Liszt Ferenc magyar zeneszerző, zongoraművész, karmester és zenetanár, a 19. századi romantika egyik legjelentősebb zeneszerzője 212 évvel ezelőtt, 1811 október 22-én született.

 Az ő tiszteletére írtunk egy anyagot a zene hatásairól. Mert zene nélkül lehet ugyan élni, de az sivár, dallamtalan létezés. Ráadásul ma már a tudomány is igazolta azt, amit Liszt Ferenc több, mint 200 évvel ezelőtt is tudott, hogy a zene messze túlmutat önmagán. A zene csodás rezgései csodás hatásokkal bírnak az emberi szervezetre.

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy a zene nem hagy hidegen minket. Valamilyen módon és erősséggel mindannyian hatása alá kerülünk. Néha tudatában is vagyunk ezeknek a hatásoknak, néha abszolút tudattalanul segít. Olyan folyamatokat indít el, amelyek pozitív hatást gyakorolnak ránk.

Természetesen attól függően serkent vagy nyugtat például, hogy milyen zenét hallgatunk.

De nézzük először milyen pozitív hatásai vannak a zenehallgatásnak:

A testünk fiatalon tartásának mikéntjével nagyon is tisztában vagyunk: edzünk, sportolunk, fittness terembe járunk. De azt tudjuk, hogy az agyunk is edzhető a zene segítségével?

Márpedig kevés dolog serkenti az agyat olyan finoman mégis intenzíven, mint a zene. Ha szeretnénk agyunk fiatalos működését megőrizni: egyszerűen hallgassunk zenét minden nap

De hogyan történik mindez, milyen összefüggés van a zenehallgatás az agy fitten tatása között?

A Hopkinsmedicine.org/helath cikke szerint több kutatás is folyik ezen  területen. A szakértők azt próbálják kideríteni, hogyan képes agyunk hallani, érzékelni, feldolgozni – tulajdonképpen belül és lejátszani a zenét. Alapvetés: a sztereó berendezés rezgéseket bocsát ki, ezek a rezgések a levegőben terjednek, és valamilyen módon bejutnak a hallójáratba. Ezek a rezgések ingerlik a dobhártyát, és továbbá speciális elektromos jellé változnak, így haladnak a hallóidegen keresztül az agytörzsig. Ott pedig ismét zenévé válnak.

A Johns Hopkins kutatói több tucat jazz előadót és rappert is bevontak a kutatásokba.Zenével ingerelték a dobhártyájukat, miközben MRI segítségével figyelték őket, hogy lássák, agyuk mely területei reagálnak – jeleznek.

A zene rendkívül bonyolult rendszer, amely a matematikához, az építészethez hasonlít és tulajdonképpen a zene az a hangjegyek egymás közötti kapcsolatát írja le.

A zene azonban nem korlátózódik az abszolút ingerlésére, nagyon sok területen segíti életünket, és egészségünk megtartását.

Beindítja, fejleszti a kreativitást

Sokkal könnyebben megy például egy ábrázoló tevékenység, egy neház rajz elkészítése, vagy akáregy szabásminta megtervezése, ha közben zene szól.

Segíti az emlékek felidézését

Ez talán mindenki számára ismerős, ahogy felcsendül egy dallam és mi máris egy adott helyen, adott szituációban vagyunk.

A zene segít az álmatlanság leküzdésében

Nem véletlenül énekelnek az édesanyák altatódalokat a gyerekeknek.

Fájdalomcsökkentő hatása is van a zenének

Fejfájás, Ízületi fájdalmak setén is érdemes bevetni a lágy, dallamokat, de általános fájdalomcsökkentő hatása is ismert a zenének- elég ha csak a hangtálak rezgő erejére utalunk.

A kutatások alapján tudjuk, hogy a zene valóban nagyon sok módon javíthatja testi és lelki egészségünket. A zeneterápia a hospice és palliatív ellátás során is bizonyított már. Kiegészíti a hagyományos kezeléseket, fokozza azok hatását. Oldja a stresszt, enyhíti a depressziós tüneteket és a fájdalmakat is.

Segít a szívproblémáknál– Egyes kutatások arra utalnak, hogy a zene hatására a vér könnyebben áramlik, miközben csökkentheti a pulzusszámot, a vérnyomást, valamint a kortizol szintjét a szervezetben.

A zene a táplálkozási zavarok során is segítség lehet, a nehezen evő gyermekek zene mellett jobb étvágyat mutathatnak, illetve fordítva, a megfelelő halk és lassú zene mellett elmúlik a falánkság- lassan és elegendő mennyiségű táplálékot veszünk magunkhoz

Segít a sportban is- növeli az állóképességet és lendületet biztosít.

A közösségi élet alapja a zene, erre bizonyíték a Ficsak és a Ringató legújabb közös projektje a a Ringató Gyerekkoncert a Goldance Táncstúdióban. Szeretettel várunk mindenkit, az esemény ingyenes.