A Rák elleni küzdelem világnapja nem csak az év egyik egy jeles napja, hanem valódi üzenetet hordoz, miközben elgondolkodtat és cselekvésre késztet. Ennek a napnak legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet erre a leginkább nőket érintő, sokszor súlyos kimenetelű betegségre, rámutatva a prevenció és az időben felismert diagnózis utáni hatékony kezelés fontosságára.

Ez a nap lélekben mindig megérint…mindkét nagymamám rákban halt meg, anyukám is átesett rajta nemrég, szerencsére most már a gyógyulás útján, ami megnyugtató. A családi érintettség okán húgommal kiemelten „veszélyeztetettek” vagyunk, ezért minden évben, így idén is egy teljesen átfogó mellrákszűrése jelentkeztünk be.
Belegondolni a szörnyű, hogy itt nálunk Európában minden kilencedik másodpercben elhangzik a rettegett kórkép: a rák. A daganatos megbetegedések számával kapcsolatban sajnos nem kecsegtet semmi jóval az egészségügy, az előttünk álló 10-15 évben az előrejelzések szerint arra számíthatunk, hogy megduplázódhat a rákos megbetegedések száma, ami aggodalomra ad okot.

A magunkra való odafigyelés, a rendszeres szűrővizsgálatok életet menthetnek!

Mindennapok Női Szemmel, valamint a Ficsak civil szervezetek alapítójaként kötelességemnek érzem, hogy munkatársaimmal aktívan részt vállaljunk a rák elleni prevenció és az egészséges életmód népszerűsítésében. Célunk, hogy egyre többen felismerjék a rendszeres szűrővizsgálatok szükségességét, lássanak pozitív példát maguk előtt olyan lányoktól, asszonyoktól, akiknek megküzdési stratégiájuk példaértékű. Évek óta a prevencióra, és az egészségtudatos életmódra fókuszáló kampányokat szervezünk. Innovatív módon tavaly elindítottuk egy kiemelt projektünket, melyben egy online versennyel egybekötött pályázatot hirdettünk az “Egészségügyi prevenció a családokért – Hogy anya nagymama, apa nagypapa lehessen!” címmel. Ebben célul tűztük ki a testtudatosság növelését és az egészséges életmódra való átállás támogatását, elsősorban a családos édesanyákra fókuszálva. Tettük ezt azért, mert hazánkban a halálozások 49 százalékát a szív- és érrendszeri betegségek okozzák, további vezető halálozási ok a daganatos megbetegedések. Ezeknek a betegségeknek a jelentős része megelőzhető, enyhíthető és hatékonyabban kezelhető lenne szűréssel, és egy egészségesebb életmód kialakításával.

A mellrák esetében például a megfelelő szűrővizsgálatok mellett a rendszeres önvizsgálat elvégzésével rengeteget tehetünk egészségünk védelmében, hiszen megismerve testünket idejekorán észrevehetjük, ha szokatlan, gyanús eltéréseket tapasztalunk magunkon. Ne feledjük, a primer prevenció (elsődleges megelőzés) önmagunkkal kezdődik – a saját egészségünk a mi kezünkben van”. Ez ugyan felelősséggel jár, de nagyobb lehetőséget is teremt arra, hogy gyorsan lépjünk, ha gondot észlelünk…

Öt kamasz gyermek édesanyjaként magam is küzdök az „énpercekért”, mégis azt gondolom, önmagunkra muszáj időt szánni, s családi érintettségem okán nyíltan és őszintén ki merem mondani: nem szabad a szőnyeg alá söpörni, inkább beszélni kell a daganatos megbetegedések okairól, s a nőket és családjaikat érintő hatásáról. Fontosnak tartom, hogy merjünk szembenézni azzal, hogy ez a betegség bármelyikünket érintheti, vagy akár valamelyik szerettünket a közvetlen környezetünkből.

A tapasztalat azt mutatja, hogy egyre többen érzik úgy, védtelenek a rákos állapottal szemben. Mélyen meg vagyok győződve arról, hogy a felvilágosító kampányoknak a daganatos betegségek megelőzésében hatalmas szerepe van. Felkészítenek bennünket, hogy tisztában legyünk például azzal, milyen körülmények kedveznek a betegség kialakulásának, vagy hogyan kerülhetjük el azokat. Ha ismerjük a betegség folyamatát, ha képben vagyunk azzal, hogyan vehetjük fel a harcot a betegséggel szemben, milyen esélyeink vannak, milyen a gyógyulási ráta, akkor nem sötétben tapogatózunk.

Ezért tartom kiemelten fontosnak, hogy a Mindennapok Női Szemmel Egyesület (NŐISZEM) minden évben megszervezni a rákellenes küzdelem köré épülő aktivitását. Tavaly a „Prevencióval a rák megelőzéséért – aktivitással a hosszú életért” címet viselő mellrák elleni konferenciát, melyen sor került a Nőiszem prevenciós egészségügyi pályázati kampányának díjátadójára is. 

Több civil szervezet alapítójaként hiszek az összefogás erejében, abban, hogy közösen sokkal többre, nagyobb dolgokra vagyunk képesek, ezért összefogtunk „A rák ellen, az emberért, a holnapért” Társadalmi Alapítvánnyal annak érdekében, hogy minél szélesebb körben informáljuk az embereket mennyire fontos az önvizsgálat, a szűrés az egészséges életmód a daganatos betegségek megelőzésében. A jövőben is nyitottan állunk a további hasonló együttműködésekhez.

Itthon még rengeteg feladat vár ránk ezen a területen, de meg vagyok róla győződve, hogy a társadalmi szinten végzett civil erőfeszítéseink mellett a család az elsődleges színtere az egészségmegőrzésnek. A családban tudjuk a leghatékonyabban átadni a jó mintákat, melyek aztán mélyen beépülnek és hosszú távon meghatározzák gyermekeink egészséges életmódhoz való viszonyulását, hozzáállását.

A közösségért végzett munkám során az vezérel, hogy az egészségtudatosság, egészségvédelem, prevenció területein is edukáljuk a családokat, különös tekintettel a „családok motorjait”, a nőket. 

A cikk forrása: Ficsakblog.hu
A cikk szerzője: Király Nóra, a FICSAK és a NŐISZEM alapítója