Hazánkban más európai országok adataival ellentétben folyamatosan nő a születések száma. A családtámogatásokat idén még tovább bővíti a kormány, hiszen az elmúlt évek próbára tették a családokat, ahogy minden magyar állampolgárnak eddig nem tapasztalt kihívásokkal kell, hogy szembenézzen.

Ficsak – Fiatal Családosok Klubja alapítója, Király Nóra az M1-en kormányunk családtámogatásokkal kapcsolatos erőfeszítéseiről beszélt. Kiemelte, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére is tovább bővül a családtámogatási rendszer.

Király Nóra többek között arról beszélt, hogy minden magyar ember háta mögött nehéz időszak van, de a kormány mindent megtesz azért, hogy azt a jólétet, amit az elmúlt 12 évben megszokhattunk, továbbra is fenn tudja tartani.

Mindent megtesz annak érdekében is országunk vezetése, hogy az eddigi támogatási formák megmaradjanak.

„Pár nappal ezelőtt látott napvilágot, hogy a 2023-as évben milyen támogatásokra számíthatnak a magyar családok, és azt látjuk, hogy majdnem az összes bevezetett intézkedés megmarad, sőt még újak is bevezetésre kerülnek.

Az egyik új jelentős támogatás 2023 január 1-től azokra a 30 év alatt nőkre vonatkozik, akik gyermeket vállalnak- 30 éves korukig, ők szja mentességet élveznek.

Ez a támogatás minden olyan nőt érint, aki 30 év alatt vállalja az első gyermekét, és dolgozik. A diákhitel elengedése szintén egy nagyszerű támogatási forma, hiszen a diákhitel felvételével nagyon sok fiatal lány, nő élt- esetükben, amint gyermeket vállalnak, a diákhitel összege teljes értékű támogatássá válik.”

 Király Nóra az M1 interjúban azt is elmondta, hogy a „kutatások szerint, de ezt a civil szervezetek tapasztalatai is alátámasztják, hogy az országban a gyermek születések számának emelkedéséhez a legnagyobb hátráltató tényező nők esetén az, hogy nagyon kitolódik a szülés időpontja. Ma már egyre több nő a harmincas éveiben, sőt a harmincas évei végén vállalja az első gyermekét és ezért nem születnek meg aztán a testvérek, a vágyott számú gyermekek.

A kormány figyelembe véve a civil szervezetek tapasztalatait, észrevételeit, sokat dolgozott azon, hogy ezt az új intézkedést bevezesse. Ez egyébként kiegészítő intézkedése a már évekkel ezelőtt bevezetett – a négy vagy többgyermekes nők teljes élethosszig tartó szja mentességének, és a 25 év alatti fiatal munkavállalók szja mentességére épül.

Nagyon fontos hangsúlyozni azonban, hogy a kormány nagyon sok mindent megtesz azért, hogy a családok nehézségein enyhítsen, de nem csupán az anyagi támogatásokra fókuszál. Ugyanilyen fontos cél az is, hogy a családok, a gyermeket váró párok társadalmi megbecsültsége növekedjen. Szerencsére az utóbbi években a társadalmi közgondolkodás sokat fejlődött ezen a területen. Ma már egy igazán családbarát légkör alakult ki hazánkban. Ma már nem kínos sok gyermekkel megjelenni egy rendezvényen, egy étteremben. Sőt! Elismeréssel tekint a többi ember azokra, akik 1-2-sok gyermeket nevelnek.

Természetesen a támogatások önmagukban nem lehetnek mozgatórúgói a családalapításnak, ehhez nagyon sok mindenre van szükség, – egy stabil jövőkép kialakításának lehetőségére is. 2023 költségvetése azt a célt is szolgálja, hogy a fiatalok határozottan érezzék, ebben az országban jó élni, jó itt dolgozni, jó gyermeket vállalni, családot alapítani. Azt a célt szolgálja, hogy a fiatalok ne vágyjanak el külföldre, vegyék észre, hogy ez az ország mindent megtesz azért, hogy megtalálják idehaza is a boldogulásukat.

Ezt a célt szolgálja még a rezsitámogatás valamit az alapélelmiszerek esetében az árstop bevezetése és fenntartása is.”

 Azt látjuk, hogy az új támogatások, valamint azok, amelyek nagyon népszerűek a családok között adhatnak egy újabb löketet a gyermekvállalások számának növekedéséhez.

Melyek ezek?

 • 30 év alatti gyermeket vállaló SZJA mentessége
 • 30 év alatti édesanyák diákhitel elengedése
 •  babaváró támogatás meghosszabbítása
 •  családi adókedvezmény marad
 •  falusi CSOK marad
 •  GYED-extra marad

A kiemeltekkel együtt ezeket a támogatásokat vehetitek igénybe a magyar családok 2023-ban:

 1. Otthonteremtési támogatások
 2. CSOK 2023 Családi Otthonteremtési kedvezmény
 3. Kamattámogatott CSOK-hitel többgyermekeseknek
 4. Falusi CSOK
 5. Nem lakáscélú támogatások
 6. Babaváró – egy speciális gyermekvállalási támogatás
 7. Hiteltartozás – csökkentő támogatások
 8. Jelzáloghitel-tartozás csökkentés
 9. Diákhitel-tartozás felfüggesztés, csökkentés és elengedés
 10. Adó- és illetékkedvezmények
 11. Ingatlanhoz kapcsolódó kedvezmények
 12. ÁFA-visszatérítés
 13. Illetékkedvezmény
 14. Közjegyzői díj csökkentés
 15. Személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó kedvezmények
 16. Első házasok kedvezménye
 17. Családi adó- és járulékkedvezmény
 18. Négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentessége
 19. 25 év alattiak SZJA-mentessége
 20. 30 év alatti anyák SZJA-mentessége
 21. Gyermekek után járó alkalmankénti juttatások
 22. Anyasági támogatás
 23. Életkezdési támogatás – Babakötvény
 24. KRESZ vizsga és nyelvvizsga díjának visszatérítése
 25. Gyermekek után járó rendszeres pénzbeli és természetbeni ellátások 
 26. Természetbeni ellátások
 27. Gyermekétkeztetési kedvezmény
 28. Ingyenes tankönyv