Víz – milyen természetesnek vesszük, hogy megnyitjuk a csapot és folyik a tiszta, iható víz!

Szerencsések vagyunk, mert 2000. óta már több, mint 80 nagyvárosban volt rendkívüli vízhiány, amit nekünk eddig nem kellett tapasztalnunk. Ilyen volt Miami, Melbourne, London, Barcelona, Peking, csak hogy néhányat említsünk.
De nem kell ilyen messzire mennünk, gondoljunk a 2022-es aszályos nyárra itt, Magyarországon, ami hatalmas károkat okozott a mezőgazdaság számára.
A víz világnapja jó alkalmat teremt arra, hogy elgondolkodjunk – mit tehetünk?

Mit tehet egy háztartás, egy család a víz megóvásáért?

A víz világnapja kiváló alkalmat nyújt arra, hogy felhívjuk a figyelmet erre az értékes erőforrásra, és különösen fontos, hogy megértsük: hogyan kezelhetjük és őrizhetjük meg családjaink számára.
A víz életünk minden területén fontos szerepet játszik. Mindennapi szükségleteink, létfenntartásunk nélkülözhetetlen eleme: testünk, növényeink, állataink életben maradásának egyik záloga. Ugyanakkor a háztartási teendőink jó részéhez is vizet használunk.

Elsőre azt gondolnánk, mi, magánemberek nem igazán tehetünk azért, hogy a természetes vizek tisztaságát megőrizzük. Mégis számos lehetőség adódik a mindennapokban, hogy megtanuljuk hatékonyan kezelni és megőrizni a vízkészleteinket.

Tippek a hatékony és takarékos vízhasználatért a családban

1. Takarékos vízhasználat a mindennapokban

A csaptelep kifolyó részére felszerelhető perlátor segítségével jelentős vízmegtakarítás érhető el, ami egy mosogatásnál akár több liter vizet is jelenthet. A perlátor szabályozza, mennyire erős a vízsugár, vagyis kevesebb vizet fog átereszteni a csap.

Főleg télen jól esik elmerülni egy kád forró vízben. Jó tudnunk, hogy a bőrünknek is jobb egy rövid zuhany a víz szárító hatása miatt, ám így jóval kevesebb vizet is fogyasztunk – különösen, ha víztakarékos zuhanyrózsát is használunk.

Ha lehetőségünk van rá, az öblítő tartályt érdemes lecserélni olyanra, aminek van egy úgynevezett start-stop funkciója. Az öblítést ezzel megszakíthatjuk, a használattal arányossá tehetjük, így költségtakarékosabb lesz a vízfogyasztás.

Ne folyassuk feleslegesen a vizet, például a fogmosás idejére nyugodtan elzárhatjuk a csapot.

2. Esővíz gyűjtése és felhasználása

Családi házaknál érdemes beszerezni esővízgyűjtő tartályt. Az így felfogott vizet locsolásra, autómosásra, külső területek felmosására, vagy akár WC öblítésre is fel lehet használni.

3. Vizeink megóvása a szennyeződésektől

Takarításnál, mosásnál fontos a minél kevesebb vegyszer használata, hiszen ezek a talajba vagy szennyvízhálózatba jutva rombolják környezetünket. Érdemes környezetkímélő mosószert, mosogatószert és tisztítószereket beszerezni. A lefolyóba sose öntsünk oda nem való dolgokat: ételmaradékot, olajat stb.

A kertben csökkentsük a műtrágyák és növényvédőszerek használatát.

4. Vásárláskor is gondolhatsz a vízre!

Palackozott víz helyett használhatunk víztisztító berendezést, bár Magyarországon az ivóvíz a legtöbb helyen nagyon jó minőségű – a csapvízben lévő klór a felforralt vízből hamar eltávozik, szobahőmérsékleten viszont többet kell várni, hogy eltűnjön.

A papír előállításához is rengeteg víz kell, így előnyben részesíthetjük az újrafelhasznált papírból készült tárgyakat.

A hús előállítása sokkal több vizet igényel, mint ami a növényi táplálékhoz szükséges, így a húsfogyasztás csökkentésével is sokat tehetünk vizeink megőrzéséért. Háztartási gépeink (mosógép, mosogatógép) vásárlásakor is spórolhatunk a vízhasználaton, ha energiatakarékos modellekben gondolkozunk.


Minden családnak és egyénnek felelőssége van a vízkészletek megőrzésében és védelmében. Mindenki hozzájárulhat a környezetbarát vízfelhasználáshoz és a vízkészletek megőrzéséhez – tanítsuk meg gyermekeinknek is, hogy a víz kincs, érték, egészség, amire vigyázni kell!

Társegyesületünk, a Zöld Követ Egyesület többek között ezért is dolgozik.

Szemléletváltásra van szükség annak érdekében, hogy megóvjuk közvetlen környezetünket és Földünket.

Hiszünk benne, hogy a most a legjobb idő a cselekvésre.
Hiszünk benne, hogy az igazi szemléletváltást csakis együtt, közösen érhetjük el, közösségi összefogással.
Hiszünk benne, hogy együtt, sok kicsi lépéssel egyre nagyobb és a Földünk számára is érezhető eredményeket érhetünk el.

Csatlakozz Te is!

Facebook: https://www.facebook.com/zoldkovet

Instagram: https://www.instagram.com/zoldkovet/

Képek: pexels.com