Láthattuk, ahogy testvérek futnak egymás mellett és szívből drukkolnak egymásnak

Október 1.-én, egy fantasztikus hangulatú, az egész családot megmozgató rendezvény során zajlott le gyermekvédelmi kampányunk 3. állomása. A Gyermekvédelem 2023- Védjük együtt gyermekeinket elnevezésű, öt területet felölelő kampány egyik fontos célja a szülői tudatosság fejlesztése a gyermekek védelmében.

A „Legyen kiegyensúlyozott a médiahasználat a vakációban is”, valamint az olvasásra, a mesék szeretetére ösztönző Bonnie csodálatos élete című mesekönyv megjelentetése, és a könyvbemutató esemény után ezen az állomáson a sport gyerekekre gyakorolt egészségvédő hatásával foglakozunk. Illetve azzal, hogy milyen felelőssége van a szülőnek, a pozitív szülői mintaadásnak ezen a területen.

Sokan azért nem mozognak, vagy nem fű a foguk a sporthoz, mert gyerekkorukban se volt ehhez közük, alig van tapasztalatuk a kötelező testnevelés órákon kívül, és a szülők se érezték úgy, hogy ez fontos lenne.  Pedig ahhoz, hogy a gyermekek aktív életmódot folytassanak, meghatározó a szülő habitusa és a sporthoz, a testmozgáshoz való viszonyulása. 

Egy aktív szülőnek nagyobb valószínűséggel folytat aktív életmódot gyermeke is, hiszen a szülői példa az élet minden területén követendő gyakorlat a gyermek számára.

Úgyis fogalmazhatnánk: a szülő kezében van a gyermekek egészséges életmódjának, sőt egészségének kulcsa.

 Ez gyermekeink fizikai- mentális-szociális védelmének fontos szülői eszköze!

Időnként érdemes tudatos módon, egy kicsit távolabbról ránézni szokásainkra, a mindennapokra, néha érdemes alaposan feltérképezni a család mozgással kapcsolatos attitűdjét, azokat a családi gyakorlatokat, amelyek beégtek a család életébe, amelyek jó vagy rossz rutinná váltak. Ez ugyanis segíthet kideríteni, mennyire vagyunk, tudatosak, mi szülők – és milyen szerepe van a rendszeres testmozgásnak és sportnak a család, a gyermekek egészségmegőrzésében.   

Bátran kijelenthető, hogy óriási.

Hiszen a gyerekek mintakövetéssel tanulnak. Arra is rálátnak és isszák magukba, mint a szivacs, amit NEM akarunk átadni- hát még azt, ahol nem titkolt a szándék a minta átadására.

Ebben azonban sokszor nincs szülői tudatosság – pedig nagyon szépen lehet arra alapozni értékeket, hogy a gyerekek olyanok akarnak lenni, mint a szüleik.

Az érzelmeknek hatalmas szerepe van a minták átvétele során – ez nagyon jó alap, amikor valami fontos dolgot szeretnénk – TUDATOSAN- átadni az utódoknak.

Hiszen utánozzák a gyerekek minden lépésünket, a szavainkat, még a hanghordozásunkat is. De a hallható, a könnyen felismerhető utánzás jelei mellett (mögött) ott van az a nehezebben megfogható szülői hatás is, amely nem feltétlenül a gyermek elsődleges cselekvését irányítja, hanem az élet minden területére vonatkozó mentalistásra van hatással. Így nem csak arról van szó, hogy a gyerek látja, apa vagy anya reggelente tornázik, súlyokat emelget, jógázik vagy sem. Arról is, hogy a példa nyomán hajlandó lesz e a gyerek tenni önmagáért, az egészségéért a jelenben és majd a következő években is. A jó példa ugyanis ragadós és mélyen beég a gyerek lelkébe. A rossz példa ugyanígy hat. Így amikor a gyereknek (és majd később a felnőttnek) döntenie kell a kanapé/pizzafalás/maratoni filmezés meg a mozgás/sport között- a szülői minta befolyásolja majd választását. És nem csak a cselekvést, hanem azt is, ahogy majd erről a területről vélekedik és önmaga meg a külvilág felé kommunikál. Ahogy majd viselkedik a saját családjában is.

Érdemes tehát megállni egy pillanatra és elgondolkodni azon, hogy a mi sporthoz, egészséghez fűződő viszonyunk és abból fakadó példáink, megoldásaink nem csak a saját egészségünkre lesz jó vagy rossz hatással, de gyermekeink egészségét, sőt az unokák egészségét is befolyásolhatja majd.

Ez pedig nagy felelősség. Igazi gyermekvédelem!

De nem kell megijedni ettől a felelősségtől, hiszen a gyerekek nevelése fantasztikus kaland is a szülők számára és ezer eszköz áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy az egész család úgy fejlődjön, érzelmekben úgy gyarapodjon, hogy az közben izgalmas, életre szóló élményeket is adjon.

Ez természetesen aktivitást és valódi jelenlétet követel a szülőtől a mozgás megszerettetése során is. Ahogy a fogmosás se épül úgy be a gyerek napi rutinjába, ha a szülő csak beszél arról, hogy a fogmosás az jó dolog, de a gyerek sose látja, hogy apa-anya súrolja a fogait és köpi a habot… úgy a sport, a mozgás se válik követendő gyakorlattá, ha a szülők egy fotelben üldögélve próbálják bebizonyítani, hogy a mozgás az színtiszta életöröm és száz pozitív hatása van testre-lélekre egyaránt.

Ezen a rendezvényen azonban nagyon sok szülő hozta el egészen apró gyermekét is, hogy jó példával járjon elöl. A legkisebb csemete talán 7 hónaposan, édesanyja ölében, hordozókendőben kísérte végig óvodáskorú testvérei futását, majd a gyermekvédelmi állomás sportos kihívásait is.

Láthattuk, ahogy a gyerekek a szülőkkel együtt futnak és érnek célba. Láthattuk, ahogy testvérek futnak egymás mellett és szívből drukkolnak egymásnak, de annak is, aki utolsóként ért célba.

Láthattuk, milyen örömmel vetik bele magukat a játékos próbatételekbe, ahogy a melengető őszi napsütésben próbálgatják a FreerideClub jóvoltából a hófánkkal a csúszást, ahogy egyensúlyoznak, kúsznak, másznak, ugrálnak. Ahogy próbára teszik állóképességüket, erejüket, kitartásukat. Gyűjtik a pecséteket, hogy részt vehessenek a fődíj sorsoláson, ami természetesen szintén mozgásra ösztönző ajándék volt: egy CSALÁDI tollasütő szett.

Ezek a gyerekek otthon maradtak volna és lehet a telefonjukat nyomkodva hevertek volna a szobájukban, ha a szülők nem indulnak útnak velük. Ha a reggeli után nem pattannak biciklire, vagy nem kocognak el a gazdagréti Dzsungelparkba velük jókedvűen és kalandokra készen.

A mindennapokban, a gyakorlatban ilyen napokon, és ilyen szülői döntéseken múlik a gyerekek mentalitása és mozgáshoz való viszonyulása a jelenben és majd a jövőben is.

Ezek a napok segítenek, az ilyen rendezvények adhatnak alapot és támogatást a szülők pozitív példáihoz.

Nagyon örülünk annak, hogy munkánk ezen a nagyon fontos területen is segítheti a szülőket, a családok egészségvédelmét. Tovább növeli az ilyen napok edukációs hatékonyságát, hogy más testvérszervezettel is partnerként foghattunk össze, így a futás és a családi sportkihívás, valamint a Lépcsőn járj, tovább érsz! kampány mellett a Zöld Követ Egyesület is jelen volt a rendezvényen, és számos eszközzel hívta fel a családok figyelmét a környezetvédelem fontosságára.

Mottónk a rendezvényre és azon kívül is:

Legyen az egészség színtere a család: hajolj, ugorj, fuss!”

Valamint fontos üzenet továbbra is, hogy aktív szülőnek nagy valószínűséggel lesz aktív, a mozgást, a sportot szerető, az egészségét óvó gyermeke!

Védjük együtt gyermekeinket!