Mi a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete (FICSAK) és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület (NŐISZEM) a február 4-i Rákellenes Világnap alkalmából arra hívja fel a figyelmét minden magyarországi civil szervezetnek, hogy ragadják meg az alkalmat és tagjaikat biztassák, hogy a leggyakoribb daganatos megbetegedések megelőzésére szolgáló, ingyenesen hozzáférhető szűrővizsgálatokon vegyenek részt rendszeresen, az orvosi ajánlások szerinti időközönként!

Különösen fontos felhívni a figyelmet erre a jelenlegi pandémiás időszakban, amikor hajlamosak lehetünk halogatni a szűrővizsgálatokat, melyek elvégzése pedig életet menthet! Az idejében történő felismeréssel a betegség legtöbb típusa ugyanis jó eséllyel gyógyítható, a diagnózis korántsem jelent halálos ítéletet, ellenkezőleg: reményt ad a gyógyulásra! A leggyakrabban előforduló, a legtöbb halálos áldozatot követelő ráktípusok (a méhnyak, az emlő, a prosztata, a tüdő, a vastagbél és a végbél, valamint a bőr és a szájüreg megbetegedései) csaknem kivétel nélkül, nagy pontossággal kiszűrhetők.

A daganatos megbetegedés a szív-és érrendszeri betegségek után a második leggyakoribb halálokot jelenti egész Európában, így hazánkban is, de tudjuk, a minél korábbi stádiumban való felismerés a gyógyulás kulcsa.

Épp ezért felhívásunkkal arra buzdítjuk a magyar civil szervezeteket, hogy szelíden, de határozottan hívják fel tagságuk figyelmét a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel fontosságára. Egyúttal mi is arra kérjük egyesületünk tagjait, partnereit, hogy ne halogassák a vizsgálatok elvégzését, jelentezzenek be az esedékes vizsgálatokra!

Együtt, felelősséggel nemcsak a járvány fékezhető meg, de a daganatos betegségekkel is sikerrel vehetjük fel a harcot!