Fotó: MTI

Június 15-én indult útnak az Egészségfalók- Együtt főzni jó! pályázat, amelynek célja az volt, hogy az egészséges étkezést és főzést népszerűsítse a családok körében. A pályázatra olyan szülők jelentkezését vártuk, akik számára fontos, hogy családjuk számára finom és egészséges alapanyagokból készülő, változatos ételeket készítsenek, illetve fogyasszanak. A két szervezet közös célja volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az egészséges és változatos táplálkozás.

A pályázatra közel 100 recept érkezett be, amiből a szavazók kiválasztották a legjobb 15 receptet, majd a szakmai zsűri az 5 nyertest, akik összemérhették tudásukat október 25-én a Gastropolis Főzőiskola konyhájában. Az izgalmas versenyben édesanyák, édesapák, nagymamák és gyermekek együtt serénykedtek a konyhában, hogy minél finomabb és természetesen minél egészségesebb ételeket tehessenek a zsűri asztalára.

A versenyzők első körben a pályázatra beadott recepteket főzték meg élőben, majd következett az a recept, mellyel a döntőre készültek. Majd a döntő második felében egy új ételt kellett elkészíteniük. A szakmai zsűri javaslatára a sütőtök volt az az alapanyag, melyet mindenképpen fel kellett használniuk a versenyzőknek. Volt aki sütőtök püré mellé tálal kacsamellet, volt, aki sütőtökös pitét készített, de volt olyan család is, akik céklával bolondították meg a sütőtök alapú fasírtjukat.

A téma nagyon fontos és nem lehet róla eleget beszélni. Gyermekeinknek egészen kicsi kortól példát kell mutatnunk. Az egészséges életmód és az arra való nevelés szülőként minden nap feladatunk. Érdemes a gyerekeket bevonva, közösen is elkészíteni az ételeket, melyek a család asztalára kerülnek, így lehetőségünk nyílik beszélgetni egymással és meghozni a kedvet azok iránt a fogások iránt, melyekkel megalapozhatjuk a későbbi éveket is táplálkozás szempontjából.

Király Nóra, a FICSAK alapítója évek óta küzd azért, hogy minél több családhoz eljusson az üzenet: a boldog családi élet egyik alapja az egészséges életmód. A pályázatot lezáró verseny előtt is ezeket a gondolatokat emelte ki:

„Évek óta elkötelezetten dolgozom azért, hogy felhívjuk a figyelmet az egészséges táplálkozás és a mozgás fontosságára. Családok ezrei vettek már részt a FICSAK sportos programjain, sportversenyein. Vallom, hogy a gyermekek helyes táplálkozásának megalapozása közös ügyünk. Egész éves tevékenységemben fókuszban van az egészséges életmód, melynek fontosságát családon belül és intézményi szinten is folyamatosan igyekszem hangsúlyozni. Közösségi oldalamon évek óta megosztom az emberekkel, nálunk milyen egészséges finomságok kerülnek az asztalra.”

Szívből gratulálunk Torma Krisztinának a játékhoz, a győzelemhez és a nyereményhez!