2015-ben indult útjára a kezdeményezés, ahol a figyelem középpontjában az élsportolók civil életre történő felkészítése áll. Célkitűzés, hogy a versenysport befejezése után is sikeres életet élhessenek azok, akik korábban minden idejüket és figyelmüket annak szentelték, hogy sportágukban sikereket érjenek el – pályafutásuk után azonban számos kihívással kell megküzdeniük.

Bár látszólag kevesen lehetünk érintettek ebben a témában, felfedezhetünk némi párhuzamot, ha idősödő szüleinkre gondolunk.

Hiszen ők is feltették az életüket valami fontosra: arra, hogy felneveljenek minket!
Idejük nagy részét, figyelmüket nekünk adták – nem azért, hogy ők sikeresek legyenek, hanem hogy minket felkészítsenek az életre, az önállóságra.

Gondoskodtak rólunk – majd eljön az idő, amikor nekünk kell gondoskodni róluk!

Időseink is visszavonulnak idővel, meg kell találniuk az új szerepet az életükben. Sokan várják a nyugdíjas éveket, ám ez nem mindig felhőtlen: a gyerekek, unokák gyakran már távol élnek, talán úgy érzik, nincs is rájuk szükség.
Ha az egészségük is romlik, még inkább szükségük van az elérhető gondoskodásra.

Hogyan törődhetünk szüleinkkel, nagyszüleinkkel?

Ha van lehetőségünk rá, hívjuk fel és látogassuk meg őket gyakran! 

Ez talán magától értetődő lehet sokaknak, mégsem lehet elégszer hangsúlyozni a fontosságát! Mi könnyebben mozdulunk, akkor is, ha félre kell tennünk számos sürgős feladatot azért, hogy a fontos kerüljön előtérbe. Közhely, de igaz: később nem azt fogjuk bánni, hogy nem takarítottunk többet…

Vegyük észre, miben van szüksége segítségre!

Több idősödő ember nem hajlandó egykönnyen segítséget kérni, hiába ajánljuk fel, hogy szóljon és jövünk. Jobb, ha nyitott szemmel és füllel vagyunk, így meglephetjük egy bevásárlással, kézbe vehetjük nála a porszívót, vagy vihetünk főtt ételt. Lehet, hogy a kertben kell már segíteni, vagy elfuvarozni az orvoshoz. 

Mit tehetünk, ha messze lakunk, vagy féltjük az egészségi állapota miatt?

Van egy nagyszerű lehetőség, amit minden 65 év feletti Magyarországon élő állampolgár alanyi jogon igényelhet, ingyen – ez egy eszköz, amit óraként a csuklóján viselhet, így nem felejtődik a házban, mint például egy telefon. Szükség esetén egy gombnyomással jelezni lehet rajta a segítségkérési szándékot.
A diszpécserszolgálat felveszi a kapcsolatot a regisztrációnál megadott konktaktokkal, vagy szükség esetén akár a mentőszolgálatot is értesítheti. Sőt, az eszköz érzékeli az elesést is, és erről azonnal jelzést küld a diszpécserszolgálat felé.

Ez a Gondosóra program segít az otthoni és önálló életvitel meghosszabbításában, miközben biztonságot jelent.

Hozzátartozó is elvégezheti a regisztrációt itt: http://gondosora.hu , valamint bővebb információt is kaphatnak a programról.