1970 óta minden év április 22-én ünnepeljük a Föld Napját. Ez a nap emlékeztet minket arra, hogy nem szennyezhetjük a bolygónkat büntetlenül és ideje cselekednünk. Olyan lépéseket kell tennünk, amelyek segítenek megőrizni és védeni azt a környezetet, amelyben élünk és lassítják a klímaváltozás által okozott károk kialakulását.

A Föld Napja egy hívószó az életmódváltásra és az odafigyelésre. A természeti katasztrófák a szemünk előtt zajlanak, és az időnk fogytán van. Az éghajlatváltozás már mostanra is súlyos következményekkel jár, így minden tettünk és döntésünk meghatározó a jövőnk szempontjából.

De miért is fontos, hogy egy napot kijelöljünk a Föld tiszteletére és védelmére?

Az emberek gyakran hajlamosak elfelejteni, hogy az egészséges környezet alapvető fontosságú az életünkhöz és evidenciának tartják a létezését. Pedig, ha nem vigyázunk rá a létezése kérdéses lehet. Mindannyian részesei vagyunk annak a rendkívül bonyolult ökoszisztémának, amelyben élünk és felelősséggel tartozunk nemcsak a saját jövőnkért, hanem a következő generációkért is. Éppen ezért fontosnak tartom, hogy már ideje korán elkezdjük környezettudatosságra nevelni a gyermekeinket. Én így teszek a saját gyermekeimmel, mi otthon nem pazarlunk ételt, szelektíven gyűjtjük a szemetet, energiatakarékos izzókat használunk és még számtalan módon igyekszem a családomat a fenntartható életmód gyakorlásának irányába terelni. Azonban én nem álltam meg itt. Közösségi szinten is szeretek tenni  a környezetvédelemért, így jött létre a Zöld Követ Egyesület, melynek elnökeként a kollégáimmal együttműködve folyamatosan azon dolgozunk, hogy különböző aktivitások segítségével a környezettudatosabb életmódot népszerűsítsük.

Csak a 2023-2024-es tanévben már 48 oktatási intézményben szerveztük meg a diákok korai környezetvédelmi edukációját. A Fiatal Családosok Klubja szakmai partnerségben a Zöld Követ egyesülettel létrehozta a Zöld Minősítés díjat, amelyet olyan cégek kapnak meg, akik megfelelnek az összeállított környezetvédelmi kritériumoknak. Szemétszedéseket szervezünk két heti rendszerességgel. Környezetvédelmi útmutatóval segítjük az embereket fenntarthatóbb életmódra váltani.

Hogy mit tehetsz te azért, hogy támogasd bolygónkat?

  • Válts te is fenntarthatóbb életmódra
  • Vásárolj tudatosan
  • Használj alternatív, megújuló energiaforrásokat
  • Ne pazarold a vizet
  • Ne szennyezd a környezeted, gyűjtsd szelektíven a hulladékot
  • Ültess fákat

A tudatosság és az odafigyelés kulcsfontosságúak ahhoz, hogy valódi változásokat érjünk el.

Mind egyéni, közösségi mind pedig kormányzati szinten erőfeszítéseket kell tenni a klímaváltozás és a környezeti károk leküzdésére. Az új technológiák és politikák bevezetése kulcsfontosságú ahhoz, hogy valódi változást érjünk el globális szinten. Rengeteg a teendő. Én elszántan dolgozom azon, hogy a közösség, amelyben élek megkapja a megfelelő információkat ahhoz, hogy környezettudatosabb életmódot tudjon kialakítani. Ha sokan hasonlóképpen cselekszünk, talán még elérhetjük, hogy Földünk a jövő generációja számára is élhető legyen.

A Föld napja bolygónk meg nem hallott segélykiáltása, de nincs több idő, meg kell, hogy halljuk végre. Élj te is környezettudatosan!

 Olvasd el a „Környezettudatos Kisoskos-t”!

A Föld napja bolygónk meg nem hallott segélykiáltása, de nincs több idő, meg kell, hogy halljuk végre. Élj te is környezettudatosan!

 Olvasd el a „Környezettudatos Kisoskos-t”!

Forrás: https://ficsakblog.hu/tegyunk_kozosen_a_bolygonkert_a_fold_napja.html

Ha te is szíveden viseled a környezetet

….és szeretnél tenni azért, hogy a zöld energiák alkalmazása minél szélesebb körben elterjedjen, akkor kezd ezzel a kis lépéssel. Töltsd ki a felmérést, melyben a zöldenergia megtermelésének és tárolásának fontosságáról, a napelemek telepítésének és az elektromos közlekedésnek az állami támogatásáról, a szabályozási rendszer szigorításáról, a nagy szennyező cégek klímavédelmi költségeinek megfizetéséről mondhatod most el a véleméyned.  

Kövess minket a Social Media felületeinken