Az apák napját június harmadik vasárnapján tartják, vannak olyan nyugati országok, ahol már több mint egy évszázada.

Online játékkal családias hangulatú Apák napi ünnepséggel is készültünk

A Ficsak immár 6. alkalommal rendezte meg a már hagyománynak számító apák napi ünnepségét. Online játékkal, felhívással és családias hangulatú Apák napi ünnepséggel is készültünk erre a jeles napra. Az „Apa (is) csak egy van” online játékunkra közel 50 fotó érkezett, ahol megmutatták a büszke apukák, hogy milyen szuper programokat csinálnak a gyerekekkel. Az elmúlt években volt már közös gokartozás, kétszer APAHAJÓ és most ismét a Ficsak Családi Központ árnyas kertjében szerveztünk meg egy kis családi pikniket, ahol azt a 10 családot láttuk vendégül, akik részt vettek a játékban. Az esemény nagyon jól sikerült, a gyerekek élvezték Németh Gábor bűvész műsorát, a játékos feladatokat, a finom vendégváró falatokat és ebben a melegben természetesen a fagyi sem maradhatott el, a gyerekek nagy örömére.

Apa is csak egy van! – Apák fontossága egy család életében

Egy gyermek születése megpróbáltatás, kihívás egy pár életében. Mind az édesanyák, mind pedig az édesapák élete egy szempillantás alatt megváltozik. Létrejön a család, mely egy új élethelyzet mindenki számára.

Az apáknak mindig is fontos szerepük volt a családi struktúrában, de idővel megváltozott a szerepük, ma már jobban részt vesznek gyermekeik nevelésében és fejlődésében. Az elmúlt évtizedekben sokat tanultunk arról, hogy mennyire fontos mindkét szülő jelenléte a gyerekeknek. Ma már tudjuk, hogy az apa pozitív részvétele a gyermek érzelmi és kognitív fejlődésében kiemelkedő fontosságú minden gyermek szempontjából.

Manapság nem könnyű feladat egy konkrét apaszerepet meghatározni, mivel minden család más és más, és ami egyeseknél működik, másoknál nem biztos, hogy fog. Az apák szerepe ma már nem merül ki abban, hogy biztosítják az anyagi hátteret.

Szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy egész másfajta szemléletet, értékrendet ad az apával való együttlét, mint az anyával töltött idő, és ez így van rendjén. A gyermek ezáltal csak gazdagodik belül, nagyobb tapasztalattal vág majd neki a nagyvilágnak. Hiszen sok esetben egy-egy élmény Apával mókásabb, kalandosabb, mint anyával.

Májusban az egész világ ünnepli az anyákat, kihangsúlyozzák, hogy milyen fontosak ők a család életében. Azonban nem szabad elfeledkeznünk az édesapákról sem.

💕 A szerető család az édesanya és az édesapa egysége. Az apa jólléte, az anyára is kihat, és fordítva. A szülők pedig ezt az erőt és biztonságot adják át a gyermekeiknek.