Legyen az év bármelyik napja, családos anyaként a mindennapi teendők magukkal ragadnak. Ismerős helyzet? S amikor újévkor fogadalmat teszel, hogy idén minden másképp lesz, mert nagyívű változások szeretnél az életedben, akkor alig telik el pár nap, esetleg pár hét és már visszavonulót is fújsz?

Az újévi fogadalmak esetében sokan csak úgy hipp-hopp egyből belevetik magukat a megvalósításukba, például eldöntik, hogy elkezdenek mindennap futni vagy elhagyni a vacsorát, és csodálkoznak, hogy a lelkesedés aztán gyorsan alábbhagy, mert nem lépésről lépésre haladnak, pedig ezzel elkerülhetnék, hogy idő előtt feladják, amit aztán kudarcként élnek meg.

Még alig 2 hét telt el az új évből, szóval még rengeteg időnk van újévi ígéreteinket magunkon „bevasalni”. Ne akarjuk hát pár hét alatt megváltani a világot, és fenekestől felforgatni korábbi életünket, mert a hirtelen változást családunknak sem egyszerű rögtön elfogadni.

S hogy miért annyira életképtelenek az újévkor tett fogadkozások?

Elgondolkodtál már azon, hogy amit a korábbi évek alatt esetleg megfogadtál már a kimondása pillanatában se gondoltad komolyan?! A legtöbb újévi elhatározás mögött jobb, ha elfogadjuk nincs egyértelmű magabiztos tudatosság, inkább csak kezdeti lendület, ami elég gyorsan lelankad, és akkor megálljt parancsol. Észrevetted, hogy az első pár hét próbálkozásai után sem tudod hogyan állja bele hatékonyan, hogy ne add fel idő előtt, hanem folytasd, amit elkezdtél? A válasz egyszer ű: nem készültél fel rá alaposan. Ha mondjuk a rendszeres futást beiktató példánál maradunk, akkor sokszor már a rágondolástól is elmehet a kedv, főleg ebben a hideg téi időben. Az igazság az, hogy a lendület és a vágy együttese kell, hogy elhatározássá érlelődjön benned. Mert a valódi változáshoz valódi szándék, és érett elhatározásra van szükség. E mellett pontosan és tisztán felállított terv is jó, ha van, amit követni tudsz. A legjobb ilyenkor egy részletes, pontról pontra alaposan átgondolt és felvázolt terv, kitűzve a célt benne, mert ez tudatossággal támasztja alá, hogy erre van szükséged, s akkor ehhez mit kell pontosan megtenned.

A legjobb mégis az, hogy tudd, nincs semmi kőbe vésve, egy újévi fogadalmad megvalósításába bármikor belekezdhetsz, nem szükséges különleges dátumot kitűznöd hozzá. Egyszerűen csak döntsd el, és kezdj hozzá!

Dönthetsz úgy, hogy már ma, vagy akár holnap, vagy az év bármely napján változtatsz egy-egy rossz, netán az egészségedre is káros szokásodon. A lényeg, hogy az a nap lesz egy különleges erővel teli nap, amikor döntesz, és hozzákezdesz.  

Mielőtt ezt megteszed érdemes néhány kérdést magadnak feltenned, ez segít a tervezésben és a „nekiindulok” döntésben.

Mondjuk ki akár ma, hogy változtatunk valamin, ha annak szükségét már régóta érezzük. De mielőtt kimondjuk, gondoljuk végig részletesen és alaposan az alábbi dolgokat és válaszoljuk meg önmagunknak az alábbi kérdéseket:

  • Miért érzed azt, hogy változtatásra van szükséged?
  • Biztos, hogy jó a sorrend, ha több változást is szeretnél?
  • Melyik a legfontosabb ezek közül, amelyhez tűzön-vízen át ragaszkodsz?
  • Melyiket engeded el netán, ha egyszerre nem tudnak működni?
  • Milyen hatással lesz a családod életére? Támogatni fognak?
  • Megvan a változtatáshoz szükséges anyagi forrásod? Ha nem, akkor hogyan tudsz átcsoportosítani?
  • Mennyi időt szánsz a megvalósításra?
  • Honnan veszed el azt az időt?
  • Van-e B terved?

Amint ezekre a kérdésekre magabiztosan tudsz választ adni, magad is belátod, hogy nagyobb eséllyel viszed végig majd az elhatározásod. Egy korábban hirtelen kimondott, majd gyorsan elfelejtett újévi fogadalom azért arra mindenképpen jó volt, hogy látsd: itt az ideje végre őszintén megfogalmaznod magadnak azokat a sarokpontokat, ahol a változtatás az életedben előbb utóbb elkerülhetetlen.

Ebben szeretnénk Neked segíteni a Ficsak Családi Tudástárának INGYENES előadásával 2024. január 17-én, szerdán 18.00 órától, melyre ezúton invitálunk. Az online beszélgetés során ahhoz adunk neked eszközöket, hogyan juss el a céljaid megvalósításához család mellett úgy, hogy az év eleji ígéretek ne csak a fiókban egy papíron maradjanak.

Az előadás beszélgetőpartnerei: Orosi Tünde kineziológiás – aki a tervezéshez kapcsolódó stressz feloldásához is ad megoldást, és Vajda Zsuzsanna életmód tanácsadó.

Az ingyenes előadáshoz hozzáférést biztosítunk, csak regisztrálnod szükséges, melyet itt tudsz megtenni: https://csaladitudastar.hu/online-eloadas/


Várunk szeretettel!