy döntésen. Jó érzés az állampolgároknak tudni, hogy a Kormány nemcsak a szavak szintjén, hanem a valóságban is családbarát, és a nehéz gazdasági helyzetben is mindent megtesz a családi költségvetések stabilizálásáért.

A Ficsak üdvözli, hogy a Kormány nem nyugszik bele abba, hogy az unió elvárásai nyomán – a menet közben megváltozott szabályok miatt – rosszabb elszámolási feltételeket kapjanak azok a családok, akik az elmúlt években napelem felszerelésével igyekeztek csökkenteni a fogyasztásukat.

Hiszen ezzel a korábban szerzett jogaik sérülnének, mert a napelemek telepítésekor más megtérülési feltételekkel számoltak, de ezt a brüsszeli direktíva utólag kívánja megváltoztatni.

A kormány azoknak a családoknak kedvezne a döntéssel, akik spórolás és a környezet védelme miatt beruháztak.

A Ficsak úgy véli, ezzel a probléma csak egy része oldódna meg, hiszen a szaldó elszámolás törlését az EU kérte, és ez részükről nem igazán vall zöld gondolkodásra.