Minden negyedik gyermek túlsúlyos hazánkban, ez körülbelül 350.000 gyermeket érint! Ez pedig magával hozhat társult betegségeket,- az elhízással szinte kézen fogva jár a  cukorbetegség és a magas vérnyomás is.

Lelkileg is nagyon megviseli a túlsúly a gyerekeket, hiszen korcsoporton belül boldogulásuk, szociális kapcsolódásaik akadálypályán mozognak önértékelésük csökkenése és a kívülről jövő ítélkezések okán.

E témakörben beszélgettünk Antal Emese dietetikus, szociológus szakemberrel, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetőjével.

„Az elhízás sajnos valóban nagyon sokgyermeket érint, bár a magyarországi adatok- úgy tűnik- éppen nem mutatnak emelkedő tendenciát. Ám az is bőven ad tennivalót, amivel jelenleg meg kell birkózni.

Mert valóban nagy a baj: a WHO közleménye szerint az európai felnőttek 59%-a és minden harmadik gyermek túlsúlyos vagy elhízott. A fiúknak 29%-a, a lányoknak pedig 27%-a. Megdöbbentő, és sokkoló adatok ezek. Hazánkban csak kicsit jobb ennél az átlagnál a helyzet: minden 4. gyermek számít túlsúlyosnak vagy elhízottnak.

Amikor az okokat keressük, akkor a legszembeötlőbb az életmód változása a családban, a gyerekek vonatkozásában is.

Radikálisan lecsökkent a napi mozgással töltött idő és megemelkedett a mozgásszegény órák száma. Ezekben a passzív órákban a gyerekek jellemzően online „tevékenykednek”- valamilyen furcsa, sokszor egészségtelen testhelyzetben csak az ujjaik mozognak, egyébként nem mozdulnak egy tapodtat sem.

Az aktivitás hiánya miatt – egy régebben „normálnak” számító táplálkozás mellett is hízásnak indulna a szervezet, ám a passzív életforma mellett sajnos a táplálkozási szokások is megváltoztak.

Roskadásig tele vannak a boltok polcai a kész vagy félig kész, tehát könnyen elérhető élelmiszerekkel. Ezek között több olyan is akad, amelynek nagyon magas a cukor- és zsírtartalma.. Ám mivel hétköznapi a megvásárlásuk, egyszerű az elkészítésük (vagy nincs is szükség főzési folyamatra) így extra kényelmet biztosít. A friss élelmiszerek beszerzése mellett akár hámozni, szeletelni, főzni kell – eleinte nem tűnik olyan komfortosnak a készen kapható fogásokkal szemben. De megfelelő tudatosság mellett itt azért remélhetünk változást.

Ebből is látható azonban, hogy a család, a szülők szerepe elengedhetetlen a gyermekek táplálkozási szokásainak kialakítását illetően. Hiszen a szülő az, aki bevásárol, ő dönt arról, mi kerül asztalra, fazékba, a gyerek uzsonnás dobozába.

Ő maga az, aki az elsődleges mintát nyújtja, és ha gyümölcsöt is kínál a gyereknek uzsonnára, de ő maga csokis kekszet eszik két étkezés között, akkor az a minta lesz követendő a gyerek számára és visszautasítja a gyümölcsöt.

A szülők szerepe azonban nem csak az alapanyagok kiválasztásánál, vagy a főzési technológiáknál elsőrendű, hogy például bő olajban süti a krumplit vagy inkább párolja, főzi, zsiradék nélkül tálalja azt, esetleg mennyi sót használ. Az is nagyon fontos, hogy a gyerekek közelébe hozza az alapanyagokat, megismertesse velük többek között a zöldségeket, gyümölcsöket, tejterméket. Nagyon fontos, hogy a szülő bevonja a gyerekeket a bevásárlásba, sőt, ha van kert és van mód saját zöldség-gyümölcs megtermelésére, akkor a kerti munkákba is érdemes bevonni a kicsiket. Hiszen, ha ismeri, sőt munkája volt például a répával- akkor nem fog idegenkedni (vagy nem annyira) a levesben főtt répától, mert ismeri nyers állapotában, akár megfigyelhette növekedését is.

Az már csak plusz érték, hogy a kerti munkába bevont gyerekek friss levegőn mozognak és nem a szobában hevernek telefonnal a kezükben.

A szülők szerepe a táplálkozással kapcsolatos szokások, hagyományok megteremtésében is jelentős. A hízás egyik oka ugyanis az, hogy a gyerekek jellemzően kapkodva, tudatosság nélkül, sokszor a szükséges rágás nélkül csak bekapják az ennivalót. Márpedig a jó emésztés egyik alapfeltétele az, hogy lassan, alaposan megrágva kerüljön a táplálék a gyomorba, majd az emésztőcsatornába.

A közös, családi étkezések, – ahol terített asztal mellett ráérősen fogyasztja el a család minden tagja az ebédet, a vacsorát- ennek feltételeit teremtik meg.

Természetesen nem lehet megkerülni azt sem, hogy az idősebb generáció tradíciói se segítik feltétlenül a gyerekek egészséges súlyának megőrzését. Egy nagyszülő a terülj-terülj asztalkámmal, a túlságosan bőséges adagokkal- és az elvárásokkal, hogy azt el kell fogyasztani – hátráltathatja ezt a fontos célt.

 Meg kell említenünk az alvás hiányát is- ez is nagyon fontos szempont, amikor a hízás okait keressük, hiszen a kevés és nem megfelelő minőségű alvás is befolyásolja a szervezet működését. Megbontja annak energiaegyensúlyát. Ahogy teljes életmódunk, hormonális folyamataink, még egyedi betegségeink és a táplálkozással kapcsolatos allergiák is hatással lehetnek étkezéseinkre. Arra, hogy mi a jó, vagy mi nem jó a szervezet számára.

Alapvetés azonban a MÉRTÉKLETESSÉG a táplálkozásban, ahogy az is, hogy a napi ötszöri étkezés az optimális egy gyermek számára.

Ha mégis szeretne többet enni  a gyermek,  plusz energiát igényel, akkor fontos, hogy az ne cukorka, cukros keksz vagy zsírban gazdag ropogtatnivaló legyen, hanem olyan teljes értékű alapanyagokból készített plusz falat, ami nem nyomja fel a vércukrot hirtelen a magasba, de eltelít.

Vagyis a nasi- legyen egészséges és minimális, valamint ne legyen rendszeres, ne épüljön be az étkezések közé. Nincs szükség napi 6-8 étkezésre.

Ha mindenképp igényli a gyerek a nasit, az ne legyen a napot kísérő folyamatos ropogtatás, eszegetés, csipegetés- a legjobb, ha olyan nasiban gondolkodunk, ami akár kiválthat egy uzsonnát. Amennyiben mégis két étkezés között éhezik meg a gyerek (nagyon) vagy elcsúszott a délután, kimaradt az uzsonna és meg kell oldani a helyzetet, akkor is olyan nasit válasszunk számukra, amelyek egészségesek, táplálóak és nem húznak plusz kilókat a gyerekekre.

Pár szem mandula, vagy alma, körte, zöldségropogós kevés sajttal tökéletesen megfelel erre a szerepre.

A gyerekek nyitottak az újra, kíváncsiak, szeretnek új ízeket kipróbálni. Érdemes erre építhetnünk, amikor változtatni szeretnénk a család gasztro-szokásain. Ám még inkább építhetünk arra, hogy a gyerekek igénylik a szülők figyelmét, szívesen tevékenykednek a közelükben, nem akarnak feltétlenül elbújni telefonnal a kezükben, ha a szülő jó programot kínál. Például egy közös főzést, amit sok nevetés kísér. Ahol lehet próbálkozni, akár ügyetlenkedni, elrontani, újrakezdeni, aztán közös sikereket elérni.

Egy ilyen alkalom, egy ilyen program többet ad tíz szakácskönyvnél, többet ad száz külső intelemnél.

És ne felejtsük el azt se, hogy jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek….. reméljük egészséges fogásokat.

Gyermekvédelmi kampányunk 4. állomásán az egészséges táplálkozással kapcsolatos edukáció fontos feladatunk. Október 31-én egy egészséges nasikészítő programot szervezünk, amely során szeretnénk bebizonyítani azt, hogy az egészséges táplálkozás nem lehetetlen küldetés. Hiszen adott esetben olyan fogások is beleférnek, amelyek „édességnek” nasinak számítanak, mégse üres kalóriák.

Szintén a 4. állomás egyik kihívása az a online recept és fotó játék, ahol családoktól vártunk egészséges nasikkal kapcsolatos ötleteket, megoldásokat. Olyan fogások megnevezését és receptjét, amelyek a családban már beváltak és szeretik a gyerekek- annak ellenére (sőt), hogy EGÉSZSÉGESEK. A játékban résztvevők értékes nyereményekre számíthatnak.