A Fiatal Családosok Klubja, a hazai családszervezetek, cégek és magánszemélyek 2019 adventkor a szívbeteg kisbabáknak gyűjtöttek. Az összefogás eredményeképpen megvásárolt eszközöket adtuk át Novák Katalin család – és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár asszonnyal a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központja számára 2020. január 29-én.

Az átadás alkalmából szervezett sajtótájékoztatón Király Nóra, a FICSAK alapítója elmondta, hogy a gyűjtés eredményeképpen összegyűlt közel 7 millió forintból két nyitott inkubátort és egy speciális, magzati szívultrahangvizsgáló-fejet sikerült megvásárolni. Elmondta, hogy nagyszerű dolog, hogy az összefogás ilyen mértékű volt és ezáltal egy jó cél, jó ügy érdekében tudtak együttműködni az adományozók.

Király Nóra emlékeztetett arra, hogy 2016 óta minden évben más célra és más alapítványnak gyűjtöttek a családszervezetek adventi jótékonysági vásárain. Korábban a daganatos, a koraszülött, valamint a siket és nagyothalló gyermekek támogatására fordították az adományokat.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kiemelte, hogy Magyarországon a családszervezetek képesek összefogni egymással és közös célokért, egymást erősítve nagy eredményeket tudnak elérni. A kormány feladata pedig az – fűzte hozzá -, hogy munkájukhoz biztosítsa a feltételeket. Az államtitkár asszony megköszönte a FICSAK kezdeményezését és gratulált az elért sikerhez, mely közös, így üdvözölte azt, hogy a megvásárolt eszközök a kisbeteg gyermekek gyógyulását segíti majd elő.

Ablonczy László főorvos, a Gyermekszív Központ orvosigazgatója az átadáson elmondta, hogy az országban évente mintegy kilencszáz gyermek születik szívhibával, a Központban pedig évente közel ötszáz gyermekkori szívműtétet végeznek (ezen belül százat újszülötteken), továbbá négyszáz egyéb beavatkozást. A főorvos úr elmondta azt is, hogy az intézmény számára azért hasznosak ezek a fűthető, megfelelő páratartalomra beállítható, nyitott, lehajtható oldalú inkubátorok, mert a koraszülött gyermek felesleges mozgatása, műtőbe szállítása nélkül is el tudják végezni benne a szükséges beavatkozásokat. Hozzátette: a családcentrikus ellátás szempontjából is jó megoldás a nyitott inkubátor, mert így a szülők még az intenzív osztályon is közvetlen kapcsolatban lehetnek újszülött gyermekükkel.

Ablonczy László azt is közölte, hogy a szintén most átadott magzati szívultrahangvizsgáló-fejjel a kardiológusok már a korai várandóssági szakaszban képesek kiszűrni a szívfejlődési rendellenességet, így előre felkészülhetnek az újszülöttek kezelésére, ellátására és gyógyítására.

Tordas Dániel, az Okkal Dobban Alapítvány kuratóriumi tagja örömét fejezte ki, hogy az adománygyűjtésnek köszönhetően ráirányul a figyelem a Magyarországon szívbetegségben élő mintegy 18 ezer gyermek és családjuk helyzetére.