A Fiatal Családosok Klubja üdvözli, hogy Magyarország Kormánya az idei tanévkezdés során is kiemelkedő támogatásban részesíti a gyermekes családokat. A FICSAK reményét fejezi ki, hogy az idei tanév a korábbi megszokott menetrend szerint zajlik majd digitális oktatástól mentesen. Továbbá az elmúlt időszak eseményeit figyelembe véve azt javasolja az iskolás gyermeket nevelő családoknak, az eddigieknél is jobban figyeljenek oda mire mennyit költenek a fenntartható, műanyagmentes, zöld iskolakezdés jegyében. A kormány természetesen nem csak a családi pótlékkal segíti a családokat, számos más juttatás és támogatás szolgálja a családok terheinek enyhítését- jelen esetben a tanévkezdés során.

A 2022/2023-as tanév előreláthatóan a megszokott, hagyományos formában indul majd szeptember 1-én. A családok számára az iskolakezdés időszaka különösen megterhelő anyagi szempontból és komoly pénzügyi manőverezést igényel. A kormány kiemelkedő támogatást nyújt az idei tanévkezdéshez, ezzel több százezer iskolás és óvodás korú gyermek családja kap segítséget. A környezettudatos iskolakezdés kapcsán érdemes csak olyan tanszereket beszerezni, melyre valóban szükség lesz az iskolaévben, ez csökkentheti a családi költségvetést is és nem terheli túl a környezetünket.

A FICSAK egy csokorba szedte, mely intézkedések segíthetik a szülők számára a tanévkezdést.

Ingyenes tankönyvellátás

A 2022/2023-as tanévtől minden nappali tagozatos diák ingyenes tankönyvellátásban részesül. A köznevelésben és a szakképzésben tanulóknak sem kell fizetni a könyvekért. A tanévkezdésre minden iskolában rendelkezésre állnak a tankönyvek, melyek kiszállítása augusztus elején már elkezdődött. A legtöbb iskolában a nyári szünet utolsó napjaiban, augusztus 27-31. között osztják ki a tankönyveket, a többiek az első tanítási napon vehetik kézbe.

Ingyenes és kedvezményes étkeztetés

A gyermekek ingyenes és kedvezményes étkeztetése az idei tanévben is folytatódik. Mindazon szülők, akiknek gyermekei közoktatásban részt vesznek, már ismerős lehet számukra a gyermekétkeztetési támogatás igénybevételéről szóló nyomtatvány. Az erre vonatkozó kérelmet írásban kell benyújtani az étkezést biztosító intézménynél, az „Igénylőlap normatív étkezési térítési díjkedvezmény igénybevételéhez” című nyomtatvány kitöltésével, valamint a szükséges igazolások csatolásával.

A bölcsődékben és óvodákban is ingyenes az étkeztetés azon gyerekek számára, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy saját maga, illetve testvére tartósan beteg vagy fogyatékos, valamint annak is jár, akit nevelésbe vettek. Továbbá ingyenesen étkezhet az a gyermek is, aki nagycsaládban él, azaz ahol három, vagy ennél több gyermeket nevelnek a szülők. Az a gyermek, aki olyan családban él, ahol az egy főre eső jövedelem nem éri el a kötelező legkisebb minimálbér nettó összegének 130 százalékát szintén ingyen étkezhet.

Előrehozott családi pótlék

Nagy segítség idén is a családok számára, hogy a szeptemberi családi pótlékot már augusztus utolsó hetében folyósítja a Magyar Államkincstár, ezzel is megkönnyítve a tervezést, az iskolai tanszerek időbeni beszerzését.

Iskolakezdési támogatás

Fontos tudnivaló, hogy a munkáltató hozza meg a döntést, hogy támogathatja a munkavállalók gyermekeinek iskolakezdését, valamint úgy is dönthet, hogy mindkét szülőnek biztosít iskolakezdési támogatást. Ez arra az estre is kiterjed, ha a szülők mindketten ugyanazon munkáltatónál dolgoznak. Az iskolakezdési támogatás feltétele, hogy a szülő családi pótlékra jogosult legyen. Ez a támogatási forma, mint választható cafeteria elem nagy segítséget nyújthat a családoknak az alapvető tanszerek mellett a szükséges kiegészítő eszközök beszerzéséhez. A juttatás csak papíralapon vagy elektronikus formában kibocsátott utalvány formájában adható. Az utalvány a tanév első napját megelőző 60. naptól a kibocsátás évének utolsó napjáig használható fel. Igényelni írásos formában a munkáltatónál lehet, melyhez egy nyilatkozatot kell tenni az iskolakezdési támogatásra való jogosultság fennállásáról. A támogatás összege gyermekenként a minimálbér 30 %-át nem haladja meg.

Beiskolázási támogatás

Idén is az önkormányzatoknál lehet igényelni beiskolázási támogatást, amelynek összege általában 6-20 ezer forint közötti mozog. Fontos feltétel, hogy a diák lakcíme azon a településen legyen, ahol a támogatást megigényli. Budapesten az adott kerületnél lehet érdeklődni a támogatásról és összegéről, ennek mértéke viszont kerületenként eltérő lehet.

Ingyenes KRESZ-vizsga és tréning

Ingyenes vezetéstechnikai tréningen vehetnek részt a 20 év alatti fiatalok, valamint a csed-, gyed-, gyes ellátásban részesülők.

Ingyenes nyelvvizsga

A cseden, gyeden és gyesen lévő édesanyák is igénybe vehetik a nyelvvizsga visszatérítésének lehetőségét 35 éves korig.

A Fiatal Családosok Klubja üdvözli, hogy a Kormány számára kiemelt fontossággal bír a családvédelmi akcióterv megvalósítása. Hiszen a hosszú távú cél, hogy Magyarország családbarát hely legyen, ahol a gyermek az első. Éppen ezért fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a Kormány széles körben elérhető és sok területet érintő családtámogatási formákat dolgozott ki az évek során. Ezek között találni olyanokat, amelyek közvetlenül és rendszeresen pénzbeli támogatást nyújtanak, illetve olyanokat is, amelyek már nem ennyire közvetlen formában nyújtanak segítséget vagy nem rendszeresen. Ilyen lehet például egy egyszeri pénzbeli juttatás, lehet kedvezményes hitel, lehet állami támogatás, vagy amiről kevesebbszer esik szó, mert nem tűnik annyira kézzelfoghatónak: az adójóváírás.

kormányhivatal honlapján elérhetőek bárki számára az aktuálisan élő családtámogatási ellátások, illetve azok a támogatások, amelyet rendszeresen, pénzbeli támogatásként juttat el a családokhoz a Kormány

Ezek a következők:

Családi pótlék
Anyasági támogatás
Gyermekgondozást segítő ellátás (CSED, GYED, GYES)
Gyermeknevelési támogatás

Emellett pedig többféle hitel, számos kedvezmény, egy alkalomra szóló visszatérítések is segítik a családokat.

Ezek a következők:

  • Hétüléses autóvásárlás állami támogatással
  • CSOK
  • Babaváró hitel
  • Lakásfelújítási támogatás
  • Élethosszig tartó szja-mentesség (négygyermekes édesanyák esetén)
  • ÁFA-visszatérítési támogatás
  • Adóvisszatérítés

A Kormány a családi pótlék mellett számtalan módon segíti a családok boldogulását, nem csak az iskolakezdés, vagy a tanév során, de az élet sok egyéb területén, legyen az otthonteremtés vagy közlekedés akár.

Érdemes alaposan tájékozódni és akár kérvényezni azokat a juttatásokat, amelyekkel élni tudnak a családok, de eddig nem kerültek előtérbe. Érdemes akár hosszabb időszakra előre tervezni, a támogatások elérése érdekében gazdálkodni, mert minél előrelátóbb egycsalád, annál könnyebben csatlakozik össze a Kormány által felkínált széles spektrumú segítség a fogadó szándékkal.