Hazánk a világon elsőként hirdette meg, hogy a világ jelentős részét érintő, egyre nagyobb méreteket öltő demográfiai válság megoldásának kulcsa a családok megóvásában és a családok erejének növelésében rejlik.

Az idén ötödik alkalommal megrendezett, háromnapos Budapesti Demográfiai Csúcs újra a középpontba helyezi a családok ügyét.

 A BDS – kétévente megrendezett fórumként – kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy állam- és kormányfők, politikai döntéshozók, egyházi és civil vezetők, valamint a tudományos élet és a média meghatározó szereplői közösen gondolkodjanak a családokat érintő legfontosabb kérdésekről, kihívásokról, a családok jövőjéről.

A BDS üzenete, írja a Budapesti demográfiai Csúcs honlapja, „hogy a család nem a problémát, hanem a megoldást jelenti. Résztvevői vallják, hogy a világunk megóvása magában hordozza otthonunk, szülőföldünk, kultúránk megőrzését gyermekeink és unokáink számára. Vallják, hogy Földünket nem a felelős gyermekvállalás és gyermeknevelés veszélyezteti, épp ellenkezőleg, az erős családok lehetnek a garanciái annak, hogy a pazarlás életvitele helyett megerősödjön a felelősség kultúrája. Vallják, hogy fenntartható jövőnk kulcsa a családok anyagi és erkölcsi megerősítése, az erőforrásoknak a családok jóléte szolgálatába állítása. Képviselik, hogy a családok a nemzetek alapközösségei, és hogy a demográfiai kihívásokkal kiemelt helyen kell foglalkozni, azokra hatékony megoldásokat kell találni.”

Fotó: BDS weboldal

Természetesen hosszú utat járt be a kezdeményezés, hiszen évek óta megfigyelhető az a családokat érintő liberális negatív, családellenes szemlélet, amely életre hívta ezt a családokat védő, fontos rendezvényt.

A BDS honlapján található visszatekintés szerint. „Az első, 2015-ben megrendezett Demográfiai Csúcs már hű jelét adta annak, hogy Közép-Európa tízmilliós lélekszámú országa kész arra, hogy világos alternatívát, modellt kínáljon a kedvezőtlen demográfiai tendenciák megfordításához. A 2017-es csúcstalálkozóra már a világ minden tájáról érkeztek előadók, köztük Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, vagy épp Philip Zimbardo világhírű pszichológus. Ráadásul a BDS II. társeseményeként Budapest adott otthont a Családok XI. Világkongresszusának és a II. Európai Életvédő Fórumnak is.”


Idén is hazánk, de a világ számos országának kiemelkedő állami személyiségei, politikusok, szakemberek, véleményformáló személyiségek jelentek meg a rendezvénysorozaton, hogy a családok jelenéről, jövőjéről a legmagasabb fórum szintjén tanácskozzanak.

A rendezvényen résztvevők teljes listája a BDS honlapján részletességgel megtalálható, ebben az anyagban nincs mód a teljes felsorolásra, de a rendezvény minőségét fémjelzi, hogy hazánk két állami vezetője, Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Novák Katalin köztársasági elnök is jelen volt és beszédet mondott.

Fotó: BDS weboldal

A továbbiakban tőlük idézzük a legfontosabb üzeneteket:

Novák Katalin köszöntő beszédében elmondta, hogy a „Budapesti Demográfiai Csúcs 2015 óta minden második évben az a fórum, ahol politikusok, egyházi vezetők, szakértők, a tudomány, a vállalati szektor és a média képviselői megvitatják a legidőszerűbb és legfontosabb, családokat érintő kérdéseket. A demográfiai válság továbbra is számos országot fenyeget, az Ukrajnában dúló háború, s az ebből eredő gazdasági- és energiaválság pedig globális kihívást jelent a családok fizikai, anyagi és lelki biztonsága szempontjából. Ezért az idei csúcstalálkozó központi témája a demográfia és a biztonság.

Napjainkban sokan lebecsülik vagy éppen megkérdőjelezik azt a szerepet, amelyet a családok ilyen nehézségek közepette is betöltenek. Pedig a családok lelki egészsége és létbiztonsága nemcsak a demográfiai és gazdasági kilátásainkat határozzák meg, hanem közösségeink egységét is alapjaiban befolyásolják. Földünk együttműködésen alapuló, biztonságos jövőjéhez nélkülözhetetlen, hogy a családok biztonságos jövőt tervezhessenek.

Magyarország családbarát ország, ahol úgy gondoljuk, hogy a családokra fordított minden kiadás a legjobb befektetés – befektetés egy gyarapodó, élhető, biztonságos jövőbe. E meggyőződés jegyében épült fel az elmúlt évtizedben a világ egyik leginnovatívabb családügyi modellje Magyarországon, amely kiáll a tradicionális családi értékek mellett, támogatja a családalapítást, és az otthonteremtést, védi az életet és a hagyományos családot, és lehetőséget ad valamennyi állampolgár számára a minél teljesebb családi életre. Magyarország biztonságot, kiszámítható és tervezhető jövőt kínál a családok számára a bizonytalan, kihívásokkal teli világban.

Ugyan rengeteg még a teendőnk, de büszkék vagyunk az elért eredményekre. Európában itt növekedett a legnagyobb ütemben a házasságkötések száma és
a gyermekvállalási kedv, miközben a válások és a terhesség-megszakítások száma csökken.”

A köztársasági elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy: – „Szabadságharcos elődeink örökösei vagyunk, a magyarok nem ingyen kapják a szabadságot, újra és újra meg kell küzdeni érte, ma családok szabadságharcát vívjuk”.

Így ahogy az 1848-as forradalomban 12 pontot fogalmaztak meg, ez a magyar szabadság vastörvénye, a magyar családok szabadságharcának is legalább tizenkét alapvetése van, ezek a következők:

  1. Kívánják a nevelés szabadságát, a gyerek nevelése a szülők joga, felelőssége, kötelezettsége, itt nincs helye semmiféle ideológiának.
  2. Aki kislánynak született, nőhessen fel lányként, aki kisfiúnak, fiúként.
  3. Családpárti döntéshozókat, ne lázítsanak a családok ellen, a családpártiság legyen nemzeti minimum.
  4. A magyar családok képviselete itthon és külföldön.
  5. Biztonságot a családoknak, az óvodák, iskolák, falvak, városok, az ország legyen biztonságos.
  6. Megfelelő lehetőséget a gyermekeseknek, ne járjon rosszabbul az, aki gyermeket vállal, annál, mint aki lemond erről.
  7. Ne legyen anyagi akadálya a vágyott gyermekek megszületésének.
  8. Megbecsülést az időseknek.
  9. Valódi választási szabadságot a nőknek, a munka miatt ne kelljen lemondani a gyermekről, és fordítva sem, megbecsülést a főállású édesanyáknak.
  10. Védjék meg a saját otthon biztonságát, segítsék a fiatalokat az otthonteremtésben.
  11. Versenyképes köznevelés, szakképzés, felsőoktatás és egészségmegőrzés.
  12. Figyelmet a határon túli magyar családoknak.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy a jövő veszélyben van, hiszen a demográfiai tél JÉGKORSZAKBA FORDULT- és miközben kongatják a harangokat a klímaváltozás miatt, a világ valódi és visszafordíthatatlan változására alig figyel valaki.

A köztársasági elnökbeszédében hangsúlyozta: „Ha nincs gyermek, nincs jövő, a Földre is akkor van értelme vigyázni, ha van kinek továbbadni azt, ráadásul a demográfiai jégkorszak egyre védtelenebb állapotban ér minket.”

Fotó: BDS weboldal

Orbán Viktor miniszterelnök a Budapesti Demográfiai Csúcs rendezvénysorozat 2. napján elmondott beszéde nyomán látott napvilágot a hír, hogy a már évek óta érvényben lévő 4 vagy annál több gyermeket nevelő nők SZJA mentességét a 3 gyermekes édesanyákra is kiterjeszthetik.

Ahogy fogalmazott: „Magyarországon nemcsak az öröm mértéke növekszik a gyermekek számával, hanem az emberek éves jövedelme is”.

Azt is kiemelte beszédében, hogy Magyarország a családok melletti kiállás egyik erős bástyája a világban.

Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország a családok és a demográfia ügyének leghangosabb, legkitartóbb szószólója a nemzetközi politikában, ebben nem lesz változás.

Hiába támadják a magyar kormányt a liberális világban, mert családbarát, konzervatív és hazafias, ez csak megkeményít bennünket, nincs változás. Ha valaki azt hiszi, hogy a sürgetéssel és a nyomásgyakorlással változást tud elérni, az nem ismeri a magyarokat.

A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy „ugyan nagy utat tettek meg, de nem eleget, komoly kihívások előtt állnak, mert még nem fordították meg a népességfogyást, csak lassították.

A gyerekekért vívott csata nem a zsebben, hanem a fejben, a szívben, a közgondolkodásban dől el. Le kell váltani azt a liberális diskurzust, ami a gyermekvállalásban veszélyt, értelmetlen áldozatvállalást, a családi életben pedig az egyéni lét kiteljesedésének korlátját látja.”

A kormányfő végül azzal zárta mondandóját, hogy össze kell állítani a magyar családpolitika 2.0 programját. Kitért arra a nagyon fontos kitételre is, mely szerint a négygyermekes anyák adómentességét kiterjeszthetik a háromgyermekesekre is.

A rendezvénysorozat harmadik napja könnyedebb irányt mutatott- vidám, a családokat ünneplő, a családi élet szépségeire és örömeire rámutató családi napot tartottak a fővárosban valamint vidéken is, például Székesfehérváron, Kecskeméten, Debrecenben, Zalaegerszegen, Esztergomba

A családok szórakoztatásáról neves, népszerű előadók, együttesesek gondoskodtak. A fővárosban fellépett például a Kishalász zenekar, Wolf Kati, a Nemzeti Színház színművészei, a Cimbora együttes, a Fővárosi Nagycirkusz is. De különféle bábszínházi előadásokat is megcsodálhattak a gyerekek.

A BDS egyik fő attrakciója, egyben legkedvesebb programja a BDS Családi Napok szelíd motorosok felvonulása volt, ahol játékmotorokon gyerekek vonultak fel az Állatkert – Fővárosi Nagycirkusz – Széchenyi Fürdő – Kós Károly sétány – Vajdahunyad vára közötti útszakaszon. A felvonulásra regisztráltak közül az első 5000 gyermek ingyen-ajándék kismotorral vághatott neki a távnak.

Fotó: MTI

Országos illetőségű családszervezetek is kitelepültek a fővárosban és vidéken is.

Többek között a Fiatal Családok Szervezete is, amely szervezet  színes gyerek-programokkal – kézműves foglalkozással, játszósarokkal, népi ügyességi, logikai és sport játékokkal – készültek a családoknak, hogy minél felejthetetlenebbé tegyék az együtt töltött napot!

A gyerekek sok egyéb mellett részt vehettek a Ficsak 7 PRÓBÁJÁN is, ahol 7 db pecsét összegyűjtésével értékes nyereményekhez juthattak. Például megnyerhették a fődíjat is, egy Monopoly GO GREEN családi társasjátékot!

(nyitókép/ BDS weboldal)