Minden év március 22-én a Víz Világnapján az ívóvízre fókuszál a világ, mert nagyon is fontos évről évre nemzetközi szintű esemény keretén belül erre az élet számára nélkülözhetetlen elemre irányítani mindenki figyelmét.

 A világnapot  1992- ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferencia után kezdeményezte az ENSZ Közgyűlése, és az első erre fókuszáló világnapot, 1993-ban tartották meg.

Ficsak valamint a Zöld Követ Egyesület alapítójaként, ötgyermekes édesanyaként tapasztalom, mennyire sok vizet használunk a hétköznapok során. Mert állok a csapnál magam is, ha akarom, lassan csordogál, ha akarom, bőséggel ömlik a poharamba, a fazékba a víz.

Hamis illúziót kelthet mindenkiben ez a kényelem, ez a szabadság. Azt hihetjük, mi irányítjuk itt a Földön a vizek folyását, pedig szó sincs róla. A vizek folynak, amerre folyniuk kell, egy dologban dönthetünk: a rendelkezésünkre álló vízkészlettel takarékosan bánunk, okosan használjuk fel minden cseppjét vagy elpazaroljuk azt, ami az élet fenntartását biztosítja számunkra.

Minden alkalommal, amikor kinyitjuk a csapot és megeresztjük a vizet, hozunk egy döntést arról, hogy magatartásunkkal segítjük Földünk egyensúlyának fenntartását, vagy figyelmen kívül hagyjuk ezt a finom egyensúlyt. Mert minden csepp pocsékba ment víz rombolja ezt az egyensúlyt.

Természetesen a gyerekeink – akik még nem ismerik az összefüggéseket- hihetik azt, hogy a csapból folyó víz egy kimeríthetetlen varázsforrásból érkezik, nincs gond azzal szemernyi se. Volt, van és lesz szomjoltó édes víz mindenkor, teljesen mindegy hány pohár víz folyik ki a csapból, míg végül úgy döntünk, hogy a sokadikat megisszuk végre, mert annak TÖKÉLETES A HŐMÉRSÉKLETE, míg a kifolyatott mennyiség túl meleg vagy túl hideg, vagy furcsa az íze, hát had folyjon a víz literszám…

Nálunk régóta fontos téma a vízkérdés. Nagy a család, öt gyerek rengeteg vizet fogyasztana (pazarolna), ha szülőként és a környezet védelmében elkötelezett civil szervezet vezetőjeként nem hívnám fel figyelmüket a víz valódi értékére. Ha nem mondanám el úja meg újra, hogy miért fontos családi szinten is, háztartásonként tisztelettel és takarékosan bánni a rendelkezésünkre álló ivóvízzel. Ha nem mutatnék jó példát azzal, hogy figyelek a vízfogyasztással kapcsolatos részletekre. Apóságokra is, amik nagyon sokat segíthetnek.

Mert nagyon fontos, hogy:

  • Rövid ideig tartson a tusolás,- pedig jól esne olykor fél óráig is állni a zuhany alatt.
  • Szappanozás, fogmosás közben zárjuk el a vizet.
  • Szereljünk fel speciális zuhanyfejet ami „porlasztja” az érkező vizet, így kevesebb vízre van szükség.
  • Ha módunkban áll, víztakarékos mosogatógépet és mosógépet vásároljunk, használjunk.
  • Nem kell minden ruhát, minden viselés után kimosni.
  • A gép teljes kapacitását használjuk ki – ne indítsunk el teljes programot egy-egy ruhadarab miatt.
  • Ha kézzel mosogatunk, eszünkbe se jusson folyó víz alatt mosogatni.
  • Ne „engedjük” percekig a vizet csak azért, hogy számunkra frissnek érzett vizet nyerjünk. Ha szeretnénk hűvös ivóvizet inni, akkor műanyag palackokban hűtsünk le csapvizet a hűtőszekrényben.
  • Ha lehetőségünk van rá, akkor próbáljuk a vizet többször is felhasználni. Például a mosógépből érkező használt vizet felmosásra, vagy a kézmosó vizet wc öblítésre.

A háztartásunkon belüli gondos vízkezelés térjen ki vizeink tisztaságának megőrzésére is, ezért:

  • Használjunk környezetet kímélő mosó és mosogatószert, ha van erre nyitottság bennünk, akkor felejtsük el az öblítők használatát. Az ökomosásis nagyon jó alternatíva. Használhatunk például mosódiót, vadgesztenyét vagy borostyánlevelet mosószerek helyett. Mindhárom növény természetes és hatékony alternatívája a vegyi mosószereknek.
  • Az se baj, ha elkerüljük az ezerféle színű, illatos tisztítószerek vásárlását, használatát. Helyettük próbáljuk ki az ecetet, szódabikarbónát, citromot. Lehet felfedezzük, hogy a régi, természetes alapanyagok is beválnak.
  • Soha ne öntsünk főző-sütő olajat a lefolyóba.
  • A lejárt szavatosságú gyógyszereket gyűjtsük össze és vigyük vissza a gyógyszertárba, azok nem kerülhetnek a lefolyóba!

Tudjuk, hogy veszélyben vannak természetes vizeink, azt is, hogy jelenlegi vízgazdálkodásunk hosszú távon nem fenntartható, sőt azonnali változtatásokat kíván. Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy mikro és globális szinten pozitív eredményeket érjünk el. Mindannyiunknak tennie kell azért, hogy ne lépjen fel súlyos édesvízhiány, hogy jusson ezen a csodálatos bolygón minden élőlénynek elegendő, tiszta, friss ivóvíz.

Minden vízcsepp számít, mert szomjat olt és életet teremt. Vigyázzunk a legkisebb cseppre is. benne van a teljes jövőnk.

Partner egyesületünk, a Zöld Követ Egyesület támogatásával vette kezdetét március 20 -án a Zipper Egészséghét. Ennek keretein belül a tanulók egy olyan interaktív előadáson vehettek részt, melyet dr . Shenker-Horváth Kinga az Eisberg Hungary Kft. márkanagykövete tartott, így egy kiváló dietetikus és táplálkozástudományi szakembertől szereztek sok hasznos ismeretet.

A cikket a ficsakblog.hu oldalról vettük át.