Sokszor nehéz eldönteni, milyen helyzetben hogyan járjon el a szülő vagy az intézmény.

Hiába tombol több hónapja a pandémia, az idei ősz teljesen másképp alakult az óvodák és iskolák számára, mint a bő fél évvel ezelőtti, tavaszi időszak. A tanév hagyományos működési rend szerint indult, a tanároknak és szülőknek a járványhelyzet miatt pedig még nagyobb lett a felelősségük, mint korábban, hiszen kiemelt figyelmet kell szentelniük mind a saját, mind a gyerekek egészségi állapotára és koronavírus-fertőzésre utaló tünetekre.

Az iskolák jelenleg nagyrészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma – EMMI – által kiadott intézkedési terv alapján működnek. Ennek jelenleg már a harmadik változata készült el, ami október 1-je óta van hatályban, így sokszor nehéz követni a fonalat, milyen helyzetben hogyan járjon el a szülő vagy az intézmény.

Szülőket és gyermekeiket érintő kérdések

Még mindig sok kérdés merülhet fel a szülőkben azzal kapcsolatban, mi a teendő például, ha csak az orra folyik a gyermeknek, szabad-e iskolába vinni vagy sem, mi legyen a gyerekkel, ha az egyik családtagja karanténba kerül, vagy ha kiderül, hogy a tanára, diáktársa lett pozitív. Dönthet-e arról a szülő, hogy addig, amíg tombol a pandémia, egyáltalán ne vigye a gyermeket oktatási intézménybe, és mit tegyen a szülő, ha haza akarják küldeni a gyerekét az iskolából, mert asztmás, és azért köhög? Az alábbiakban ezeket a kérdéseket és válaszokat vesszük sorra A Társaság a Szabadságjogokért emberi jogi jogvédő civil szervezet – TASZ – segítségével, akik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összes jogi tudnivalóról honlapjukon számolnak be. 

Már egy kis orrfolyással is otthon kell maradni 10 napig a gyerekkel?

A TASZ tájékoztatója szerint minden esetben otthon kell tartani azt a gyereket, akinek bármilyen betegségre – tehát nemcsak koronavírusra – utaló tünetei vannak, ebbe az orrfolyás, nátha is beletartozik. Ha a tünetek koronavírus-fertőzésre utalnak, fel kell hívni a házi gyermekorvost, és értesíteni kell az iskolát. A gyerekorvos a tünetek tükrében dönt a további teendőkről. Ha igazolódik a koronavírus-fertőzés, akkor ismét szólni kell az iskolának, a gyermeket pedig úgynevezett járványügyi elkülönítés alá vonják. Ez tulajdonképpen a karantén egy fajtája, de nem a hatósági karantén, vagyis ilyenkor nincs piros lap az ajtón, és nincs rendőri ellenőrzés. 

A gyerek csak úgy mehet vissza a közösségbe, ha az orvos ezt megengedte, és igazolást adott arról, hogy egészséges, a pozitív teszt után nincs szükség negatív teszt bemutatására. Gyógyultnak akkor nyilvánítható, ha legalább három napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább tíz nap eltelt.

Dönthet-e úgy a szülő, hogy a járványveszély miatt nem viszi iskolába a gyerekét? 

Egy együttműködő iskola esetén van lehetőség arra, hogy a gyerekek otthonról tanuljanak, és ne járjanak be, ha a szülő kockázatosnak érzi ezt a járványhelyzet miatt. Ezt intézménye válogatja, van, ahol orvosi igazolást kérnek, van, ahol elég a szülői igazolás. Az iskolának magának is van lehetősége arra, hogy a hiányzásokat igazoltnak tekintse, de ha a diák eléri a 250 óra hiányzást, osztályozóvizsgát kell tennie, ha teljesítménye nem értékelhető jegyekkel. Óvodáskorú, négy év feletti gyermek esetében a szülő írásbeli kérelmére – a házirendben meghatározottak szerint – az intézményvezető engedélyt adhat az óvodás gyermek távolmaradására.

Megtilthatják-e, hogy a gyermek iskolába menjen, ha fertőzött van a családban?

Akkor mehet a gyermek iskolába, ha csak kontaktként van karanténban a családtag. Nincs olyan rendelkezés, ami alapján az iskola elvárhatná, előírhatná, hogy a tanulót teszteljék le. Ha viszont fertőzöttként került a családtag karanténba, akkor a gyerek közvetlen kontaktnak számít, és nem mehet iskolába.

Forrás: https://femina.hu/gyerek/covid-jarvany-beteg-gyerek/?fbclid=IwAR21MXUPD6jPqnjcAx5m09NOUQggO3nkjQH5ZKMbuKRQY-csXzLWs1T7nXI