A FICSAK Szülőakadémia 2024. tavaszi sorozatában 2024.04.12-én Tari Annamária pszichoterapeuta tartott előadást „Szülőség és konfliktuskezelés a 21. században- közös szülői döntések avagy mindenki másképp gondolja?” címmel.

A rendezvényen közel negyven érdeklődő szülő vett részt. Az előadó először a párkapcsolatokban jellemzően kialakuló nehézségekről beszélt, ennek kapcsán megtudhattuk, milyen jelentősége van a korai anya-gyermek kapcsolatnak a felnőttkori reakciókban, így tért ki végül a gyerekneveléssel kapcsolatos kérdésekre.

Konfliktusok a párkapcsolatban

A párkapcsolatok nem működnek maguktól, ahogy egy élő virágot sem lehet letenni és gondozás nélkül hagyni, kezdte Tari Annamária. Mégis megfigyelhető sajnos, hogy nagyjából 3-4 év után a kommunikáció pusztán a praktikus dolgok megbeszélésére szorítkozik, pl. mit kell vásárolni. A mindennapokban, amikor sok feladat hárul a felekre, elfárad a kognitív rendszer, nem vágynak a további verbális kommunikációra. Egy mélyebb beszélgetés ugyanis erőfeszítést kíván, bevonódnak az érzelmek és empátiára is szükség van hozzá. A kizsigerelő életmód során viszont könnyen elindulhat egy verseny, ki tartja magát fáradtabbnak egy átdolgozott nap után, kire marad mondjuk a mosogatás, ami sok konfliktust szül.

Preventív jelleggel érdemes visszahozni napi szinten azt az egyszerű kérdést, minimális érdeklődést a másik iránt: „Hogy vagy? Hogy érzed magad?”, javasolta az előadó.

A konfliktusok háttere

A feleség másképp tereget, mint ahogy a férj praktikusnak tartja, és ezen minden alkalommal összevesznek. Vajon ez-e a valódi probléma? – kérdezte Tari Annamária.

Egy ehhez hasonló vita valójában egy fedőtörténet, amikor egy jelentéktelen dolgot valaki feldagaszt. Gyakran a gyerekkorból hozott családi háttér adhat magyarázatot arra, miért válik ilyen fontossá egy egyébként jelentéktelen helyzet.

Korai anya-gyermek kötődés jelentősége

A kora gyermekkori tapasztalatok és az erre kialakult reagálás a párkapcsolatokban is megmutatkoznak. Visszatekintve kirajzolódnak a mintázatok a jellemző viselkedésre, például valaki inkább alárendelő vagy inkább domináns szerepet vesz fel. Tipikus lehet az alul- vagy felülválasztás az iskolázottságban, ami idővel szintén nehéz helyzeteket teremthet, fejtette ki az előadó.

Az, hogy valaki érzelmileg közel engedjen magához valakit, sebezhetőséget is jelent. A belső szorongások miatt viszont előfordul az elzárkózás vagy visszatámadás, kötözködő vagy túlérzékeny reakciók alakulhatnak ki, ám a belső csendes lázadás is jellemző lehet; az a típus, akivel még veszekedni sem lehet.

Gyakori az úgynevezett gyűjtögetés is, évekre visszamenőleg lehet előhúzni a sérelmeket, amik nem lettek átbeszélve.

Konfliktuskezelés a gyereknevelésben

Egy kisgyerek számára az anya jelenti magát az életet, hiszen önmagában életképtelen. Épp ezért Tari Annamária óvva int attól, hogy egy hisztiző kisgyereket a szobájába küldjön az anya azzal, hogy „kijöhetsz, ha átgondoltad vagy megnyugodtál” – a gyermek számára ez a legijesztőbb, hiszen azt éli át, hogy magára marad. Ráadásul nagyjából 18 éves korig a gyermek minden helyzetben arra fog jutni, hogy ő a hibás, őt nem lehet szeretni.

Ha valaki ilyen tapasztalatokat hordoz és maga is szülővé válik, nagyon fontossá válik a szülői identitás támogatása, de nem a közösségi média által. Ott ugyanis mindenki vetít, tökéletes anya akar lenni, ezáltal jellemzően hibás válaszokat ír.

Egy gyermek születése új fejezetet nyit a szülők életében, fontos, hogy továbbra is párkapcsolatban maradjanak, egymás számára se legyenek csupán „apa” és „anya”, hívta fel a figyelmet az előadó. Ebben a nehéz időszakban könnyű pusztán gazdálkodási közösséggé válni, és ha a kapcsolat kiüresedik, a konfliktushelyzet a gyereknevelési kérdésekben fog lecsapódni. Mindenki hozza a saját nevelési munícióit, feszült helyzet esetén azok a sémák, mondatok fognak aktiválódni, amikről elhatározták, hogy soha nem fogják kimondani. Érdemes előre felkészülni, ki mit szeretne reagálni ezek helyett?

A neveléssel kapcsolatos eltérő véleményt soha ne a gyerek előtt vitassuk meg, javasolta a pszichológus. Egy feltáratlan negatív konfliktus a szülők között hatással van a gyermekre , aki észlelheti az ellentmondásokat: érzi, hogy „utálják egymást”, mégis próbálnak mosolyogni.

Határok és keretek

A gyermek életében kialakított rendszer segít abban is, hogy kialakuljon a bizalom az élethez, mások felé. Ha nincsenek keretek, a gyermek azt élheti meg, hogy a szülei nem tudják őt megvédeni, ami szorongást okozhat nála.

Ha a játszótéren engedjük, hogy elinduljon a mászókán, engedjük magasabbra is, nem kell túlfélteni; az élet mászókáján is így lesz bátor, kíváncsi, felfedező majd!

Az előadás végén a résztvevők kérdéseiket is feltehették.


A FICSAK fő küldetése a családi élet szépségeinek hangsúlyozása! Bármit is teszünk, szervezünk, kezdeményezünk, mi azt képviseljük, hogy a legfontosabb alapelvek a családot összetartó feltétlen szeretet, a törődés és az egymás iránti elkötelezettség. Ennek megélésében támogatjuk a szülőket ehhez hasonló előadások szervezésével is.

Értesülj elsőként programjainkról, kérj értesítőt itt: https://ficsak.hu/programajanlo-kerese/