A Fiatal Családosok Klubja üdvözli a döntést, amelynek értelmében az a család, amely felújítja az ingatlanát, 2021 január elsejétől a költségek felét, legfeljebb 3 millió forintot visszaigényelhet.

A Kormány 2015-ben indított otthonteremtési program új eleme a felújítási támogatás, melynek egyetlen feltétele a legalább egy gyermek nevelése.

Amennyiben egy család 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, a költségeinek felét az állam visszautalja neki, legfeljebb hárommillió forintot. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is. Bármilyen felújítást tervez a család, a kormány ezt támogatja; legyen szó energetikai korszerűsítésről vagy a fürdőszoba, illetve a konyha, vagy az önálló otthon felújításáról. Az otthonfelújítási program felülről nyitott lesz, a forrásokat az igényekhez igazítják.

Magyarország Kormánya már 5 éve azon dolgozik, hogy egy komplex otthonteremtési programot valósítson meg, mely minden gyermeket váró vagy nevelő családnak segítséget nyújt. Az összetett intézkedések célja, hogy mindenkinek könnyebb legyen gyermeket vállalni.

A Kormány folyamatosan bővülő, sokrétű családtámogatási rendszer segítségével ösztönzi a kívánt gyermekek megszületését. Azok a fiatalok, akik családalapítás előtt állnak a következő támogatásokat vehetik igénybe:

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

Legfeljebb 10 millió Ft, meglévő és vállalt gyermekek után igényelhető, vissza nem térítendő állami támogatás lakáscélra. Új vagy használt lakás vagy lakóház vásárlására, építésre vagy akár meglévő otthona bővítésére is igénybe vehető. Már 1 vállalt vagy meglévő gyermek után igényelhető különböző összegekben.

Emelett igényelhető 15 millió forintos kedvező kamatozású hitel.

Jelzáloghitel elengedés

A második gyermeket vállaló családok gyermekenként 1-1 millió forinttal, a harmadik gyermek születésekor pedig 4 millió forinttal csökkenthetik a lakáshitel-tartozásukat. 2019. július 1-től a második és további gyermekeket vállaló családok jogosultak rá.

Áfacsökkentés

Az új építésű otthonok értékesítésének áfa tartalmát 27 százalékról 5 százalékra csökkentik január 1-jétől. 

Áfa visszaigénylés

Azok a családosok, akik igénybe veszik a CSOK-ot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is új otthonuk vásárlásakor.

Babaváró támogatás

Minden házaspár, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik (a hallgatói jogviszony is annak számít), maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhet a bankfiókokban, amely akár lakás vásárlásra is használható.

Ha mindezen támogatásokat, hitelkonstrukciót figyelembe vesszük, azt látjuk, hogy egy 3 gyermekes család akár 30 millió forint vissza nem térítendő támogatással tud saját tulajdonú otthonhoz jutni.

A Fiatal Családosok Klubja üdvözli, hogy Magyarország Kormánya számos intézkedéssel támogatja a magyar családokat és szolgálja azok gyarapodását. A cél az, hogy Magyarország családbarát hely legyen, ahol a gyermek az első. A kormány családpolitikai intézkedései példaértékűek, sehol a világon nincs még egy ilyen komplex, rugalmas és célzott támogatási rendszer.