A középiskolai felvételik sikeres teljesítése és egyáltalán, a kamaszok előtt álló pályaválasztás a szülőket is kihívások elé állítják. A gyermekeink támogatása, és ha szükséges átsegítése a nehézségeken ebben az időszakban kiemelten fontos. 

A továbbtanulás előtt álló gyermekeinkért aggódni természetes. Minden kiskamaszt nevelő szülőnek fájdalmasan ismerős érzés az, amikor a pályaorientációs tájékoztató kiadványok és elbeszélgetések között gondolatban már azon aggódik, hogy 10-15 év múlva, mire végez a felsőfokú tanulmányaival is a gyerek, egyáltalán érni fog-e valamit a végzettsége. Ebben a gyorsan változó információs világban nehéz úgy a gyermekeink döntése mellett állni és megóvni őket az átgondolatlan lépésektől, ha mi magunk sem tudjuk kiszámítani, hogy mit hozhat a jövő.

Évente jelennek meg a top legjobban fizető szakmák listáján olyan foglalkozások, amikről valószínűleg a társadalom nagyobb része most hall életében először, miközben párhuzamosan azt is halljuk még mellé, hogy ha nem orvos, informatikus vagy jogász lesz a gyerek, sosem fog már önállóan elboldogulni az életben.

Szülőként a saját felelősségünknek érezzük, hogy a gyermekeink már a középiskolai felvételi előtt olyan döntést hozzanak, amivel a lehető legjobb jövőképet tudják maguknak megalapozni. Hiszen a kiváló középiskola jobb érettségi eredményeket, a biztos egyetemi felvételit, majd értékes diplomát jelent, tehát a gyermekemnek jó állása lesz – gondolkodik jó előre a szülő.

Azonban meg kell azt is értenünk, hogy a szülő szorongása és aggodalma átragadhat a gyermekre is, ami újabb nyomást helyez a felvételi előtt álló kamaszunkra. Az aggodalmaskodás és a túltervezés helyett igyekezzünk minél nagyobb hangsúlyt fektetni őszinte, nyitott érdeklődéssel a gyermekünkre és az ő elképzeléseire. A generációs különbségek és a gyorsan változó információs világ okozta világlátás különbségei ne akadályt és feszültséget jelentsenek a szülő-gyermek kapcsolatában, hanem egy kapaszkodót, amivel könnyebb racionális, a gyermek készségeihez és elképzeléseihez igazodó döntést hozni.

Ha a gyermekünknek még elképzelése sincs, hogy milyen irányba szeretne továbbtanulni adjunk neki lehetőséget a tájékozódásra és önismeretre! Az ingyenes tanácsadások és pályaorientációs előadások mellett akár pszichológus segítségét is kérhetjük, aki tesztek segítségével tud javasolni megfelelő utat a továbbtanuláshoz.

Emellett ne legyünk restek mi magunk is tájékozódni, ha szükséges további információ a gyermekünk által választott álommunka megértéséhez. Ne helyezzünk nagy hangsúlyt a felvételi eredményeire, a gyermek ne az ott kapott eredmény alapján alakítsa ki az önértékelését. A középiskolai felvételi az első, igazán nagy kihívás a kiskamasz korú gyermekeink életében, így kiemelten fontos, hogy több lehetőség fenntartásával és tudatos stresszkezeléssel segítsük őket az időszak sikeres lezárása felé.

Minden, amit a most felvételiző kamaszok szüleinek tudnia kell:

Lehetséges felvételi típusok:

  1. Csak általános iskolai jegyeken alapuló felvételi: főleg szakiskolákra jellemző, akár évvégi, akár félévi jegyeket is figyelembe vehet az iskola. Specifikus szakmákra felkészítő osztályok esetén kiemelt tantárgyi eredményeket is figyelembe fognak venni.
  2. Általános iskolai jegyeken és központi írásbelin alapuló felvételi: főleg gimnáziumoknál jellemző, hogy magyarból és matematikából egy-egy 45 perces felvételi megírására kérik a diákokat. Erre specifikusan is tudnak készülni, minden évben a megírása után publikálják a feladatlapokat.
  3. Kiegészítő szóbeli felvételi: főleg két tannyelvű intézmények esetében jellemző, hogy szóbeli felvételi eredményével is kiegészítik az írásbelit.
  4. Alkalmassági vizsga: művészeti, sport és informatikai osztályok esetében jellemző, ahol megfelelt/nem megfelelt minősítéssel értékelik az elvégzett feladatokat a felvételiztetők.
2023-as határidők:

  • 2023. január 21. 10 óra: a központi írásbeli felvételi időpontja hat- és nyolcosztályos gimnáziumba készülők, és a nyolcadikosok számára. 

  • 2023. január 31. 14 óra: pót írásbeli felvételi vizsga, január 21-én igazoltan hiányzó diákok részére.

  • 2023. február 10: eredményhirdetés a központi írásbeli felvételiről. 

  • 2023. február 22: az általános iskolák által kezelt jelentkezési lapok továbbítási határideje. A hat- és nyolcosztályos gimnáziumba jelentkezők ezt maguknak intézik. 

  • 2023. február 27-től március 14-ig: a középiskolák szóbeli felvételiztető időszaka.

  • 2023. március 21-22: utolsó két nap, hogy a megjelölt iskolák és tanulmányi területek sorrendjén változtathasson a jelentkező.

  • 2023. április 28: megérkeznek a felvételi eredmények határozatai. 

  • 2023. május 8-19: rendkívüli felvételi azokban az iskolákban, ahol a férőhelyek kevesebb mint 90 százalékát töltötték fel. A jelentkezést már egyénileg kell intézni, közvetlenül a kiválasztott iskolában, az ekkor benyújtott felvételi kérelmekről május 19-ig dönt is az igazgató, de maga az időszak akár augusztus végéig tarthat, amennyiben újabb férőhelyeket is fel kell tölteni.

  • 2023. június 21-23: beiratkozás a sikeresen megpályázott középiskolába.

Sok sikert kívánunk minden most felvételiző diáknak! 🏆