2022.01.27-én délelőtt az érdeklődő budapesti cégek és vállalkozók számára a Zöld Követ Egyesület, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a PP Konferencia Kft. támogatásával bemutató konferenciát szerveztünk a Zöld Minősítés díj pályázatról.

A konferencián előadást tartott Dr. Botos Barbara, a klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár és Dobos Balázs, a gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár.

Egyesületünk eddigi környezettudatosságra nevelő és a gyermekeink, unokáink számára megteremthető zöldebb jövő melletti elkötelezett munkásságának egy újabb állomása a Zöld Minősítés díj pályázat, amelynek keretében hosszú távú célkitűzésünk, hogy a magyarországi fogyasztói réteg egy megbízható minősítési rendszer segítségével könnyedén tudjon tudatosan és zölden élni. A díj szakmai partnere a Zöld Követ Egyesület, támogatója a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

A konferenciáról

A bemutatkozó konferenciának helyet adó Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara székházában személyesen és online is nyomon követhették a meghívott vendégek a Zöld Minősítés díjról szóló előadásokat a PP Konferencia sorozat részeként. A délelőtt 10 órakor kezdődő rendezvényen közel 130 fő vett részt.

Király Nóra, a FICSAK és Zöld Követ Egyesület alapítója, és a Zöld Minősítés díj kezdeményezője nyitóbeszédében részletesen bemutatta a díjat és a megszületése mögött álló gondolatokat. A Zöld Minősítés díj ötlete közel 2 évvel ezelőtt vetődött fel, amikor szembesültek az egyesületben végzett munkájukon keresztül az igényre a környezettudatos és zöld szolgáltatók iránt.

„A Zöld Minősítés díj elindításával a célunk, hogy minél több szolgáltató csatlakozzon hozzánk, és rajtunk keresztül a környezettudatos életmód minél több formájában közvetlenül találkozzon az emberekkel.”

A közös társadalmi felelősségvállalás, és a cégek mögött álló családok, felnövekő generációk igényei nem engedik meg azt, hogy a környezetvédelem egy exkluzív jelenség legyen Magyarországon. Ezért a Zöld Minősítés díj fundamentális koncepciója a kezdetektől, hogy a programhoz könnyen (és online) tudjon szinte bármilyen Magyarországon működő szolgáltató csatlakozni. A csatlakozás minden esetben teljesen ingyenes, a jelenleg létező magyar zöld minősítési rendszerektől eltérően.

A díj megszerzéséhez elsősorban a környezetvédelem iránti elköteleződési hajlandóságot és attitűdöket vizsgáló minősítő kérdőív kitöltése szükséges, amely sikeres teljesítése után egy online és matrica formájában is felhasználható védjegyet kapnak a megfelelt szolgáltatók. Ezáltal a vásárlóik felé is jelezni tudják, hogy valóban minőségi és környezettudatos szolgáltatást nyújtanak.

Beszédét a díj elindításával elérhető hosszútávú célokkal zárta, hiszen a társadalmi szerepvállalás és iránymutatás mellett ugyanolyan fontosnak tartja a környezettudatos működés mellett elköteleződött szolgáltatóhelyek támogatását.

Zsabka Zsolt, a BKIK alelnöke a díj népszerűsítése mögötti segítő munkáról beszélt. Nyitógondolatában elmondta, hogy a FICSAK és a BKIK korábban már több sikeres projektben is együttműködött, így nem is volt kérdéses az Ipari Kamara támogatása a Zöld Minősítés díj esetében. Beszédében összefoglalta a BKIK saját startégiáját a környezettudatos és fenntartható vállalkozások segítésére, amit megerősített azzal, hogy céljuk a díj keretén belül legalább hatezer kamarai tagsággal rendelkező vállalkozó beléptetése a programba.

Dr. Botos Barbara, a klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár előadásában a Zöld Minősítés díj létjogosultságáról és a kormány törvényi keretek között végzett klímavédelmi munkájáról beszélt. A 2050-ig elfogadott, teljes klímasemlegességet eredményező klímapolitikai stratégiák Magyarországot világviszonylatban is előkelő helyen értékelik, azonban a munka nem áll meg kizárólag állami szinten. Zárógondolatában a jelenlegi rendelkezések szigorodása és a környezettudatos működés mellett elköteleződött cégek, vállalkozók összefonódását üdvözölte a Zöld Minősítés díj keretein belül.

Dobos Balázs, a gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár a 2021-2027-es uniós programozási időszak vállalkozásfejlesztési irányáról beszélt. Az igénybe vehető vállalkozási támogatások, a várható gazdasági mutatók és európai viszonylatú előrejelzések mind azt mutatják, érdemes és kell is a pandémia hatásai után újra lábra állt cégeknek váltaniuk fenntarthatóbb működésmódra. A zöld szolgáltatási keretek kialakításához szükséges anyagi támogatás forrásait országos mértékben kiterjesztették a vállalkozók számára, így az eddig mindig kizárt Pest megye is élhet a pályázat lehetőségével.

A Zöld Minősítés díj hivatalos honlapja: https://zoldminosites.hu/ 

A díj jelentkezési felülete: https://zoldminosites.hu/regisztracio/

A rendezvényen készült képek ITT tekinthetők meg.