A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) és a Magyar Női Unió (MNU) idén a Mindennapok Női Szemmel Egyesület (NŐISZEM) támogatásával rendezte meg ünnepélyes eseményét a Nőnapot, „Tisztelet a Nőknek” címmel.

Az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő konferencia témája a testi és lelki bántalmazás elleni fellépés és az emberkereskedelem visszaszorításáért tett kormányzati és civil erőfeszítések, a válságban lévő kismamák segítésének lehetőségei voltak. Neves politikusok és a témában jártas civil szakemberek szólaltak fel az eseményen.

A női nem egyediségére és azokra az értékekre kívánjuk felhívni a figyelmet, „melyeket a női entitás hordoz a családokban, a társadalomban, és amelyek legjobban férfitársaink egyediségével közösen, egymást tisztelve, támogatva tudnak kiteljesedni”- mondta Király Nóra a Fiatal Családosok Klubja és a Mindennapok Női Szemmel alapítója.

Batthyány-Schmidt Margit a Magyar Női Unió alapítója arra kért mindenkit, „hogy higgyünk és bízzunk magunkban, hogy egymás támogatásával, egymással szövetségben az átmeneti időszakokban is tudjuk egymást erősíteni.”

Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter az online tanácskozásán arról beszélt, hogy „a nőiesség és a klasszikus női karakterjegyek kezdenek megfakulni és eltűnni a globális trendek forgatagában”. Hozzátette: „sokan vannak azonban, akik kitartanak a lecserélhetetlen női értékek mellett; vállalják a gyengédséget, a gondoskodást, az együttérzést, és így próbálnak egy jobb világot teremteni.”

A miniszter fontos kormányzati célkitűzésnek mondta a családok és a nők védelmét, és közöttük is kiemelten azok segítését, akik áldozattá válnak vagy válhatnak.

Dr. Varga Judit – a testi és lelki bántalmazás elleni fellépést fókuszba állító konferencián arról beszélt, hogy folyamatosan fejlesztik az áldozatsegítés rendszerét, melynek – a civil partnerekkel együtt – már széles eszköztára van.

Utalt arra, hogy a kormányzati munkamegosztásban az Igazságügyi Minisztérium feladata felkészülni azokra a nehéz helyzetekre, amikor a baj már bekövetkezett. Mint mondta, kötelességük, hogy a leggyorsabban és a legközvetlenebb módon elérjék azokat, akiknek szükségük van a segítségükre.

Emlékeztetett arra, hogy áldozatsegítő központok már öt vidéki városban és a fővárosban nyújtanak segítséget a bűncselekmények áldozatainak. E központok a hozzájuk fordulókat – a hivatali környezettől merőben eltérő – nyugodt körülmények között fogadják, és ott mindenki személyre szabott segítséget és szolgáltatást kap – fűzte hozzá.

Dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára azt mondta, „a család a társadalom alapegysége, ezért erős családok kellenek, mert nélkülük nincs erős közösség, falu vagy város, és nélkülük nincs erős ország vagy nemzet sem. Az a gondoskodás és összetartó erő, amelyet a nők a családoknak tudnak adni, képessé teszi az országot arra, hogy erős legyen.”

Az államtitkár a nőknek a munka világában betöltött szerepéről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy „Magyarországon a vezető pozícióban lévő személyek 40 százaléka nő, és 30 százaléka a cégvezetőknek nő”. Ez a szám európai szinten kiemelkedő – fűzte hozzá.

A miniszter úr felhívta a figyelmet arra, hogy kormánynak nem tiszte a nők helyett dönteni család és munka világának a kérdéseiben, ugyanakkor segítenie, támogatnia kell döntéseiket, és biztonságot kell adni a számukra, akár családot vállalnak, akár dolgoznak.

Közölte, a nők anyagi biztonságához egyebek mellett a családtámogatási rendszerrel, a járulék- és adókedvezményekkel járulnak hozzá, míg a bűncselekmények áldozatává váló nők a személyes biztonságához az áldozatsegítő rendszer fejlesztésével.

A családok védelmének polgári peres eszközeiről beszélt a konferencián Dr. Wopera Zsuzsa az Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa.

„Nekünk olyan helyzetekre kell szabályoznunk és olyankor kell egy jól működő rendszert működésbe léptetni, amikor a család már sajnos kevésbé működőképes. Nagyon fontos, hogy legyenek olyan eljárási szabályok, hogy a megromlott házasságban mégis perbeszéd helyett párbeszédre kerüljön sor.” –mondta a miniszteri biztos.

„Amit nagyon fontosnak tartok kiemelni, hogy nagyon komoly szabályok léptek hatályba 2021. január 1-jétől a kiskorú gyermekek érdekében a polgári perekben is. Számos olyan eljárási eszközt adtunk a bíróság kezébe, amellyel tudnak élni akkor, hogyha a szülők a bizonyításkor inkább egymás lejáratására törekednek, nem pedig arra, hogy azt bizonyítsák, hogy miért lennének ők alkalmasabbak a gyermek felügyeletére. Akkor ott maga a bíróság veszi kezébe a bizonyítást és elküldheti a feleket klinikai szakértőhöz. Ez egy nagy újdonság, de elősegíti a bíróság helyes döntéshozatalát.” – a konferencián adott beszámolójával kívánta megadni a tiszteletet nő társainak, elősegítve azok tájékoztatását Dr Wopera Zsuzsa miniszter biztos.

A „Tisztelet a Nőknek” konferencia ezt követően egy kerekasztal beszélgetéssel folyatódott, melyen részt vett

Boglacsik Tímea, szociális szakember, a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai igazgatója, az OKIT korábbi vezetője. 15. éve foglalkozik a kapcsolati erőszak- és az emberkereskedelem áldozatainak megsegítésével.

Frivaldszky Edit, az Emberi Méltóság Központ elindítója, amelyen keresztül nemzetközi szinten képviselik a haza családokat és az emberi élet értékét. Az Együtt az Életért Egyesület elnöke. Az élet és családvédelem útján tett munkája elismeréséért 2013 a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjével tüntették ki.

Léder László, pszichológus, az Apa Akadémia alapító elnöke, a  Csendes Apaforradalom című könyv szerzője és két tündéri kislány édesapja.

Rácsok Balázs, szociális munkás, szupervízor. 1994 óta dolgozik a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnél, ahol kapcsolati erőszak áldozatai számára nyújtanak többféle szolgáltatást is a prevenciótól egészen a Titkos Menedékházakig.

A konferencia a következő linken nézhető vissza >> https://www.facebook.com/ficsak/videos/849535492293404

A programok az egész napot kitöltötték, ugyanis délután 18 órától „Női döntéshozóktól Nőknek” valamint “NőiLélek simogató” videók következtek.

A közel másfél órás esemény a következő linken nézhető vissza >> https://www.facebook.com/ficsak/videos/767813433837373

A Fiatal Családosok Klubja és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület egy különleges ajándékkal is készült nőnap alkalmával. A 2017-ben életre hívott elegáns Női lélek Férfi szemmel könyvecske nagy sikerére tekintettel idén is nagy lendülettel és lelkesedéssel állítottuk össze a hetvennégy közismert férfi -közéleti szereplő, művész, híresség – hölgyeknek szánt, róluk írt gondolatait.

A csodálatos kiadvány a következő linken érhető el >> https://noiszem.hu/noi-lelek-ferfi-szemmel/