A családi programok ötletadói, kigondolói, megszervezői és logisztikai menedzserei általában az anyukák, akik képesek az éjszaka közepén vagy a hajnali órákban, amikor alszik a család felütni a laptopot és olyan családi program között keresni, kutatni, melyek között van természetközeli élmény, de izgalmasak, érdekesek, interaktívak, a gyerekek korosztályának megfelelőek és persze a szülőknek is kulturális felüdülést nyújtanak.

Színes-szagos a felhozatal, s bizony elég időigényes kiválasztani, hogy merre barangoljunk a gyerkőcökkel, ha egyéb elfoglaltságaink okán csupán egy fél vagy alig egy teljes napunk van szánva erre. Az általunk választott úti cél ideális a családok számára, mert autóval, tömegközlekedéssel, vagy akár biciklivel is könnyen és gyorsan megközelíthető Budapestről, vidékieknek pedig Pestig eljutni már egy plusz kalanddal felér.

Mi most a Budapesttől nem egészen húsz kilométerre fekvő, ötezer lakosú kisvárost Martonvásárt ajánljuk kultúrtörténeti kincsestárával, ahová egy igazán felüdítő családi gasztrokulturális kalandozást tehettek. A városka legnagyobb látványossága kétségkívül Magyarország talán legszebb kastélyparkja.


A 70 hektáros, tóval és kis szigettel rendelkező angolkertben található a csodálatosan szép, lenyűgöző látványt nyújtó Brunszvik-kastély. Hazánk egyik legszebb főúri rezidenciájának tartott kastélyt kalandos története mellett egyemeletes nagy ablakaival, karcsú tornyaival és bámulatos környezetével biztosan mindenkit elvarázsol.

A lejtős térszintű, gyönyörű park közepén folyt át egykor a Szent László-patak vize, ennek felduzzasztásával kialakítottak egy kis tavat, benne egy kis szigettel, hatalmas, árnyas fákkal és szabadtéri színpaddal. Romantikus sétaút és kis fahíd vezet a szigetre, ahol egy hatalmas hangversenykertet is kialakítottak. A színpad fölé Beethoven hatalmas mellszobra emelkedik. A szigetet a mezei juhar, a mézgás éger és a magas kőrisek hatalmas példányai teszik árnyassá. Az itt található mocsári ciprus törzskörmérete meghaladja a 4 métert. A park nyáron különösen bájos, üde, virágzó arcát mutatja, érdemes mindenképpen meglátogatni az arborétumszerű, szépen gondozott parkot.

Az 1750 méter, 11 állomással rendelkező Tanösvény az Öreg-tó körüli sétaúton vezet végig. Az irányt tájékoztató táblák jelzik, melyek segítségével a Kastélypark is megismerhető. 

A hófehér falú Tudor stílusú kastélyba kulturális kiállítás csalogat be, hiszen a kastély leghíresebb vendége, Beethoven emlékmúzeumát rendezték itt be. A nagy zenekedvelő Brunszvik-család a XIX. század első éveiben többször is vendégül látta a zeneszerzőt, több műve is itt született, többek közt az Appassionata szonáta. A kiállítást megtekintve azt is megtudhatjuk, mi vagy ki vonzotta ide a nagy német zeneszerzőt Martonvásárra. A kastély épületében lévő kis múzeum legérdekesebb látnivalója Beethoven zongorája, ill. személyes levelezése a Brunszvik családdal.

A kiváros másik különlegessége az Óvoda Múzeum, melyben Brunszvik Teréz magyar grófnő, az első magyarországi óvoda megalapítójának állítanak emléket. A haladó szellemiségű grófnő tárgyi emlékei, korabeli játékok segítik megidézni az első magyar óvoda megnyitásától a hatvanas évek napközi otthonos óvodájáig a csöppségek játékkal teli mindennapjait.

Ha a város szívétől elindulunk, egy igazán nyugalmas környezetben találhatjátok magatokat, a Martonvásár és Gyúró között félúton található Tordason. A westernhangulatot megelevenítő Tordasi Élményfalutól karnyújtásnyira található, pöttöm szigetekkel, hidakkal tűzdelt romantikus kis tavacskáért is megéri útnak indulni. A 3 hektár területű Tordasi Horgásztó körül nagy parkoló és szépen gondozott területet találtok, mely kényelmesen körbejárható. A nádassal körbeölelt tó körül a pihenésről és a kikapcsolódásról a Szlovák tájház, tűzrakóhelyek és horgászstégek gondoskodnak.

Ha a felfedező körút közben megéheztek, felfrissülnétek egy hűsítő ital társaságában, keressétek fel martonvásári Ludwig Hotel földszintén található Für Elise Kávéházat. A hangulatos bisztró kínálatában főként szezonális és street food finomságok közül választhattok. A kávéház belső enteriőre igényes és letisztult, hatalmas ablakokkal és terasszal, ami jó idő esetén különösen nagy előnye a helynek.


S ha házias ízekre, egészségesre és finomra vágytok, egy gasztro-kúrára térjetek be a Ricotta Deli kézműves delikátesz és cukrászdába, kóstoljátok meg az isteni self-made étel- és italkülönlegességeket, sőt ott helyben is vásárolhattok a kézműves termékekből, melyek egyenesen a termelőktől érkeztek ide.

Kalandra fel! Ismerjétek meg ezt a csodás kisvárost és ha belefér a környék további látnivalóit is!