A Szent M√°rton GyermekmentŇĎ Szolg√°lat gyermekrohamkocsij√°nak felszerel√©s√©re gyŇĪjt az id√©n a Fiatal Csal√°dosok Klubja (Ficsak) a csal√°dszervezetek adventi v√°s√°r√°n – jelentett√©k be az adom√°nygyŇĪjtŇĎ akci√≥ szerdai budapesti beharangoz√≥ sajt√≥t√°j√©koztat√≥j√°n.

Horv√°th Ildik√≥ eg√©szs√©g√ľgy√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°r az esem√©nyen p√©lda√©rt√©kŇĪnek nevezte, hogy a Ficsak, illetve az akci√≥t t√°mogat√≥ mintegy 30 szervezet a koronav√≠rus-j√°rv√°ny idej√©n is seg√≠ts√©get tud ny√ļjtani m√°soknak. Hangs√ļlyozta, hogy a j√°rv√°ny elsŇĎ hull√°m√°t a magyar t√°rsadalom p√©ld√°tlan √∂sszefog√°sa nyom√°n siker√ľlt legyŇĎzni. Ugyanakkor a m√°sodik hull√°m sokkal nagyobb kih√≠v√°s, amelyben „sok lemond√°ssal kell helyt√°llnunk” – tette hozz√°.

K√ľl√∂n√∂sen aktu√°lis, hogy egy gyermekmentŇĎ szolg√°latnak aj√°nlj√°k fel az idei adom√°nyokat, egy olyan szervezetnek, amely a j√°rv√°ny idej√©n a mentŇĎkre h√°rul√≥ terhel√©st is enyh√≠teni k√©pes – mondta, hozz√°fŇĪzve: a szolg√°lat egyben a gyermekintenz√≠v-ell√°t√°s kiny√ļjtott karja, hiszen a mentŇĎorvosok eredetileg k√≥rh√°zi intenz√≠v oszt√°lyokon dolgoznak. Tev√©kenys√©g√ľk nyom√°n a gyermekek gyors, szakszerŇĪ ell√°t√°st kaphatnak a j√°rv√°ny idej√©n is – mondta Horv√°th Ildik√≥.

A Ficsak k√©pviselet√©ben Kir√°ly N√≥ra arr√≥l sz√≥lt, hogy imm√°r √∂t√∂dik √©ve rendezik meg az adom√°nygyŇĪjtŇĎ akci√≥t; kor√°bban t√∂bbek k√∂z√∂tt a sz√≠vbeteg gyermekek vagy a korasz√ľl√∂ttek t√°mogat√°s√°ra v√°rtak adom√°nyokat. Az idei online v√°s√°rral az a c√©ljuk, hogy egy speci√°lis M1 Stryker t√≠pus√ļ hord√°gyra, amelynek √°ra mintegy 2,5 milli√≥ forint, √∂sszegyŇĪjts√©k a p√©nzt. A gyŇĪjt√©sbŇĎl beszerz√©sre ker√ľlŇĎ eszk√∂z elengedhetetlen felszerel√©se a mentŇĎaut√≥nak, n√©lk√ľl√∂zhetetlen a kicsik ell√°t√°sa sor√°n. A felaj√°nl√°sokat az¬†adjukossze.hu¬†weboldalon lehet megtenni – mondta Kir√°ly N√≥ra.

Goschler √Ād√°m, a mentŇĎszolg√°lat orvosigazgat√≥ja elmondta, hogy az √©letvesz√©lyes √°llapot√ļ kisgyermekek helysz√≠ni ell√°t√°sa √©s sz√°ll√≠t√°sa k√ľl√∂nleges szakmai, gyakorlati √©s mŇĪszeres felk√©sz√ľlts√©get ig√©nyel. 1999-ben a Szent M√°rton GyermekmentŇĎ Szolg√°lat az√©rt j√∂tt l√©tre, hogy k√ľl√∂nleges gyermekrohamkocsik √©s gyermek mentŇĎorvosi kocsik elind√≠t√°s√°val seg√≠ts√©k az Orsz√°gos MentŇĎszolg√°lat munk√°j√°t. Az egy √©vtizede az √©szak-magyarorsz√°gi √©s az √©szak-alf√∂ldi r√©gi√≥ban tev√©kenykedŇĎ mentŇĎaut√≥ikkal egy√ľtt √©vente 3000-3500 gyermek ell√°t√°s√°t v√©gzik – tette hozz√°.

Gr√≥h Ilona, a Ringat√≥ alap√≠t√≥ja bejelentette, hogy a Ringat√≥ √©lŇĎ koncertj√©vel is kieg√©sz√ľl majd a gyŇĪjt√©s, amin t√°mogat√≥ jegyek v√°s√°rl√°s√°val lehet r√©szt venni. Ennek idŇĎpontja december 5, f√©l 11. A k√∂z√∂s √©nekl√©s, mond√≥k√°z√°s a Ringat√≥ Facebook oldal√°n lesz el√©rhetŇĎ a megadott idŇĎpontban.

A gyŇĪjt√©s pedig ezen a LINK-en √©rhetŇĎ el! B√≠zunk benne, hogy min√©l nagyobb √∂sszeget tudunk √∂sszegyŇĪjteni a Szent M√°rton GyermekmentŇĎ Szolg√°lat r√©sz√©re, hogy tavasszal elindulhasson teljes felszerel√©ssel az √ļj Gyermekrohamkocsi!

Ments√ľnk meg egy√ľtt min√©l t√∂bb gyermeket!

Forr√°s: MTI