Nagy öröm számunkra, hogy támogathatjuk az olyan eseményeket, melyek örömet és nevetést hoznak a családoknak. Az ünnepekre hangolódva három alkalmas Ringató sorozattal zárjuk az évet, mellyel az újbudai kisgyermekek és családok zenei nevelését támogatjuk. 

Mindezen túl az év második felében a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) a Ringatóval együttműködve szervezett akkreditált tanfolyamokat 11. kerületi kisgyermeknevelőknek. A program lezárásaként 2023. november 16-án Ringató foglalkozással egybekötött sajtótájékoztatót tartottunk a Fonó Budai Zeneházban.

A Zenei nevelés a bölcsődében elnevezésű, 32 pontértékű tanfolyamot a program fél éve alatt, 75-en végezték el az újbudai kisgyermeknevelők közül. A tanfolyamot Gróh Ilona, a Magyar Örökség díjas Ringató alapítója, Nemzetközi Forrai Katalin díjjal és a Magyar Művészeti Akadémia Művészet-pedagógiai díjjal kitüntetett zenepedagógus tartotta.

A FICSAK támogatásával megvalósult kezdeményezés különlegessége, hogy a kerületi a bölcsődékben Gróh Ilona bemutató foglalkozásokat is tartott bölcsődei csoportokban, kiegészítve ezzel az elméleti órákat.

A tanfolyam mellett a foglalkozásvezetők igyekeztek minél több 11. kerületi bölcsődébe eljutni, ahol családi délutánokon Ringató foglalkozást tartottak a kisgyermekes szülők örömére.

A szervezők köszönik a kisgyermeknevelők elkötelezett munkáját, érdeklődését, szeretetét, az intézményvezetők önzetlen segítségét a szervezésben! Mindenhol nagyon kedvesen, felkészülten fogadták őket.

„Mindig tisztelettel és szeretettel gondolok a kisgyermeknevelőkre.  A képzéseken együtt töltött órák alatt megbizonyosodtam arról, hogy nagy az érdeklődés, a tudásvágy bennük. Tudják, hogy az igényesen végzett, színvonalas mindennapi munkájukkal a gyerekek érzelmi, értelmi épülését szolgálják. Rendkívül ösztönző volt számomra az aktív, nyitott részvételük a tanfolyamokon. Jó volt tanítani a 11. kerületi bölcsődei szakembereket! Hasonlóképp igazi élményt jelentettek a bölcsődei családi programok, a bemutató foglalkozások és a Ringató gyerekkoncertek. Bízom benne, hogy sikerült megmutatni, mit jelent az énekes játék öröme, a dal szépsége, ha gyerekek között vagyunk. Hiszem, hogy a ránk bízott kicsinyek ettől többek, jobbak lesznek, és mi magunk is boldogabb emberré válunk.” (Gróh Ilona)

A 11. kerületi kisgyermekes családok jól ismerik a Fiatal Családosok Klubjának alapítóját, Király Nórát. A FICSAK alapítója hosszú évek óta segíti a Ringató zenei nevelési program munkáját, a bölcsődei szakemberek zenei képzését. Sokat tesz azért is, hogy minél több 11. kerületi családhoz jussanak el a Ringató programok.

Király Nóra megjegyezte: 
“Boldog vagyok, hogy a Ringatóval közösen 6 év után újra képzést tudtunk szervezni az újbudai kisgyermeknevelők részére és több ingyenes foglalkozáson keresztül pedig a családok is megismerhették ezt az egyedülálló zenei módszert. A jövőben is azon fogunk dolgozni, hogy minél több kisgyermek születhessen és a családok boldogságban, testi és lelki egészségben élhessenek Budapest legnagyobb kerületében, Újbudán!”

A FICSAK kezdeményezésére indított program 200 fő óvodapedagógus számára tartott képzéssel folytatódik november végén és decemberben.

A három alkalommal megrendezett Ringató foglalkozások közül az első ízben Venczel Mónika, Molnár Réka és Zempléni Mária foglalkozásvezetők vártak minden korosztályt, legyenek azok kicsik vagy nagyok, óvodások vagy iskolások. Mindenkinek jutott egy kis öröm, szórakozás és tánc.

A második, Fonó Budai Zeneházban megtartott rendezvényünkön vendégünk volt Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár is, aki elismerését fejezte ki a programban résztvevő pedagógusok irányában, akik nap mint nap a gyermekek nevelésén dolgoznak.

Az utolsó november 26-i rendezvényen már a télre, az adventre, a karácsonyra hangolódó gyerek koncerttel várjuk a legkisebbeken túl a nagyobbacskákat, óvodásokat is. Élményt, léleksimogató programot kínálunk az egész családnak. A Ringató foglalkozások összehozzák a családot és egy egyedülálló lehetőség, hogy a hétvégi alkalmakra az Apukák is csatlakozhatnak, akiket hétköznap a munka miatt sokszor nélkülözni kell a gyerekeknek.

Köszönjük a családoknak, hogy ilyen nagy számban részt vettek a rendezvényen, ami szintén azt mutatja, hogy hiánypótló kezdeményezés megvalósításán vagyunk túl, hiszen ez a különleges zenei nevelés igen népszerű és hasznos a kisgyermekes családok körében.