A lejárt gyógyszerek sokszor a háztartásban használt szemetes kukában végzik, ezzel óriási mértékben károsítva a környezetet. A többi szeméttel együtt hulladéklerakó telepekre kerülnek, így bejuthatnak a felszíni és felszín alatti vizekbe, ronthatnak a levegő minőségén és ártalmasak a növény- és állatvilágra is. 

Nem csak a lejárt, de a fel nem használt gyógyszerek esetében is fontos, hogy azokat ne a normál lakossági hulladékok közé dobjuk ki – tanácsolja dr. Horváth-Sziklai Attila, Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos Hivatalának vezetője.

Gyógyszergyárak által végzett kutatások szerint az emberek 49%-a a kukába dobja a lejárt gyógyszereket, míg a lakosság 32%-a a wc-be vagy a lefolyóba dobva szabadul meg ezektől a termékektől. A tabletták az élővizekbe kerülve mérgezik az élővilágot, hiszen a növények és az állatok ezekből a vizekből táplálkoznak, isznak, a gyógyszerek pedig súlyos károkat okozhatnak ezeknek az élőlényeknek. Mindemellett az ivóvízbe is kerülhet ezekből az anyagokból, ami már az emberi szervezetre is káros. 

Gyógyszermennyiségek 

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) információi szerint a hazai betegek átlagosan 200 millió doboz vényköteles gyógyszert vásároltak. A legnagyobb mennyiségben vérnyomáscsökkentőket, vérhígitókat, fájdalom és lázcsillapítókat adtak el.  A Gyógyszerkereskedők Szövetségének adatai szerint 2014-ben, nagykereskedelmi áron számolva, több mint 493 milliárd forintot költöttünk gyógyszerre.

Az évi 200 millió dobozos átlagba nem kerültek bele a vény nélkül kapható gyógyszerek és a homeopátiás készítmények, ami igencsak jelentős részét képzi a gyógyszeriparnak, ugyanis az IMS Health felmérései szerint a patikai értékesítések 32%-át adják ezek a termékek.

A lejárt gyógyszer méreg a szervezetnek!

El Koulali Zakariás országos tiszti főgyógyszerész elmondta, a gyártók a gyógyszerek lejárati idejének meghatározásakor szigorú szabályokat követnek. Elsődleges szempontként figyelembe kell venniük, hogy egy-egy készítmény mennyi ideig hatékony. A második jelentős probléma, hogy a gyógyszerek szavatosságának lejártakor olyan bomlástermékek keletkeznek, amelyek az egészségünket károsítják. A hatóanyagok folyamatosan csökkennek, ezáltal egy idő után az esetleges mellékhatások már sokkal inkább rosszat tesznek szervezetünknek, mintsem jót. 

A lejárt gyógyszereket nem szabad beszedni, hiszen nem tudhatjuk mit vált ki a szervezetünkből. Ha megbetegszünk reklamálni sem tudunk a gyártónál, hiszen a cégek csak a szavatossági idő lejártáig vállalnak felelősséget a minőségért. 

Mennyi hulladékot termelünk? 

Hazánkban 2017-ben több mint 292 tonna gyógyszerhulladékot gyűjtöttek be. A mennyiség évről évre nő. A becslések szerint ez a begyűjtött mennyiség a ténylegesen keletkezett gyógyszerhulladék kb. 20%-a lehet, ami nagyon elkeserítő, ha azt vesszük figyelembe, hogy 

Ki felel a gyógyszerhulladék begyűjtéséért? A lakossági gyógyszerhulladék begyűjtését a gyártóknak kell megfizetniük Magyarországon. A Recylomed több mint 120 gyártóval kötött szerződést, akik az itthon forgalmazott gyógyszerek 99%-át adják. A begyűjtés finanszírozásáért a gyártók felelnek. Ez a költség évente elérheti a 220 millió forintot is. 

Hova dobjuk a fel nem használt és a lejárt gyógyszert? 

„A lejárt gyógyszereket fontos, hogy megfelelő helyre vigyük vissza, gyógyszertárba, illetve gyógyszertáron kívüli forgalmazó helyekre, drogériákba” – hívta fel a figyelmet El Koulali Zakariás. A jelenlegi állás szerint Magyarországon 4100 helyszínen adhatjuk le a gyógyszerhulladékot. A dobozok patikákban találhatjuk leginkább, de a vény nélküli készítményeket leadhatjuk benzinkutakon, drogériákban vagy bioboltokban is. A gyógyszertárakban kötelesek minden gyógyszerkészítményt bevenni, így ha nem látunk kirakva dobozt, érdemes érdeklődni, ugyanis sokszor nem tárolják ezeket a vevőtérben. 

A kihelyezett dobozokba szigorúan tilos véres injekciós tűket, inzulinos fecskendők bedobása, hiszen veszélyes hulladéknak minősülnek, továbbá a dobozok anyaga (papír) miatt balesetveszélyes is lehet. Ezeket a hulladékokat szakrendelőkben és kórházakban kialakított gyűjtőpontokon kell leadni.

A gyógyszerhulladék sorsa

„2018-ban összesen háromszázezer kilogramm gyógyszert gyűjtöttek össze a különböző gyűjtőpontokból” – mondta El Koulali Zakariás. Ez javuló tendenciát mutat. 

A gyűjtődobozokból elszállítják a hulladékot a kifejezetten ezzel foglalkozó cégek. A budapesti központi telephelyről Dorogra vagy Győrbe szállítják, ahol szakszerűen kialakított körülmények között megsemmisítik.

Felelős viselkedés

Környezetünk megóvása a felelős és tudatos viselkedéssel kezdődik. A szelektív hulladékgyűjtéshez nem csupán az tartozik hozzá, hogy a műanyagot, a papírt és fémet külön válogatjuk, hanem az is, hogy a veszélyes hulladékokat a megfelelő helyre szállítjuk. A lejárt, fel nem használt gyógyszerek leadása igazán nem nagy erőfeszítés senkinek, hiszen a hozzánk legközelebb eső gyógyszertárakban megtehetjük ezt! A természetnek viszont óriási segítség, hiszen a vegyszerek elképesztő károkat képesek mérni a környezetre.