A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartottunk sajtótájékoztatót 2018. február 24-én a Slachta Margit rakparton Gaal Gergely, országgyűlési képviselő, és Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért megbízott vezetőjének részvételével.

Elsőként a FICSAK alapítója, Király Nóra mondta el, hogy fontosnak tartja az első magyar „honanya”, Slachta Margit emléke előtti tisztelgést, hiszen ő azon kevesek egyike volt, aki önzetlenül, lelkesen és kitartóan tevékenykedett a közösség érdekében egy olyan nehéz időszakban, mint az első és második világháború.

Nők Magyarországért díjat alapít a FICSAK

Király Nóra bejelentette, hogy Slachta Margit tiszteletére díjat alapít az egyesület.

„A Nők Magyarországért Díjjal napjaink női példaképeit keressük, őket szeretnénk elismerni és élő példaként állítani a felnövekvő generációk elé. Azokat a hölgyeket díjazzuk majd, akik a hagyományos női értékeket képviselik, ugyanakkor aktív szerepet vállalnak szűkebb vagy tágabb közösségeik, s ezen keresztül hazánk szolgálatában.” – mondta a FICSAK alapítója.

A díjról bővebb tájékoztatás ide kattintva olvasható.

Gaal Gergely kiemelte, hogy Slachta 36 évesen, Magyarország első női politikusaként vált ismertté. Bátorsága, emberszeretete még Rómába is elvitte, ahol a Pápától kért támogatást a zsidóság megmentéséért. Szólt arról is, hogy 1948-ban, az egyházi iskolák államosítása ellen tette le a voksát, azonban a kommunista többségben lévő képviselők mégis megszavazták azt. Amikor a „honatyák” ezt megünnepelve elénekelték a Himuszt, Slachta Margit ülve maradt, ezért az akkori mentelmi bizottság kétszer hat hónapra kitiltotta a Parlamentből. Ez jelentette politikai pályájának végét is. Letartóztatásától való félelmében külföldre költözött, majd 1974-ben, az USA-ban érte a halál.

Hangsúlyozta, hogy a kommunista diktatúra természetét ma sem szabad elfelejtenünk, valamint szólt arról is, hogy a mai világunkban is nélkülözhetetlenül szükség van a keresztény értékrendre.

Fűrész Tünde hiánypótlónak nevezte az újonnan alapítandó díjat.
Elmondta, hogy ma Magyarországon a nők számára biztosított választási lehetőség nagyon nagy eredmény, hiszen napjaink családanyái sok segítséget kapnak a munkájuk és a családi teendőjük összeegyeztetéséhez, de ahhoz is, ha akár csak az egyik hivatásban szeretnének kiteljesedni. Említette a GYED-extrát, a munkahely-védelmi akciót, az ingyenes étkeztetést és a bölcsődék fejlesztését is, mint a Kormány, családokért, nőkért tett főbb intézkedéseit.

A család és a munkahely egymást segítő tényezők

Elmondta, hogy 2010 óta Európában Magyarországon növekedett legnagyobb mértékben a nők foglalkoztatása. Ma a hazai nők 61,7 százaléka dolgozik és fokozatosan szűkül a nők és férfiak közötti bérszakadék mérete, köszönhetően a főként nőket érintő munkakörökben tapasztalható béremelésnek is, mint az egészségügy és az oktatás.
Örömteli hír az is, hogy míg hazánkban 2010-ben száz párnak átlagosan 126 gyermeke született, ma ez a szám 150-re nőtt.

Fűrész Tünde úgy foglalta össze mondandóját, hogy a munka és a család alapú társadalompolitika legnagyobb nyertesei a nők.

Végezetül Király Nóra megköszönve a jelenlétet elmondta, hogy reményei szerint sok-sok ajánlás érkezik majd a kiírt díjra, amelyhez kérte, hogy minél többen járuljanak hozzá ötleteikkel, javaslataikkal.