Király Nóra és Kassai Etelka: Bonnie csodálatos élete című kötete az állatok és az olvasás szeretetére ösztönöz, egyben a gyászfeldolgozásban is segíteni kíván.

A könyvbemutatón beszédet mondott Vitályos Eszter Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, aki beszédében hangsúlyozta, hogy fontos egy gyermek életében az, miként tudja feldolgozni a gyászt, és ebben hogyan tud segíteni a veszteséget átélő gyermeknek családja és barátai.
   
„A könyvek rengeteg olyan kapaszkodót adnak, amelyeket máshonnan nem kaphatunk meg, hiszen fejlesztik a képzelőerőt, az analitikus gondolkodást” – mondta, hozzátette azt is: „pontosan ezért is üdvözlendő a FICSAK olvasásra ösztönző gyermekvédelmi kampánya”. Hiszen olyan alternatívát kínál, amely a gyermekek számára számos területen fejlesztő hatással bír.

Egy nagyon tanulságos személyes történetet is megosztott a résztvevőkkel, mely szerint legutóbbi családi nyaralása során alkalma nyílt könyveket is magával vinni a nyaralásra, pihenésképpen sokat olvasott és ez feltűnt egy szomszéd, külföldi családnak, ahol a gyerekek az ő példája nyomán nyúltak végül szintén könyv után. Vagyis a jó példa ragadós lehet.
   
Király Nóra, a FICSAK alapítója, a könyv megálmodója– a mesekönyv születésének apropóját adó szomorú eseménybe avatta be a könyvbemutatón résztvevőket. Őszintén mesélt arról, hogyan került a családba, miként vált életük meghatározó részévé a könyv csintalan, kalandvágyó főhőse, Bonnie, a kis kékhomlokú papagáj. Arról is, milyen fájdalmas érzések kísérték a kis háziállat elvesztését, halálát. Így a könyv elkészítésének motivációi között a gyász feldolgozásának esélye is állt.

Egyben szép, több generációt kísérő emléket is állított így könyv a család kedvelt háziállatának.
   
Elmondása szerint Kassai Etelka meseíróval együtt alkották meg azokat a történeteket, amelyek felidézik Bonnie alakját, egyben tanulsággal is szolgálnak az olvasók számára.

   
A Kömöcsi Fruzsina illusztrációival megjelent kötet kapcsolódik a FICSAK jelenleg futó gyermekvédelmi kampányához is, melynek egyik fontos állomása – a „Gyermekvédelem a médiahasználatban”címmel zajlik. Ebben arra szeretnék rávezetni a fiatalokat, hogy minél kevesebb időt töltsenek a képernyők előtt. Ennek pedig egyik fontos eszköze lehet a könyv. A beszélgetés során pedig arra is keresték a választ, miként lehetne a gyerekeket rávezetni az olvasás szeretetére és értékére.
   
Kassai Etelka meseíró a mesekönyv születésének műhelytitkaiba avatta be az olvasókat, a meghívott vendégeket. Elmondta, hogy Király Nóra nagyon sok történettel szolgált számára a mesékhez, a könyv egy részéhez csak egy kicsit kellett saját fantáziáját használnia, így a mesekönyv vázának kialakítása teljesen közös munka volt. A mesekönyv egyébként két idősíkban, két helyszínen zajlik: Király Nóráék otthonában, illetve az amazóniai esőerdőben. E két dimenziós struktúra kialakításának kreatív ötletét pedig egy kolléganőjük, Mayer Kriszta marketingvezető adta.

Az olvasás, a könyvek megszerettetésével kapcsolatban arról beszélt a meseíró, hogy ennek már egészen kicsi korban meg kell ágyazni, mégpedig élőszavas mesemondással. Azoknak a gyerekeknek lesz természetes a könyv és a betűk világa-varázsa, akik érzelmileg is kötődnek ehhez, mert számos alkalommal lehetett részük abban a csodás élményben, hogy meséltek nekik. Azok a gyerekek fognak majd be-betérni egy könyvesboltba, akiket a szülők gyakran vittek oda, akik ismerik, szeretik a könyvek illatát.

A gyermekek életében a mesék fontosságával kapcsolatban kiemelte, hogy azok a jó mesék, amelyek nem mondanak meg direkt módon semmit, és mint egy láthatatlan köpeny védelmezik a gyerekeket. A jó mesék kiválasztása pedig a szülők felelőssége.
   
A könyvbemutató fényét Váradi Réka, a Szent István Király Zeneiskola 14 éves hallgatójának szaxofon muzsikája emelte.

Király Nóra az MTI-nek elmondta, a mesekönyvhöz a FICSAK rendezvényein juthatnak hozzá az érdeklődők, kereskedelmi forgalomba nem kerül.

A könyvbemutatót megelőző héten Király Nóra izgalmas játékra hívta követőit az fb oldalán. Arra kérte őket, hogy a játék posztja alatt osszanak meg képeket kedvenc háziállataikról. A körülbelül 100 beérkezett fotóból aztán 10 fotó került kiválasztásra. A nyertes fotók beküldői a mesekönyvből egy-egy exluzív példányt vehetnek át.

A nyertesek:

Spengler Katalin, Molnár Anita, Barbara Tóth Abonyi, Aladics Nikolett, Vartik család, Kántor Mónika, Nagyszolnokiné Schmid Laura, Blazsovics Anna, Szeréna Koroknyai, Török Lázár Anna.

Ezúton is gratulálunk a nyerteseknek és jó olvasást kívánunk!