November utolsó hetének a missziója volt, hogy felhívja az emberek figyelmét a hulladékcsökkentés jelentőségére – de nem csak ezen az egy héten, hanem hosszútávon is. A kezdeményezés ösztönözni kívánja a lakosságot arra, hogy az élhetőbb, tisztább környezet érdekében tudatosan figyeljenek mindennapi fogyasztási szokásaikra.

Családjaink és gyermekeink jövője szempontjából nagyon fontos kezdeményezéshez mi, a Fiatal Családosok Klubja is büszkén csatlakoztunk.

Összegyűjtöttünk nektek 9 olyan tippet, melyeket a Ficsak Facebook oldalán november 21-29. között nap mint nap megosztottunk veletek. Íme a 9 tipp összefoglalóan.

A tudatos vásárlással nagy mértékben csökkenthetjük a hulladékot!

A környezetvédelemben kulcsszó a tudatosság minden téren. A bevásárlások alkalmával számtalan “láthatatlan hulladékot” termelünk, azonban ezen könnyű változtatni!

Ilyenkor a legtöbb hulladék az egyszer használatos, nejlonzacskók által keletkezik, így ezeket mindenképp cseréljük le saját vászontáskára, illetve szerezzünk be hálós zöldség és gyümölcs zsákokat is.

A bevásárlások előtt írjunk listát, így kevesebb felesleges termék kerül a kosarunkba! A gyerekek is segíthetnek a bevásárlásban: adjunk nekik is listát, és kérjük meg, hogy ők pakolják be a termékeket a kosárba.

Amikor tehetjük hazai, helyi termékeket vásároljunk, hiszen így csökkenthető a környezetterhelés. Fogyasztói döntéseink gazdasági előnyökkel is járnak. Minél többet utazik egy termék vagy az alapanyag, annál nagyobb a légszennyezés és a szállításhoz felhasznált energia.

Váltsd le a PET palackokat kulacsra!

A PET palackok nagyon károsak a környezetre, hiszen a műanyag egész élete során szennyez. Az előállításától kezdve, a használatán át a lebomlásáig, ami 4-500 év is lehet.

Éppen ezért mindent meg kell tennünk, amire lehetőségünk van, hogy visszaszorítsuk a műanyaghasználatot. Fontos lépés hogy hagyjuk el a PET palackot és keressünk más alternatívát.

A gyerekek számára már rengeteg kulacs létezik, hagyjuk, hogy ők maguk válasszák ki a mintát, így szívesebben használják majd azt. Nekünk szülőknek pedig jár egy kis kényeztetés: válasszunk egy stílusos üveg vagy fém kulacsot, ami évekig hű társunk lesz a mindennapokban.

Szüntessük meg a láthatatlan hulladékot a konyhában!

A konyhai sürgés-forgás közepette sok olyan hulladékot termelünk, amit elkerülhetnénk! Gondoljunk csak bele, hányszor csomagoltunk el valamit folpackba vagy alufóliába. Ezek helyett választhatjuk a méhviaszos kendőt vagy a frissentartó szilikont, mindkettővel jól járunk!

A méhviaszos kendők 100%-ig természetes anyagokból készülnek, biogazdálkodásból származó méhviaszból, propoliszból, jojoba olajból és pamut textíliából. Tisztítása egyszerű, könnyen mosható kevés vízzel és mosogatószerrel.

A frissentartó szilikon forma nagyon hasznos tagja a környezetbarát konyhának. A szilikon 100%-ban élelmiszerbiztos szilikonból készült, BPA mentes. Kiváló a fel nem használt hagymához, citromhoz, almához vagy bármihez, ami eddig a kukában landolt, mert kiszáradt vagy megfonnyadt.

Ha van még ötleted, hogy a konyhában, hogy szoríthatjuk vissza a láthatatlan hulladék mennyiségét, vagy megosztanád velünk Te milyen praktikát alkalmazol még, akkor írd meg nekünk kommentben!

Bérelj, vagy vásárolj használt játékokat!

A gyerekek mindig örülnek az új játéknak, de szülőként jól tudjuk azt is, hogy az újdonságok is csak ideig-óráig kötik le a figyelmüket. Pár napig nagyon érdekes a legújabb szerzemény, utána pedig megy a tárolóba. A legtöbb gyermekjáték műanyagból készül és a csomagolásaik sem környezetbarát módon készülnek.

A környezettudatosság jegyében javasoljuk, hogy bérelj játékot gyermekednek, így nem csupán örömet szerzel neki, a sok újdonsággal, de a környezetet is véded! Emellett az interneten számos csoport található, ahol használt, jó állapotú játékok cserélnek gazdát!

Ezen az oldalon például kedvező áron van lehetőséged babajátékok, gyerekjátékok bérlésére: http://www.jatekberles.hu/

Egy próbát mindenképp megér, nem igaz?

Hagyományos fogkefénket cseréljük bambuszra!

A fogkefe fogyóeszköz, így nem mindegy milyet választunk. A hagyományos, műanyag fogkefék több száz év alatt bomlanak le, és nagyon környezetkárosító a hatásuk, ugyanis előállításukhoz kőolajat kell használni.

Ezzel szemben a bambusz egy gyorsan megújuló növény, így rendkívül környezettudatos alapanyag. A belőle készült termékek könnyűek, tartósak és antibakteriálisak. Ez a különleges növény nem igényli a mesterséges öntözést, és könnyen le is bomlik a földben.

A gyermekeknek készült fogkefék ráadásul különböző színű (zöld, kék, piros stb.) sörtékkel is kaphatóak, így könnyen kedvet csinálhatunk nekik is ezen termékek használatához.

A másik opció a fa fogkefe, amely természetes alapanyagokból készül és 100%-osan újrahasznosíthatóak komposztálással!

Gyűjtsük szelektíven a hulladékot!

Szülőként az is a feladataink közé tartozik, hogy gyermekeinknek irányt mutassunk, segítsük őket. Ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot, bevonjuk a gyermekeket is a közös munkába, természetes és fontos lesz nekik is a környezettudatosság.

Az első, amit már egészen kicsi korban megtanítunk a gyerekeknek, az az, hogy a szemetet nem szabad eldobni az utcán vagy a parkban, a helye a szemetesben van.

Ha van rá mód, szerezzünk be otthonra szelektív szemeteseket, így a gyerekek könnyedén elsajátíthatják a szelektív hulladékgyűjtés rejtelmeit. Meg kell velük beszélni melyik szemét, melyik színű kukában landoljon.

Mire felnőnek már berögzült mozdulat lesz nekik a szelektív hulladékgyűjtés, amit aztán tovább visznek a családban, így Földünk egyszer meghálálja ezt.

Törekedjünk a hulladékcsökkentésre!

Csomagolás és étkezés a mindennapokban

A gyerekek igénylik napközben a kis nasikat, ezért érdemes előre gondolkozni. A napi gyümölcsöt, tízórait, kis sütiket csomagoljuk dobozba, hogy könnyen magunkkal tudjuk vinni azt a játszótérre, óvodába, iskolába.

Ha olyan helyen étkezünk, ahol tudjuk, hogy műanyag evőeszközt kínálnak, vigyünk magunkkal saját evőeszközöket, hogy nemet mondhassunk az egyszer használatos evőeszközökre!

A hétköznapokban vigyük magunkkal az ebédünket saját dobozban, ha tehetjük! Így elkerülhetjük a rendelést, ezáltal tudjuk, hogy milyen alapanyagokat tartalmaz az ebédünk és szemetet sem termelünk!

A tervezés megkönnyíti a mindennapokat!

Mondj nemet a műanyag szívószálra, és válassz másik alternatívát!

Becslések szerint egy átlagos hazai vendéglátóhely kb. 9600 db szívószálat használ egy év alatt. A műanyag, egyszer használatos szívószálak nehezen újrahasznosíthatók, így leginkább szemétégetőkbe kerülnek, 500 év a lebomlási idejük és károsítja a vízi élővilágot, gyakran az állatok szervezetében végzi!

Felnőttként mutassunk példát a gyerekeknek, mi se használjunk/jelezzük az éttermekben is, hogy nem kérünk. Ha pedig mégis, akkor léteznek nem műanyagból készült más alternatívák, mint a papír, bambusz stb. Mára már számtalan vendéglátóhely elhagyta ezeket az eszközöket, vagy papírra cserélte őket.

Sokak által kedvelt alternatíva a bambusz szívószál, hiszen természetes anyagból van, nem veszi fel a folyadékok hőmérsékletét és könnyen tisztítható kézzel, mosogatógépben vagy tisztító kefével. Legyen nálunk mindig 1-2 a táskában, ha étterembe megyünk, így a gyerekeknek sem kell lemondaniuk a szívószálról.

A mosható pelenka menő!

Ez egy kicsit kivétel az eddigiekhez képest, mert ez nem annyira egyszerűen beépíthető, de több okból is megfontolandó a használata.

Először is szeretnénk eloszlatni azt a tévhitet, hogy a mosható pelenka ugyanaz, mint régen, ugyanis egyáltalán nem erről van szó! A mai mosható pelenkák már kiváló nedvszívásúak és óriási a választék is. Egyetlen veszély fenyeget bennünket: a gyüjtögető szenvedély, hiszen annyi cuki és aranyos mintával rendelkező pelenka van, hogy nehéz lesz választani! 🥰

Mi szól a mosható pelenka mellett?

1. Környezetbarát – Egy kisbaba átlagosan 4000-6000 pelenkát használ el, addig amíg szobatiszta nem lesz. Így nagyjából 1 tonna veszélyes hulladék keletkezik. Ezzel szemben a mosható pelenka 40%-kal környezetbarátabb, mint az eldobós, még úgy is, hogy ezek tisztításához vizet használunk.

2. Költségkímélő – Számítások szerint rengeteget spórolhatunk, ha a mosható pelenka mellett tesszük le a voksunkat. A már nem használt, de még jó állapotú pelenkákat el is adhatjuk, illetve mi is vásárolhatunk akár használtan is.

3. Egészséges – A mosható pelenkának köszönhetően a babapopsi természetes anyaggal érintkezik, így kisebb a pirosodás, sebesedés lehetősége is.

4. Öltözteti a babát.

5. Könnyen tisztítható – Mosásuk mosógéppel szinte alig jelent többletmunkát, tisztítása egyszerű, nincs szükség főzésre, vasalásra, mint régen.

A mosható pelenkára való átállás ugyan nem annyira egyszerű, mint a többi tippünk beépítése, ezt elismerjük! Utánajárást is igényel, de bátran kérdezzünk fórumokon, kapcsolódó csoportokban, és kérjünk segítséget tapasztalt “mosis” anyukáktól!

Reméljük, hogy minél több családnak sikerült néhány tippet beépítenie a mindennapokba, ezáltal is hozzájárulva a hulladékcsökkentéshez.