A Méltó Megélhetés Munkacsoport az ahang.hu-n petíciót indított, amely a családi pótlék megduplázásának ügyét szorgalmazza a családok járványhelyzet okozta gazdasági nehézségeinek enyhítésére.

A Fiatal Családosok Klubja szerint gazdasági nehézséget nem orvosolhat valami, ami maga is további gazdasági nehézséget támaszt. Ugyanis a hangzatos követelés, mely szerint a munkaviszonytól függetlenül, alanyi jogon járó családi pótlékot kellene megemelni, az ország terheit biztosan növelné, ugyanakkor csak az biztos még, hogy rövidtávon sem oldaná meg a nehéz helyzetben lévő családok anyagi gondjait.

A jelenlegi kormányzat célja – melyet a FICSAK (Fiatal Családosok Klubja) is támogat –, hogy mindenkit a munkából származó jövedelemszerzésre ösztönözzön, ugyanakkor a munkából származó jövedelem adózásánál jelentsen komoly kedvezményt, ha valaki gyermeket, gyermekeket nevel. A gyermekvállalást ösztönző babaváró támogatás vagy a családok méltó életkörülményeit, megfelelő lakhatását segítő CSOK, a GYED Extra, a jelzáloghitel elengedés, a családi adókedvezmény illetve épp a négy vagy több gyermekes édesanyák személyi jövedelemadó-mentessége is egyszerre kínál komoly, életminőséget megváltoztató állami segítséget, miközben a személyes felelősségvállalást is elvárja a családtól, aki kedvezményezettje a családpolitika sokszínű támogatási rendszerének.

„Egy társadalom csak akkor lehet sikeres, ha a segély helyett munkát kínál tagjainak, amelynek révén közös terheink csökkenthetők. A krízishelyzetek megoldását pedig – és ez a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák esetén is igaz – sosem a segélyek emelésével, hanem mindig a munkalehetőségek megteremtésével kell orvosolni, hiszen minden más csak a tüneteket enyhíti a problémák elfedésével, miközben valódi gyógyulást nem eredményez.” – mondta el Király Nóra, a FICSAK alapítója.