Az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás alapja szervezetünk egészségének, kiegyensúlyozott működésének. Hiszen a mozgás hatására, főleg ha szabad levegőn sportolunk, erősödik az immunrendszer, az ellenálló képességünk, az állóképességünk is. Az oxigéndús levegő hatására jobb lesz az anyagcserénk, jobb az étvágyunk és az egészséges, pihentető alvás is könnyebben érkezik, ha a nap egy jó részét mozgással töltjük.

Sokan azért nem mozognak, vagy nem fű a foguk a sporthoz, mert gyerekkorukban se volt ehhez közük, alig van tapasztalatuk a kötelező testnevelés órákon kívül, és a szülők se érezték úgy, hogy ez fontos lenne.  Pedig ahhoz, hogy a gyermekek aktív életmódot folytassanak, meghatározó a szülő habitusa és a sporthoz, a testmozgáshoz való viszonyulása. Egy aktív szülőnek nagyobb valószínűséggel folytat aktív életmódot gyermeke is, hiszen a szülői példa az élet minden területén követendő gyakorlat a gyermek számára.

Úgyis fogalmazhatnánk: a szülő kezében van a gyermekek egészséges életmódjának, sőt egészségének kulcsa.

 Ez gyermekeink fizikai- mentális-szociális védelmének fontos szülői eszköze!

Időnként érdemes tudatos módon, egy kicsit távolabbról ránézni szokásainkra, a mindennapokra, néha érdemes alaposan feltérképezni a család mozgással kapcsolatos attitűdjét, azokat a családi gyakorlatokat, amelyek beégtek a család életébe, amelyek jó vagy rossz rutinná váltak. Ez ugyanis segíthet kideríteni, mennyire vagyunk, tudatosak, mi szülők – és milyen szerepe van a rendszeres testmozgásnak és sportnak a család, a gyermekek egészségmegőrzésében.    

Ez a szülői tudatosság már csak azért is rendkívül fontos, mert éppen ezen a területen alig van külső rálátás és visszajelzés. Azt mindenki észreveszi, és talán jelzi is, ha nem jut elegendő táplálékhoz a gyerek, ha rendetlen vagy hiányos, esetleg nem az évszaknak megfelelő a gyermek ruházata, – az bizony mindenkinek szemet szúr. Ám, hogy a gyerek mozog e eleget, hogy sportol e vagy sem – és az milyen hatással van egészségére,-  az csak és kizárólag szülői hatáskör.

A legtermészetesebb, hogy egy családban a gyerek olyan akar lenni, mint a szülei, olyan, mint anya vagy apa. Utánozzák a gyerekek minden lépésünket, a szavainkat, még a hanghordozásunkat is. De a hallható, a könnyen felismerhető utánzás jelei mellett (mögött) ott van az a nehezebben megfogható szülői hatás is, amely nem feltétlenül a gyermek elsődleges cselekvését irányítja, hanem az élet minden területére vonatkozó mentalistásra van hatással. Így nem csak arról van szó, hogy a gyerek látja, apa vagy anya reggelente tornázik, súlyokat emelget, jógázik vagy sem. Arról is, hogy a példa nyomán hajlandó lesz e a gyerek tenni önmagáért, az egészségéért a jelenben és majd a következő években is. A jó példa ugyanis ragadós és mélyen leszivárog a gyerek lelkébe. A rossz példa ugyanígy hat. Így amikor a gyereknek (és majd később a felnőttnek) döntenie kell a kanapé/pizzafalás/maratoni filmezés meg a mozgás/sport között- a szülői minta befolyásolja majd választását. És nem csak a cselekvést, hanem azt is, ahogy majd erről a területről vélekedik és önmaga meg a külvilág felé kommunikál. Ahogy majd viselkedik a saját családjában is.

Érdemes tehát megállni egy pillanatra és elgondolkodni azon, hogy a mi sporthoz, egészséghez fűződő viszonyunk és abból fakadó példáink, megoldásaink nem csak a saját egészségünkre lesz jó vagy rossz hatással, de gyermekeink egészségét, sőt az unokák, az utódok egészségét is befolyásolhatja majd.

Ez pedig nagy felelősség. Igazi gyermekvédelem!

Nem állítjuk, hogy könnyű elkezdeni a mozgást, ha az addig nem volt szülői gyakorlat. Azt se állítjuk, hogy ha el is kezdjük, akkor könnyű lesz rutinná csiszolni a mozgást, mert ehhez idő kell. Befektetett munka, talán az életmódot is át kell írni hozzá, korábban kelni, korábban feküdni, eltűnhetnek az addig jól bevált rutinok és a változás, a VÁLTOZTATÁS mindig nehéz.

De ha a tét a gyerekek- a szülők, a családok egészsége, akkor ezerszeresen megéri.

Természetesen a mozgás igényét segítheti az is ha jó példákra figyelünk és az külön öröm  és érték, ha be tudunk vonódni egy-egy közösségi megmozdulásba.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ilyen jó példát adó esemény lesz október 1-én Gazdagréten a Dzsungelparkban, ahol egy játékos családi sportvetélkedő várja a mozgás iránt érdeklődőket. A remek, és a család minden tagját megmozgató rendezvényen a mozgásos játékok mellett, játékos tesztek formájában is próbára teheti mindenki ügyességét és erejét valamint aktuális állapotát- egészségügyi állapotfelmérő állomásunkon.

 Testzsír%, vérQ szint mérés (MI A VÉRQ?), ízületi hajlékonyság mérésre is lehetőség nyílik, de akár az egyensúlyérzék, a memória, a reakcióidő és az izomerő is tesztelésre kerülhet.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Az öt állomást érintő mozgásos kíhívásban minden résztvevő gyermek egy, a helyszínen elérhető menetlevéllel szállhat be, amelybe állomásonként gyűjtheti az igazoló pecséteket. A játékos kihívás végén mindenki csak nyerhet, hiszen az egészség a TÉT, de meglepetés ajándékokkal is kedveskedünk mindenkinek, aki részt vesz a kihívásokban.

Az esemény az Újbudai Családi Futóverseny sorozatunk záró eseménye mellett, azzal azonos időben, ugyanazon a helyszínen található.

Az esemény október 1-én 10-13 óra között tart.


A családi játékos sportkihívás valamint a futóverseny mellett még egy programmal készülünk a családoknak.

Folytatódik a “Lépcsőn járj, tovább élsz!” kampányunk!

 A „Lépcsőn járj, tovább élsz!”  mottót viselő kampányunk során szeretnénk minden korosztály figyelmét felhívni arra, hogy a sportos életmód segítségével megtartható a jó kondíció, s ehhez nagyban hozzásegít a lépcsőzés/gyaloglás, mely hosszú távon akár életet menthet. Egy lépcsőzőgép kipróbálására is lehetőség nyílik.

A futóversenyünkön egy szórólapot adunk át, melynél a feladat: lépcsőzés során kitenni, lefotózni és majd a megadott Facebook- post alá beküldeni a fotót, hogy esély teremtődjön a szuper nyereményekre.

A játék fődíja egy Amazfit okosóra.

További nyeremények: 1 db vezeték nélküli fejhallgató, 1 db Biopont ajándékcsomag, 3 db Összefogás 11. Sportegyesület ajándékcsomag.

Igaz, hogy hó még nincs, de együttműködő partnerünk, a FreerideClub fánkozással vár minden gyermeket. Ezzel a vicces, aktív program-elemmel ősszel is, de az év bármely szakaszában fel lehet készülni a téli szánkózásra!

Itt lehet regisztrálni majd a téli versenysorozatunkra, a Hómenők kupára (http://www.homenok.hu/) vagy speciális osztálykirándulásaink egyikére (https://www.freerideclub.hu/osztalykirandulas) .

Mindkét eseményen nagy lelkesedéssel, szeretettel és a mozgás iránti elkötelezettséggel várjuk a családokat!