A Fiatal Családosok Klubja, a Magyar Női Unió és a kereszténydemokrata Szent István Intézet  közös szakmai együttműködésben rendezi meg a „Honleányok dicsérete – magyar lányok és asszonyok a béke és a haza szolgálatában” című konferenciát 2023. március 8-án, 10 órai kezdettel. A hagyományteremtő rendezvénynek, a Magyar Nemzeti Múzeum nemrég felújított, impozáns, a közgyűjteményt alapító Széchényi Ferenc nevét viselő terme ad otthont.

A Nőnap alkalmából megrendezésre kerülő eseményen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára, valamint Zichy Antónia halálának 135. évfordulójára emlékezve azon magyar lányok és asszonyok előtt tisztelegnek a szervezetek és meghívott vendégeik, akik életüket a haza védelmének és épülésének is szentelték.

A konferencia erőt kíván adni napjaink kihívásaihoz, felmutatva, hogy milyen kiváló honleányok éltek egykoron, akik a nemzeti ébredés időszakában, a forradalom és szabadságharc lelkesítő és nehéz hónapjaiban, majd a véres megtorlás nehézségei közepette is kiemelkedően helytálltak, enyhítették a szenvedők terheit, vigaszt nyújtottak, szeretetükkel, gondoskodásukkal és a hazaszeretetet divattá formáló kezdeményezéseikkel építették Magyarországot.

Az eseményen bemutatásra kerül a ”Honleányok dicsérete” Magyar lányok és asszonyok a béke és a haza szolgálatában című kiadvány, mely betekintést kínál az 1848-49-es eseményekhez kötődő kiváló magyar honleányok életútjába, valamint megeleveníti hazáért tett nemes cselekedeteiket.

Az eseményen köszöntőt mond Király Nóra, a FICSAK alapítója, Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke, valamint Kósa Margó, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese. 

Ünnepi beszédet hallhatunk Vitályos Eszter, miniszter-helyettestől, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkárától, továbbá Vargha Tamás,  miniszter-helyettestől, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárától.

A beszédeket követően kerekasztal beszélgetést kezdeményez Dr. Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója, melynek témája: Honleányok egykor és ma. A beszélgetés résztvevői, Dr. Varga Annamária, alezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának orvosa, Manzákné  Stefanecz Henrietta, a Magyar Honvédség, Egészségügyi Központjának Ápoló Altisztje, Dr. Bernek Ágnes, tudományos főmunkatárs, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ, Geopolitikai Kutatòcsoportjánk vezetője, Prof. Dr. Hermann Róbert, a Magyar Történelmi Társulat elnöke, továbbá Puskás Balázs, a Szent István Intézet vezető kutatója. 

A Nőnapra játékos aktivitásokkal is készülnek a szervezők a FICSAK közösségi médiafelületén, ahol értékes ajándékokkal kedveskednek majd a játékban résztvevő hölgyeknek.

A játék az alábbi linken érhető el: 

https://www.facebook.com/ficsak/posts/pfbid02DpwL1bowGe1u9K8mMLWgVhfwNjpwa1chVerRrk6q1QxgAWpQFiBEePbdtYuo9rjRl

Ez a tavaszi nap a hölgyek iránti szeretetről és tiszteletről szól. Idén rendhagyó módon az eseményről távol maradt nőtársak számára – akik előzetesen regisztráltak – apró figyelmességként a szervezők eljuttatják a limitált példányszámban megjelent, exkluzív “Honleányok dicsérete” Magyar lányok és asszonyok a béke és a haza szolgálatában című kiadványt.

Lapozd végig online kiadványunkat itt:

A nőnap alkalmából Isten éltessen minden NŐT!