Sok szülő fut bele abba a helyzetbe, hogy gyermeke, vagy a gyerekek közösen azért könyörögnek: legyen végre egy kisállat a házban. Egy kisállat, akit ölelni, simogatni lehet. Aki kedves, akivel játszani lehet, akinek már puszta közelsége is vidámabbá teszi a mindennapokat. De miért ilyen jó, miért, hogyan hatnak a kis kedvencek a gyerekekre, az egész családra?

Háziállataink, a kutya, a macska, egy tengerimalac, de egy kismadár közelsége is megnyugtató hatással bír felnőttekre, gyerekekre egyaránt. A közelükben lelassul a szívverésünk, csökken a vérnyomás, a stressz oldódik – elengedjük görcseinket és mosolygósabbá, derűsebbé válunk. Mindemellett olyan motiváció is egy állat közvetlen jelenléte, amely képes kicsalogatni a digitális kalodából a gyerekeket. Egy kisállat törleszkedése, erőteljes jelzései nem tűrik a halogatást, velük foglalkozni kell- ráadásul a velük való foglalkozás ezernyi örömet adhat. Egy kicsi állat, akár egy madár, amit kézhez lehet szoktatni, amely életünk részévé válik, sőt családtaggá, értékes társaságot jelent. Valamint megélhető IGAZI örömöt az a feltétel nélküli szeretet, ahogy képesek közeledni felénk.

Bármilyen, hangsúlyozzuk bármilyen háziállat jelentős mértékben képes befolyásolni a mentális és a fizikai egészséget is. Ennek hatásait pedig kár lenne alábecsülni. Még az akváriumban úszkáló halak nézegetése is oldhatja az izomfeszültséget és csökkentheti a pulzusszámot. Pedig a halakat még megölelni se lehet.

A madarak például ösztönözhetik a társas interakciókat – nem egy esetben figyelték meg hogy azok a gyerekek, akik szinte megnémulnak társas közegben és nem mernek megszólalni más emberek jelenlétébe, kinyílnak egy madár jelenlétében és szó szerint csivitelésbe kezdenek. Ahogy megpróbálnak szóra bírni például egy papagájt, úgy ered meg a nyelvük nekik is. Ez pedig már alapot adhat arra, hogy óvatos irányítás mellett más keretek között is képesek legyenek a kölcsönös verbális kommunikációra.

Alapvető megfigyelés, hogy az állatok gondozása elősegítheti, növeli a gyermekek aktivitását, amely azért is nagyszerű hír, mert az online térből való kiszakadást, eltávolodást alapozhatja meg. A gyerekek számára egy vonzó alternatíva lehet a szemük előtt villogó kék fénnyel szemben.Emellett tanulmányok kimutatták azt is, hogy:

Az állattartók ritkábban szenvednek depressziótól, mint azok, akiknek nincs házi kedvencük.

A háziállattal rendelkezők vérnyomása stresszes helyzetekben alacsonyabb, mint a háziállat nélküliek.  A házállatokkal együtt élőknél, különösen önfeledt játék közben megemelkedik a szerotonin és a dopamin szintje – ezek azok az anyagok a szervezetben, amelyek segítenek megnyugodni és ellazulni.

A terápiás hatások egyik oka az érintésben keresendő. Egy szerető, általunk szeretett állat simogatása, ölelése, vagy egyéb módon történő megérintése azonnali megnyugvást eredményez. Csökkenti a szorongást valamint jelentős mértékben enyhíti a magány érzését. Amely be kell látnunk, az elszigetelődő gyerekek számára valódi mentsvár lehet. Ugyanakkor szinte minden állat kiváló ösztönző az egészséges testmozgásban, amely többféle területen is fokozza a pozitív hatásokat.

Az állatmesék sem véletlenül születtek- létezésük arra (is) bizonyíték, hogy az emberek a legelső időktől fogva szoros- szeretetteljes kapcsolatban álltak az állatokkal, és az állatok háziasítása is meglehetősen korán bekövetkezett.

A kutya őse, a szürke farkas volt az első, amelyet az ember háziasított. Ez körülbelül i. e. 15000 körül valósult meg és a kutya azóta is hű társa az emberi életnek. De a domesztikáció nem állt meg a kutyánál, nagyon sok állat kézhez szoktatása vált gyakorlattá és természetessé- köztük a legkülönfélébb madarak is az emberek mellé szegődtek és boldogabbá kiegyensúlyozottabbá varázsolják az életet.

Nagyon sok tapasztalatot nyerünk tőlük: sok minden más mellett felelősségre is tanítanak, de értékes tapasztalatokat kapunk akkor is, amikor el kell búcsúznunk tőlük.

Az elengedés fájdalmas tapasztalatát is megéljük általuk!

Egy ilyen fájdalmas tapasztalat ihlette a „Bonnie csodálatos élete” című legújabb mesekönyvünket is, mely személyes indíttatásból született.

Alapítónk, Király Nóra márciusban elhunyt családi papagája ihlette. A csodás mesék Bonnie fantasztikus életéről és kalandjairól mindenkinek segíthetnek megérteni a legkülönfélébb történteket, befogadhatóvá simogatják azt is, ami feldolgozhatatlan és segítik a továbblépést is azzal, hogy irányt mutatnak.

E csodás könyv az állatszeretet, állatvédelem, gyászfeldolgozás mellett az életre tanít, és megszeretteti a gyerekekkel olvasást.

Éppen ezért szeretnénk egy kis játékra invitálni, ha szereted az állatokat és szeretsz olvasni!

Azok között, akik a játék FB posztja alatt kommentben beküldenek egy fotót kedvenc háziállatukról, megnyerhetik a Bonnie csodálatos élete c. könyv egy tiszteletpéldányát. (A könyv nincs kereskedelmi forgalomban!)

Nyeremények: 10 db exluzív tiszteletpéldány

A játék 2023. július 22. szombat, 19.00 óráig tart.


Sorsolás: 2022. július 22., szombat 21.00 óra