A tanév megkezdésével jelentős mértékben megugrik az autós, de a gyalogos forgalom is. E kettő találkozása pedig nagyon sok veszélyt rejt magában.  Jönnek-mennek az autók az iskolák, óvodák környékén. Mindenki alkalmas parkolóhelyet keres – a lehető legközelebb a bejárathoz- ne kelljen sokat sétálni a gyereknek, vagy a gyerekkel. Mindenki siet és mindenkinek a saját dolga, érkezése, parkolása a legfontosabb.

A gyerekek kiszállnak, meg délután beszállnak az autókba, autókból és bármenyire is szeretné a szülő azt hinni, már tökéletesen érett a gyerek az önálló közlekedésre, nemegyszer előfordul, hogy a gyerek váratlan lépést tesz. Néha csak azért, mert az autóban felejtette az uzsonnás dobozát és visszaszalad érte, pedig a szülő már kihajtott a parkolóból. Máskor azért, mert már az iskola kapujában áll, de a szemközti járdán meglátta a barátját és átszalad, átszaladna hozzá. És akkor megvan a baj, mert a gyerek váratlan szaladására nincsenek felkészülve a többi autóban ülő sofőrök.

Pedig éppen ez a lényeg, felnőttként, szülőként ebben az időszakban, a tanévkezdéskor (de később is, egész tanéven keresztül) számolni kell a gyerekek váratlan reakcióival- és fokozott figyelemmel kell közlekedni az iskola környékén. Amikor azt írjuk, FOKOZOTT FIGYELEMMEL, ez nem csak egy szólam, vagy üres közhely, amit a sajtó, meg a rendőrség is minden évben előszed és szajkóz napokon, heteken keresztül. A fokozott figyelem azt jelenti, hogy szinte lépésben, hogy nagyon óvatosan, hogy ezerszer körbenézve, feszült készenlétben, mert lehet az előttünk álló autó elöl ugrik majd ki egy kisgyerek, aki olyan kicsi még, hogy se ő nem lát minket, se mi nem láthatjuk, mert alacsony és a feje búbja a szélvédő alatt, takarásban van. Minden előttünk álló autó kockázatot jelent, így, ha egy iskola, óvoda mellett álló kocsisor mellett haladunk el, akkor legyünk tudatában annak, hogy az milyen nagy kockázattal jár.

Számítani kell arra, hogy nem a zebrán halad át, hogy nem várja meg zöld jelzést, hogy piroson is elindul, hogy átmegy szabályosan, de hirtelen visszafordul….. Ha egyedül, kíséret nélkül közlekedik a gyerek, óriási a veszély. Főleg, ha ha kezdő a kísérő nélküli közlekedésben.

Mert a gyerekekből egyszerűen még hiányzik az a képesség, hogy reálisan mérjék fel a a közlekedésben rejlő veszélyeket. A szülők jelentős része természetesen megpróbálja ezekre felkészíteni a gyerekeket, de ezek az általános, az alap dolgok:

Ha piros-tilos! Nézz körül! Ne lépj le hirtelen a járdáról!

De a szülői felkészítés is lehet eltérő – van aki nagyobb gondot fordított a felkészítésre, más meg hamarabb elhiszi a gyerekről, hogy már MINDENT jól tud. Pedig dehogy.

És jellemzően a váratlan döntések eredményeznek bajt, meg az, ha a gyerekeket szállító sofőrök nem figyelnek a szokásosnál tízszer jobban. Ha félig már a saját munkahelyi gondokon jár az agyuk, vagy azon, mit kell majd főzni ebédre, mit kell elintézni, esetleg rohanásban vannak, mert a másik gyerek még a kocsiban, és vele is oda kell érni egy másik intézménybe, ami meg a város túlsó felén van.

Olyan gyorsan történt. Nem is láttam. Észre se vettem.

Ezek a sokkoló mondatok hangoznak el legtöbbször, amikor baj történik.

Ezeket a mondatokat kell minden erővel, figyelemmel megelőzni, az óvodák, iskolák környékén közlekedésben teljes éberséggel, fókuszáltan jelen lenni. És nem csak ott, de ott fokozottan. 

A közlekedési balesetek elkerülését segítik az alábbi, a police.hu oldalán található tanácsok, amelyeket úgy adunk közre, hogy minden szavával egyetértünk:

  • Azon az úton kísérjük rendszeresen iskolába a gyermekünket, amelyen később egyedül jár majd!
  • Ne a legrövidebb, hanem a legbiztonságosabb utat válasszuk!
  • A közlekedési szabályok betartásával mutassunk példát gyermekünknek!
  • Úgy indítsuk útra a gyermekünket, hogy sietség nélkül az iskolához érhessen! A rohanás figyelemzavart okozhat, mely balesetveszélyes és a közlekedésben nincs helye.
  • Többször gyakoroljuk gyermekünkkel az átkelést a bonyolultabb kereszteződésekben, a közlekedési szabályok gyakorlat közben rögzülnek!
  • A gyermekre ne az út másik oldalán várjunk, elkerülendő azt, hogy meglátva minket figyelmetlenül rohanjon át az úttesten!
  • Ha lakott területen kívüli közutat is igénybe kell vennie, feltűnő vagy fényvisszaverő ruhadarabot viseljen a gyermek, amelyet a közlekedés többi résztvevője kellő távolságból észlelhet!
  • Gyermekünkkel való közlekedéseink alkalmával életkori sajátosságainak megfelelően magyarázzuk el neki a legfontosabb közlekedési szabályokat és a jelzőtáblák jelentéseit!
  • Ha utasként szállítjuk gyermekünket, a passzív biztonsági eszközök használatát követeljük meg, életkori sajátosságoknak megfelelően használjuk a gyermekbiztonsági rendszereket!