Idén már 5. alkalommal rendeztük meg az immár hagyománynak számító Idősek világnapi konferenciánkat. Célunk, hogy felhívjuk a fiatalabb generáció figyelmét az időskorúak felé történő segítségadás és tisztelet fontosságára.

A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) által szervezett „Unokáink is látni fogják? – Merre tovább, Európa?” konferenciának idén a Kopp Mária Intézet  a Népesedésért és a Családokért (KINCS) adott otthont. Az eseményt élőben, online  is közvetítettük annak érdekében, hogy minél több időst köszönthessünk, és országszerte minél több ember figyelmét felhívjuk az idősek tiszteletére és a generációk közötti együttműködés fontosságára.

A rendezvényen Király Nóra, a Ficsak alapítója arról beszélt, hogy a soknemzetiségű kontinens krízisre adott válaszainak különbözősége fontos, eddig talán „szőnyeg alá söpört” véleménykülönbözőségeket, értékütközéseket hozott felszínre.

A tét nagyon nagy, és a most zajló, az unió jövőjéről szóló eszmecserébe Magyarország nagy lendülettel kapcsolódott be – mondta. Kiemelte, a jövőről beszélgetve – akárcsak egy jól működő családban – mindig fontos, hogy az organikus fejlődést kövessük: úgy keressünk válaszokat a kihívásokra, hogy közben rendíthetetlen ragaszkodunk gyökereinkbe.

Egy családban ez az idősebb családtagok tapasztalatainak figyelembevételét jelenti. Európa esetében pedig a zsidó és keresztény alapok, a nemzetállamok sokfélesége, az Európai Unió alapító atyáinak elgondolásai jelentik azt a fundamentumot, ahonnan sikerrel lehet továbbépítkezni – hangsúlyozta Király Nóra.

Fűrész Tünde a KINCS elnöke kiemelte: Magyarországon erőforrásként tekintenek az idősekre a munkahelyeken és a családokban is. Hangsúlyozta, az idősek szerepe a családokban „meghatározó és nagyon fontos”. A nagyszülői támogatás elengedhetetlen a családban. „Egy nagymama vagy egy nagypapa bizony kincset ér egy család életében”.

Idős korban az egyik legfontosabb a biztonság megteremtése, és az elmúlt tizenegy évben a kormány azon dolgozott, hogy Magyarországon minden idős ember minél inkább biztonságban érezhesse magát – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, Rétvári Bence.

Az államtitkár kiemelte: a biztonság anyagi biztonságot is jelent, és ezért is fontos Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli bejelentése, miszerint 80 ezer forintos nyugdíjprémium kifizetéséről döntött a kormány.

Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt évtizedben olyan nyugdíjszámítási módszert vezettek be, amelynek révén a gazdasági folyamatok miatt ne járhassanak rosszul a nyugdíjasok, de amikor csak lehet, jól járjanak.

Az államtitkár kiemelte, a rezsicsökkentés is az időskor biztonságát szolgálja, hiszen ez fontos volt ahhoz, hogy az idősek kiadásai minél kevésbé növekedjenek.

Rétvári Bence azt mondta, nem tudják elfogadni azt a gondolkodásmódot, amely megpróbálja a fiatalokat és az időseket szembeállítani. Mi az együttműködésben gondolkodunk – hangsúlyozta.

Ballester-Bólya Boglárka, európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy 2021. május 9-én elkezdődött és jövő év tavaszáig tart az Európa Jövőjéről szóló konferenciasorozat. Melyek közösen gondolkodhatunk arról, hogy milyen Európában szeretnénk élni, milyen Európát szeretnénk gyermekeinkre, unokáinkra hagyományozni. Az Európai Unió csakis hagyományok és az azokat őrző európai nemzetek segítségével újulhat meg.

Nagy tisztelettel tekintek szüleim generációjára, akik a nemzedékeken átívelő hagyományokat átadva , megőrizték Magyarországot Európában és ezzel megteremtették a mi jövőnket is. -hangsúlyozta Ballester-Bólya Boglárka.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a konferencián a koronavírus elleni oltás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A 75 esztendős Kásás Zoltán világ-és Európa-bajnok vízilabdázó az időstársakhoz fordulva mindenkit arra biztatott, mozogjanak minden nap, hogy minél tovább élvezhessék egészségben, szeretetben, tisztán látással gyermekeik, unokáik társaságát.

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT platform szakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészséges életmód nem a mennyiségi, hanem a minőség ételek fogyasztásán alapul. „Olcsón is lehet egészségesen, és drágán is egészségtelenül étkezni.” – osztotta meg a jelenlévőkkel.

A konferencia itt nézhető vissza >> https://ficsak.hu/idosek-vilagnapja-konferencia-2021/

A rendezvényről további képek itt tekinthetők meg >> https://ficsak.hu/galeria/kepek/galeria/idosek-vilagnapi-konferencia-2021-10-01/