Új év, új lehetőségek a magyar családoknak, hiszen tovább bővült az állami családtámogatások köre. Az egyik lényeges intézkedés az otthonfelújítási program elstartolása mellett az új értékesítésű ingatlanok áfájának 5 %-ra csökkenése, ami további izgalmakat kínál, ha közben igényeljük a CSOK-ot is, amely már jár tetőtérbeépítésre is.

Most összegyűjtöttük, hogy mi mindent érdemes tudni az év elejétől élő legújabb családi ingatlanvásárlási, -építési, -bővítési, valamint -felújítási lehetőségekről. 

1. Ötszázalékosra csökkenő újlakás-áfa

2021. január 1-jétől az új ingatlanok értékesítési áfája 27-ről 5 %-ra csökken. A nettó összegen felül csak akkor kell 5 %-nyi áfát fizetnünk, amennyiben:

  • új építésű ingatlant vásárolunk;
  • vagy új otthont, új ingatlant építtetünk.

A feltételek, amelyeknek meg kell felelnünk az 5 %-os áfához azon túl, hogy az ingatlant mindenképpen 2021. január 1-je után kell megvásárolnunk:

  • ha lakásról van szó, annak legfeljebb 150 négyzetméteresnek kell lennie;
  • ha házról, az sem lehet nagyobb alapterületű, mint 300 négyzetméter.

Hogy egész pontosan mi számít 2021. január 1-je után vásárolt lakásnak?

Itt egyfelől tudni kell, hogy minden új építésű ingatlan, amelynek építési engedélyét 2019 végéig kiadták, eleve 5 %-os adókulcs alá esik.

Hogyha 2021. január 1-jét követően adják át az új építésű ingatlant, vagyis a műszaki átadás, a munkálatok befejezése január 1-jét követően történik, akkor ennek az áfatartalma szintén 5 %-os lesz. Még akkor is, ha 2020-ban köttetett az adásvételi szerződés.

VAGYIS ITT MOST AZ SZÁMÍT, HOGY MIKOR ADJÁK ÁT AZ INGATLANT, ÉS MIKOR TELJESÍTIK A KIFIZETÉSEKET.

Az 5 %-os áfakönnyítés nem él a végtelenségig, a mostani szabályozás szerint minden olyan építési engedély esetén érvényes lesz, amit 2022. december 31-ig kiadnak, és ekkor is csak 2026 végéig lehet élni az 5 %-os áfa lehetőségével.

Akik maguk építkeznek

Rájuk nem az áfaelengedés szabályai vonatkoznak. 2021. január 1-jétől 5 millió forintig visszaigényelhető az áfatartalom akkor, ha valaki saját maga építkezik.

2. Teljesen áfa- és illetékmentes otthonteremtés

Ha az egyes pontban felsoroltaknak mind megfelel az új ingatlan, amelynek vásárlásához január 1-től igénybe vesszük még a CSOK-ot is, akkor ezt az 5 %-nyi áfát is visszaigényelhetjük. Vagyis teljesen áfamentes lesz az új építésű ingatlan megvásárlása január 1-jétől, amennyiben felvesszük mellé a CSOK-ot.

FONTOS PRAKTIKUS TUDNIVALÓ, HOGY AZ ÁFA VISSZAIGÉNYLÉSE A CSOK IGÉNYLÉSÉVEL EGY IDŐBEN IS BENYÚJTHATÓ.

Emellett a CSOK-kal vásárolt ingatlanok esetében elengedik az illeték teljes összegét. Az illetékmentességet ilyenkor nem kell külön igényelni, a hatóságok az illetéket automatikusan elengedik. Azonban figyeljünk, az illetékfizetés alóli mentesség csak a 2021. január 1-jét követően megkötött adásvételi szerződésekre vonatkozik.

Egy konkrét példa, hogy mindezzel mennyit spórolhatnak a családok:

Hogyha 30 millió forint plusz áfa értékben vásárol valaki ingatlant, akkor számára ez a mostani lehetőség azt jelenti, hogy a 27 %-os áfa lecsökken 5 %-ra, ami másfél millió forintra csökkenti a korábbi nyolcmilliós áfát. Ha közben a család vagy az ifjú pár a CSOK-ot is felveszi ehhez a vásárláshoz, akkor ezt a másfél millió forintot is visszaigényelhetik. Miközben jár a teljes illetékmentesség is a vásárlás után, ami további 1,2 millió forintos megtakarítást jelent. Vagyis a történet vége akár több mint kilencmillió forintos spórolás is lehet a 30 millió forintos ingatlan megvásárlása esetén.

Az áfa-visszaigényléssel a teljesen saját erős építkezéseknél csak azok élhetnek, akik falusi CSOK-ot vesznek igénybe a meghatározott 2500 kistelepülés valamelyikén. Egyébként a támogatás csak a teljes egészében más kivitelező által megvalósított új ingatlanok vásárlása esetén kérhető.

3. Már él az otthonfelújítási támogatás

A Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter által október közepén bejelentett legújabb állami családtámogatást azok igényelhetik, akik legalább egy gyermeket nevelnek, és a saját otthonukat szeretnék felújítani, korszerűsíteni, szépíteni.

Az otthonfelújítási program a felújítási költségek felét legfeljebb 3 millió forintig téríti vissza utólagosan az Állam. 6 millió forintért kell tehát felújítania annak, aki ki szeretné használni a maximális keretet. Mivel a támogatás utófinanszírozású, ezzel az összeggel is rendelkezni kell önerőként. Két típusú költség számolható el: munkadíj és anyagköltség, amelyeket fele-fele arányban számolhatunk el a támogatáshoz.  Legfeljebb tehát másfél-másfél millió forint számolható el 50 százalék erejéig. A felújítási program egyik feltétele az előzetesen megkötött vállalkozói szerződés.   A támogatásra azok az – akár egyedülálló – szülők jogosultak, akiknek

  • legalább egy éves folyamatos TB-jogviszonyuk van,
  • nincs köztartozásuk és
  • legalább egy 25 év alatti gyermeket nevelnek (vagy jogosultak a gyermek otthongondozási díjra, amely esetben nem vonatkozik életkori korlát a gyermekre).

A Kormány a gyermeket nevelő családok otthon-felújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Kormányrendeletben (a továbbiakban: Rendelet) foglaltak alapján igényelhető egyszeri támogatással lehetővé teszi, hogy a gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeiken javítsanak. Ehhez a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) közreműködésével a Rendeletben meghatározott feltételekkel a központi költségvetésből vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthon-felújítási támogatás vehető igénybe 2021. január 1-jétől 2022. december 31-ig.

A támogatás igénylésével kapcsolatban részletes tájékoztatás a Kincstár oldalán megtalálható.

Hogyan igényelhető a támogatás?

A támogatási kérelem 2021. január 1-je után az alábbi módokon nyújtható be a Kincstárhoz:

  • Elektronikus úton ügyfélkapus bejelentkezést követően a SZÜF felületén elérhető elektronikus nyomtatvány (Kérelem gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatására) kitöltésével, a szükséges adatok megadásával és az előírt dokumentumok, valamint nyilatkozatok becsatolásával,
  • a Kincstár honlapjáról letöltött és kitöltött kérelem, illetve nyilatkozatok, valamint ez előírt dokumentumok másolatának postai úton történő megküldésével (cím: Magyar Államkincstár, 1938 Budapest),
  • személyesen bármely kormányablakban a Kincstár honlapjáról letöltött és kitöltött kérelem, illetve nyilatkozatok, valamint ez előírt dokumentumok másolatának leadásával.

Az elektronikusan kitölthető és a papír alapon benyújtható formanyomtatványok a Kincstár honlapján érhetők el >> http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/kerelem-benyujtasanak-nyomtatvanyai

4. Februártól már otthonfelújítási kölcsön is jár

Aki szeretne, az utófinanszírozási rendszerű otthonfelújítási támogatás mellett 2021. február 1-jétől élhet az otthonfelújítási kölcsön lehetőségével is. Ennek köszönhetően a felújítás költségeit előzetesen egy hitelen keresztül megkaphatják a családok, majd költségeik (hiteltartozásuk) felét az állam visszafizeti helyettük, és csak a maradékot kell törleszteniük, legfeljebb tízéves futamidővel.  Ez főként azoknak szól, akiknek nincs elég pénzük saját lakásuk renoválásához.

Az otthonfelújítási kölcsön főbb paraméterei:

  • maximum hatmillió forintig lehet igényelni,
  • legfeljebb tízéves futamidővel, továbbá
  • maximum háromszázalékos kamatozású ingatlanfedezetű jelzálogkölcsönként.

Az államilag támogatott hitellehetőséggel még több családnak nyílik arra lehetősége, hogy lakását, házát, kertjét felújítsa, befejezze. A programban a költségek felét, de legfeljebb hárommillió forintot az állam utófinanszírozással térít meg az államkincstárhoz benyújtott számlák alapján – tehát aki a hitellel él, annak a hiteltartozásából törleszt majd akár hárommilliót.

A felújítási program feltétele az előzetesen megkötött vállalkozói szerződés is. Feltehetően a hitel igényléséhez már szükség lesz erre, majd a munkálatok elvégeztével, a számlák benyújtása után történik meg a kölcsön állami előtörlesztése.

A felújítási hitellel sem változik az az alapelv, hogy a munkadíjat és az anyagköltséget fele-fele arányban lehet jóváírni.

5. Állami segítséggel épülhet tetőtér a szülők feje fölé

Amikor a kormány többgenerációs otthonok támogatásáról beszél, mindez a gyakorlatban egy tetőtérbeépítéshez igényelhető, CSOK formájában nyújtott állami segítséget jelent. 

Ha egy háznak beépítik a tetőterét, ahova beköltözik a fiatalok családja, illetve a gyermekvállalás előtt álló ifjú pár, azzal egy olyan saját, külön bejáratú otthont hoznak létre, amely az ő tulajdonukba kerül. Erre mostantól a CSOK szintén teljes összegben jár.

Emlékeztetőül a CSOK összegek:

  • három gyermek vállalása esetén 10 millió forint vissza nem fizetendő támogatás,
  • két gyermeknél 2,6 millió forint,
  • egy gyermeknél pedig 600 ezer forintos segítség. 

Ráadásul két gyermeknél 10 millió, nagycsaládnál 15 millió forintos kölcsön is igényelhető a CSOK tetőtérbeépítésre felhasznált támogatása mellé.

6. Maximalizált közjegyzői díjak

A kormány otthonteremtési és családpolitikai törekvéseivel összhangban 2021. január 1-jétől további díjkedvezményben részesülnek azok a magánszemélyek, akik állami kamattámogatott lakáshitelt vesznek igénybe.

Az új szabályok értelmében tovább csökkennek az adminisztrációs díjak, ugyanis legfeljebb 19500 forint közjegyzői díj számolható fel azoknak, akik lakásuk megvásárláshoz állami hitelt vesznek fel.

Fontos tudni, hogy a közjegyzői díj kedvezmény azoknak is elérhetővé válik, akik az új államilag támogatott otthonfelújítással kapcsolatos hitelhez folyamodnak. A miniszter arra is kitért, hogy a közjegyzői díj a főszabálytól eltérően abban az esetben haladhatja meg a 19500 forintot, ha a hitelfelvevő kérésére a közjegyző a hivatali helyiségén kívül, vagy 18 óra és reggel 8 óra között, munkaszüneti napon vagy pihenőnapon készíti el a közjegyzői okiratokat.

Emellett további kedvezményt jelent az államilag támogatott hitelt felvevő személyeknek annak a felső határnak a meghatározása is, mely szerint a közjegyző a díjszámítása során az állami támogatott hitelek esetén 15 millió forintnál magasabb ügyértéket nem vehet alapul.

Magyarországon a 2010 óta, a polgári kormányzásnak köszönhető  intézkedések eredményesek voltak, hiszen ma már a vágyott gyermekek nagyobb része születik meg, mint 2011-ben. Akkor, a gyermekvállalási kedv történelmi mélypontján, száz családra vetítve 123 gyermek született, ugyanez az adat ma száz családra vetítve 157 gyermek születését jelenti, ami 28 %-os növekedést mutat.

Bízunk abban, hogy a 2021-es év intézkedései még sok család életét könnyítik meg, és tovább segítik a magyar családok gyarapodását.

(Magyar Nemzet; Magyar Államkincstár; Index)