A Fiatal Családosok Klubja, a Magyar Női Unió és a kereszténydemokrata Szent István Intézet közös szakmai együttműködésben rendezte meg a „Honleányok dicsérete – magyar lányok és asszonyok a béke és a haza szolgálatában” című konferenciát 2023. március 8-án, 10 órai kezdettel. A hagyományteremtő rendezvénynek, a Magyar Nemzeti Múzeum nemrég felújított, impozáns, a közgyűjteményt alapító Széchényi Ferenc nevét viselő terme adott otthont.

A Nőnap alkalmából megrendezésre kerülő eseményen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára, valamint Zichy Antónia halálának 135. évfordulójára emlékezve azon magyar lányok és asszonyok előtt tisztelegtek a szervezetek és meghívott vendégeik, akik életüket a haza védelmének és épülésének is szentelték.

A konferencia erőt kíván adni napjaink kihívásaihoz, felmutatva, hogy milyen kiváló honleányok éltek egykoron, akik a nemzeti ébredés időszakában, a forradalom és szabadságharc lelkesítő és nehéz hónapjaiban, majd a véres megtorlás nehézségei közepette is kiemelkedően helytálltak, enyhítették a szenvedők terheit, vigaszt nyújtottak, szeretetükkel, gondoskodásukkal és a hazaszeretetet divattá formáló kezdeményezéseikkel építették Magyarországot.

 

Az eseményen bemutatásra kerül a ”Honleányok dicsérete” Magyar lányok és asszonyok a béke és a haza szolgálatában című kiadvány, mely betekintést kínál az 1848-49-es eseményekhez kötődő kiváló magyar honleányok életútjába, valamint megeleveníti hazáért tett nemes cselekedeteiket.

A kiadvány még pár napig itt érhető el –> https://ficsak.hu/2023/02/28/honleanyok-dicserete-nonapi-kiadvany/

 

A konferencián köszöntőt mondott Király Nóra, a FICSAK alapítója, Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke, valamint Kósa Margó, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese, majd ezt követően  ünnepi beszédet mondott Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára és Maruzs Roland,  alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnok helyettese. A zárszót Máthé Zsuzsa a Szent István Intézet igazgatója mondta el.

Nagy-Vargha Zsófia arról beszélt, sem az ő, sem a szülei generációja nem gondolta, hogy az életükben egy háború megfogható közelségbe kerülhet, és ezért sosem gondolkodtak azon, mit tennének, ha a családokat, a közösségeket meg kellene védeni.
Ugyanakkor mindig őszintén tisztelték nagyszüleiket, dédszüleiket, akiknek a legembertelenebb időkben is helyt kellett állniuk, és akik még a háborúk alatt is gyereket vállaltak, neveltek – emelte ki a helyettes-államtitkár.
Hozzátette, a mai nehéz időkben is erőt meríthetünk az elődeinket jellemző erőből és hitből, hiszen az igazán fontos értékek az idő múlásával sem változnak, és habár a nők ma már bármilyen rangot, pozíciót elérhetnek, csupán egyetlen helyen pótolhatatlanok, mégpedig a családban.

Az esemény főszervezője Király Nóra, a FICSAK alapítója elmondta, hogy hisz abban, hogy apró dolgokkal is lehet nagy változásokat elérni, és a civil szervezetek munkája segíti a nőket, a gyerekeket, a családokat és Magyarország boldogulását. A nőknek ma is nagy felelőssége van, például felhívni a figyelmet arra: végre legyen vége az orosz-ukrán háborúnak!

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke kiemelte, ahhoz, hogy a nők továbbra is “életet adjanak”, békére és biztonságra van szükség, a békéhez pedig összpontosításra, figyelemre, fegyelemre és rendre.

A program kerekasztal beszélgetéssel folytatódott „Honleányok egykor és ma“ címmel

A kerekasztal beszélgetés résztvevői voltak:
Dr. Varga Annamária, alezredes, Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, orvos
Manzákné  Stefanecz Henrietta, a Magyar Honvédség, Egészségügyi Központ CSFI, MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott, Gyalogdandár, 1. lövészzászlóalj, Egészségügyi Központ Gyógyító részleg, Ápoló Altiszt
Dr. Bernek Ágnes, tudományos főmunkatárs, Neumann János Egyetem Eurázsia Központ, Geopolitikai Kutatócsoport, vezető

Prof. Dr. Hermann Róbert, Magyar Történelmi Társulat, elnök
Puskás Balázs, Szent István Intézet, vezető kutató

Majd Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója, a pódium-beszélgetés moderátora zárszavában felidézte az első magyar miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos 1839-es programbeszédében elhangzottakat, melyek ma sem vesztettek aktualitásukból:

„A hazaszeretet felgerjesztésére minden veszélyeztetett nemzetnél hathatós eszköznek tapasztaltatott a nőnem ösztönzése; hogy ez nálunk is mennél elébb fogja fel e dicső szerepet, iparkodni fogunk.”

Köszönjük mindenkinek a részvételt és köszöntjük a nőket, akiknek ereje viszi előre a világot!

A rendezvény képeinek megtekintéséhez kattintson a linkre!