A Fiatal Családosok Klubja idén is, bár rendhagyó módon, de megemlékezett az idősek világnapjáról és felhívta a figyelmet arra, hogy milyen fontosak is idős szeretteink az életünkben.

A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) által szervezett „Féltő szeretettel” konferenciának idén a Kopp Mária Intézet  a Népesedésért és a Családokért (KINCS) adott otthont. A járványügyi helyzetre tekintettel idén szűk körű, 25 fős konferenciát szerveztünk október 1-jén az idősek tiszteletére.  Az eseményt élőben, online  is közvetítettük annak érdekében, hogy minél több időst köszönthessünk, és országszerte minél több ember figyelmét felhívjuk az idősek tiszteletére és a generációk közötti együttműködés fontosságára.

A konferencián köszöntőt mondott Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) alapítója, Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), elnöke, Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár, Hollik István, országgyűlési képviselő, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője és Dr. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője.

Az eseményt a Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja alapítója nyitotta meg és elmondta, hogy bár a járványhelyzet felforgatta a mindennapokat, de az igazán fontos és értékes találkozásokról, ha digitális formában is, nem szabad lemondani. Szerinte alázattal el kell fogadni a helyzetet, de a lehetőségekből ki kell hozni a legtöbbet, ezzel utalt a konferencia online közvetítésére.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária intézet elnöke intézményük névadó orvosát idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy az idősek testi-lelki egészségére pozitív hatással van, ha ezt a kort aktívan élik meg.

Rácz Zsófia, az Emmi fiatalokért felelős helyettes államtitkára szerint ahogy az idősebb generációknak az  élettapasztalataikat, úgy a fiataloknak most az online világban szerzett ismereteiket kell egymással megosztaniuk. Úgy vélte, ha a vírusnak volt pozitív tanulsága, akkor az, hogy semmi sem magától értetődő, mindent újra kell értékelni, ezek között is kiemelten a családi kapcsolatokat.

Hollik István elmondta, hogy a generációk közötti szövetség mindennél fontosabb a koronavírus-járvány idején, ezért erősíti a kormány a fiatalok és az idősek közötti együttműködést és, hogy fizikailag és egzisztenciálisan is meg kívánják védeni az idősebbeket, és nem hagyják, hogy a liberális világnézet szembefordítsa egymással a generációkat. Az időseknek meg kell adni a nekik járó tiszteletet és megbecsülést, hiszen megdolgoztak érte.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt hangoztatta, a járvány második hulláma még inkább a közösségi felelősségvállalás időszaka, ezért ha áldozatokkal is jár, mindenkinek be kell tartani a korlátozásokat. Arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a járvány leginkább a fiatalabbak körében terjed, az a fertőzéslánccal eljut az idősebbekhez, akikre nézve a szövődmények kockázata nagyobb.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője záró videóüzenetében azt mondta, az idősek tapasztalatára, bölcsességére és szeretetére szüksége van a társadalomnak, ők azok, akik életre szóló küldetést, “gyökereket és szárnyakat” adtak a gyerekeiknek, unokáiknak.

A konferencia a biztonsági előírásokat maximálisan betartva zajlott!

A rendezvényről további képek itt megtekinthetőek –> https://ficsak.hu/galeria/kepek/galeria/idosek-vilagnapi-konferencia-2020-10-01