A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) „Családban a jövő” címmel szervezett családpolitikai konferenciát a Gellért Szállóban, február 19-én.

A rendezvény több szempontból is különleges volt, hiszen nemcsak a kormány családpolitikai intézkedéseiről és a családoknak nyújtott támogatások széles köréről, hanem a családok és a gyermekek jövőjéről, valamint a civilek szerepéről is beszélgettünk kerekasztal beszélgetés keretében.

A konferencia nyitányaként Takács Bence Ervin MMA-ösztöndíjas versmondó szavalta el Arany János: Itthon című versét.

Dr. Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntő beszédében elmondta, hogy a tízmillió forintos babaváró támogatás sikerét abban látja, hogy a szabad felhasználású forrást a fiatalok az adott élethelyzetüknek és szükségleteiknek megfelelően tudják felhasználni. A magyar kormány mindent megtesz a családokért, de a szabad döntés, a szabad élet lehetőségét minden eszközzel meg kívánja adni, nincsenek kötelezően követendő irányok – tette hozzá.
A magyar családpolitika hungarikum, mert sehol a világon nincs még egy olyan komplex, rugalmas és célzott támogatási rendszer, mint a magyar, ami a szabad döntés lehetőségét is megadja a családalapítás és a gyerekvállalás kérdéseiben – közölte a helyettes államtitkár. Beneda Attila elmondta azt is, hogy 2010 óta nem volt olyan év, amikor ne sikerült volna valamilyen különleges, új vagy újszerű, innovatív, kreatív vagy „világújdonság-jellegű” családtámogatási formát bevezetnie a kormánynak.

Király Nóra, a Ficsak alapítója köszöntő beszédében kiemelte, hogy a családpolitikai intézkedések „színes tárháza” milyen sok lehetőséget kínál a családoknak: ma a társadalmi, politikai klíma kifejezetten kedvez annak, hogy a fiatalok bátran mondhassanak igent a családalapításra. Orbán Viktor miniszterelnök úr vasárnapi bejelentése szerint a kormány céljai között szerepel a családtámogatási formák kibővítése és újabbak bevezetése. A gyereknevelés ma már nem anyagi veszteséggel járó teher a családok számára, hanem a közösség által erkölcsileg és anyagilag is méltányolt dolog – tette hozzá Király Nóra.

Manninger Jenő (Fidesz) országgyűlési képviselő arra emlékeztetett köszöntő beszédében, hogy a gazdasági fordulat után meg tudták teremteni azoknak az intézkedéseknek az anyagi alapjait, amelyek miatt ma sikeres magyar családpolitikáról lehet beszélni. A képviselő szerint a család fogalmának megvédése nem könnyű a mai politikai környezetben. Hozzátette: a strasbourgi Európa Tanácsban – ahol Nacsa Lőrinc (KDNP) képviselőtársával delegáltként Magyarországot képviselik – látják, hogy „az európai mainstream, milyen arrogáns módon támadja a család fogalmát”.

Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő a KDNP képviseletében azt mondta a megnyitón, hogy „nekünk egy olyan kor jutott”, amikor meg kell harcolnunk az igazunkért, meg kell védenünk és ki kell állnunk a családokért. Közölte: a liberális szemlélet, amely az egyént és a magánérdeket akarja a központba helyezni, az a közösségeket és a családokat le akarja rombolni. A képviselő beszédében II. János Pál pápától idézett és elmondta, hogy nem szabad félni, és „bele kell állni” a család fogalmának megvédése érdekében a vitákba, ki kell mondani azt, hogy a házasság egy férfi és egy nő szövetségét jelenti. Nacsa Lőrinc azt hangoztatta, hogy a család nemcsak a jövőről szól, hanem az elődöktől kapott örökség is, amelyet meg kell becsülni, védeni, ápolni és támogatni kell.

A megnyitó beszédek után a zene és a kikapcsolódás jegyében az Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola Énekkarának kis diákjainak műsorát hallgathatta meg a közönség, akik többek között balatoni népdalcsokorral örvendeztették meg a hallgatóságot.

A rendezvény második felében családszervezetek képviselőivel kerekasztal beszélgetés keretében a civilek szerepéről volt szó, arról, ők hogyan tudnak részt venni a családok életében.

Többek között szóba került az, hogyan tudják a családszervezetek, mint civil szervezetek munkájukkal a családokat segíteni.

Szőke Katalin, az Egyszülős Központ képviselője elmondta, hogy sokszor krízishelyzetben keresik fel őket és sok olyan kérdés fogalmazódik meg egy egyedülálló szülőben, hogyan legyen ő jó szülő? Szőke Katalin elmondta, hogy nagyon fontosak a most meglévő családtámogatások, hiszen sokáig nagyon nehéz volt igazán családbarát munkahelyeket találni, ma ez sokkal egyszerűbb. Nem mindegy egy egyedülálló szülőnek, hogyan tud elhelyezkedni egy kisgyermek napi nevelése és gondozása mellett. Civilként fontos segíteni és megérteni a szülőket, jelen lenni az életükben, hiszen sok szülőnek nincs segítsége, ezért is tartják fontosnak a Központ programjait, amellyel az egyedülálló anyukákat és apukákat tudják segíteni – mondta el Szőke Katalin.

A beszélgetés során felmerült az a kérdés is, hogy mivel 2020. január elsejétől életbe lépett a nagyszülői gyed és a négy-vagy többgyermekes édesanyák SZJA-mentessége, amely 40 ezer család életét teszi könnyebbé, mennyiben segítik ezek az intézkedések a családok boldogulását?

Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke elmondta, hogy ő maga négygyermekes édesanya és különösen fontosnak tartja, hogy a nagyszülők jelen tudjanak lenni az unokájuk életében, részt tudjanak venni a nevelésben.

Gyertyás János, a NOE győri tagszervezetének, a Família Nagycsaládosok Egyesületének elnöke szerint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is kiemelten fontos a fentebbi két intézkedés mellett, hiszen ez még inkább ösztönzőleg és támogatólag hat a fiatalok gyermekvállalási kedvére. Ma már nem úgy van, mint régen, hogy legyen meg minden, ház, autó és egyebek, hanem a családok egyre inkább belevágnak a családalapításba és főleg a családi adókedvezmény révén bátrabbak és mernek komoly, felelősségteljes döntést hozni.

Pálfay Erzsébet, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke arra a kérdésre, hogy mennyire tartják üdvözlendőnek, hogy ilyen széles körben nyílik lehetőség a családalapításra, elmondta, hogy reményeik szerint egyre több vágyott gyermek fog megszületni az elkövetkező években. A nagycsalád nagy előnye, hogy képes átsegíteni a tagjait a kisebb és nagyobb krízishelyzeteken, valamint jó érzés azt látni, hogy egy jól működő közösségben „egymást húzzák” a fiatalok és egyre többen vállalnak korán gyermeket. Az alelnök asszony elmondta, hogy az állam megadja a kereteket, de a családoknak, a támogatóknak, így a civil szerveze

teknek kell ezeket a kereteket és vonalakat megtölteni tartalommal. Fontos, hogy egyre inkább előtérbe kerül az a fajta hozzáállás a fiatalok szemléletében, amely révén képesek komoly és felelősségteljes döntéseket hozni, és a Három Királyi Három Királylány Mozgalom ezért is szervez egyre több őket megszólító programot.

A beszélgetés során felmerült, hogy 2010 és 2018 között 90 ezerrel több gyermek született, mint abban az esetben született volna, ha minden marad a 2010-es tendenciák medrében. A házasságkötések száma a csúcson, a válások száma pedig soha nem volt ilyen alacsony.

Kérdésre, mely szerint mit gondolnak a civil szervezetek képviselői, ez a tendencia tud-e folytatódni a jövőben, Szőke Katalin az Egyszülős Központ vezetője elmondta, hogy igen, hiszen ők is azt látják, hogy az új családoknál, ahol egyedülálló anyuka és egyedülálló apuka alapít új családot, közel 40%-ban születik új kisbaba a családba és ez a tendencia összefüggésben van a kormány családpolitikai intézkedéseivel is.

Örülünk annak, hogy a konferencia révén még több családhoz tudtunk eljutni és ilyen sokan eljöttek. Nagyszerű dolog, hogy a közös gondolkodás révén az új lehetőségeket a családok javára tudjuk fordítani.

Fontosnak tartjuk a támogatásukat, hiszen civilként ez a feladatunk, a küldetésünk.

Köszönjük mindenkinek a részvételt és az értékes gondolatokat! Képgalériánk az eseményről itt érhető el <<