A Magyar Kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg minden év január 22-én annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Ehhez a naphoz számtalan kulturális intézmény, a kultúra különböző területein dolgozó, a kultúra sok-sok válfaját szívvel-lélekkel űző, és azt közvetítő alkotók, valamint előadóművészek is csatlakoznak. 

„Az emberi faj sikerének egyik kulcsa, hogy őrzi kultúráját, generációról generációra hagyományozza a tapasztalatokat, a történelmieket is.”(Csányi Vilmos Széchenyi-díjas biológus, biokémikus, etológus)

Amikor kisgyermekkortól kezdve megízleljük az altatók, az egyszerű mondókák, gyermekversek, népdalok, népmesék csodálatos, szívet melengető világát, akkor hagyományainkon keresztül megismerjük és részesülünk ősi kultúránk legféltettebb kincseiből.

A kultúra közvetítése jó esetben már az anyaméhben elkezdődik, amikor egy édesanya a hasát simogatva dudolgat, énekel megszületendő gyermekének. Aztán az évek során az óvodában, később az iskolában megkapjuk hozzá azt a plusz töltetet, mely az otthoni alapokra épül. Sajnos nem mindenki olyan szerencsés, hogy mindezt kora gyermekkorában megkapta, és az élete szerves részévé válik: a kultúra ebben is missziót vállal.

E napról való megemlékezés ötlete Fasang Árpád zongoraművésztől származik, aki 1985-ben javasolta: „ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is”.

A Kultúra Napján hazánk szerte megemlékeznek a magyar kulturális értékekről: kiállítások, koncertek, könyvbemutatók, irodalmi estek és színházi előadások várják a kultúrára éhes nagyközönséget. A kultúra közvetítésében nagy szerepet játszik a közmédia kulturális csatornája, ahol január 22-től minden nap a magyar kultúrát ünnepli. A műsorkínálat kiemelt programja a nemzeti értékek előtt tisztelgő „Múlt és jövendő” című ötrészes kisfilm-sorozat. Az összeállítások különböző műfaji aspektusokból tekintik át nemzeti kultúránk születésének és fénykorának időszakát, beleértve nemzeti énekünk, a Himnusz keletkezési körülményeit, amelynek végső állapotához a magyar kultúra napját kötjük.  

Ez a nap alkalmat ad arra is, hogy kitüntető figyelmmel forduljunk hagyományaink felé, gyökereinket, nemzeti tudatunkat erősítésük, továbbadjuk a múltunkat jelentő, és azt megidéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Éljünk a kultúraközvetítő kezdeményezésekkel, a kisebb-nagyobb művészeti csoportok, színházak, alkotóművészek által kínált programokkal szerte az országban, és vigyünk örömteli pillanatokat a mindennapjainkba. Legyünk részesei mindannyian a magyar kultúra gazdagságának!

A cikk forrása ficsakblog.hu.