A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, a Védőnőkért, új szülők- és újszülöttekért Alapítvány valamint a Magyar Dietetikusok Szövetsége közös programot indít. Programunk szakmai szempontok figyelembevételével ad ötleteket a családok egészséges táplálkozását segítve.

A mindennapi élet átrendeződött, de az életünk alapvető feltétele most is a megfelelő táplálkozás, amire nagyobb hangsúly került, mint bármikor, így ebben a különleges járványügyi helyzetben is.

Ami örök érvényű: az étel és az étkezés alapvető életszükségletünk, de egyben egyik örömforrásunk is. Nemcsak az ételek elfogyasztása, de elkészítése is, főleg, ha ezt családban tehetjük és oszthatjuk meg.

Mire figyeljünk, mi változott?

Kevesebbet mozgunk, megváltozott az életritmusunk, együtt van a család minden nap otthon.

A mindennapi táplálkozással kapcsolatban sok minden előkerül: mi és mennyi legyen készleten, milyen heti étlapot állítsunk össze, hogy ne össze-vissza étkezzünk, ami épp eszünkbe jut. Meg kell szervezni, ki szerzi be a szükséges alapanyagokat. Milyen higiéniai szabályokra figyeljünk a vásárlástól az étkezésen át a mosogatásig? Hányszor étkezzünk, miből mennyit együnk, milyen ételeket készítsünk a családban?

Új szempontok:

Jó, ha segítséget, megerősítést keresünk ehhez az egyszerűnek tűnő kérdéshez. Minden családban van, akik vállalja a vásárlást, van, aki főz, van, aki süt inkább, van, akinek a saláta, az innivalók, vagy a szendvicskészítés megy jobban. Jó, ha az ételek elkészítése is közös program, és igyekezzünk a közösen készített ételeket együtt elfogyasztani. Ha valaki eljár dolgozni, örömet okoz a közösen elkészített ételből enni, ha elviszi magával.

Forrás: MODOSZ.hu

A KCSSZ indítványozta, hogy a Magyar Dietetikusok Szövetsége mint szakmai civil szervezet, amelynek évtizedek óta kiváló együttműködése van a védőnő szakemberekkel is, adjon támpontokat a lakosság egészségi állapotának jobbítása, a változások segítése, az egészséges döntések választásának támogatása területén a tagszervezetek számára is.

A kiváló, szakmai és tudományos háttérrel rendelkező szervezet, Kubányi Jolán elnök asszony képviseletében szívesen ajánlotta fel az általuk fejlesztett anyagokat, melyek a lakosság számára feldolgozható ismereteket és módszereket tartalmaznak.

Amit már ajánlani, készen kínálni tudunk a családoknak:

Honlap:

Nagyon gyakorlatias, hasznos ajánlások, letölthető anyagok vannak rajta: ajánlások, hasznos tanácsok, receptek, menü javaslatok külön a 6-17 éves korosztálynak is. Ezek lakossági, széles körben felhasználható anyagok.

https://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/

A koronavírus és a táplálkozás témában is vannak ajánlások.

https://mdosz.hu/koronavirus-infografikan-a-legfontosabb-taplalkozasi-kerdesek/

Van egy facebook oldal is: Terítéken az egészség applikáció

https://www.facebook.com/teritekenazegeszseg/

Várjuk kérdéseiteket, javaslataitokat, hogy minél többet tudjunk kihozni ebből a témából is veletek együtt!

Marton Zsuzsanna elnök Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége

Várfalvi Marianna elnök Védőnőkért, új szülőkés újszülöttekért Alapítvány

Kubányi Jolán MSc elnök, Magyar Dietetikusok Szövetség