1992 óta ünnepeljük a szoptatást, akkor nyilvánította augusztus első hetét a WHO a Szoptatás Világhetévé, valamint akkor vált világszintűvé az ajánlás, hogy az édesanyák legalább 6 hónapig szoptatással táplálják gyermekeiket.

Ez az ajánlás hazánkban is él és a legtöbb édesanya magára vonatkozóan is érvényesnek érzi, sokan szeretnék anyatejjel, szoptatással táplálni gyermeküket, de a kezdetek nehézségei gyakran megtorpanásra késztetik őket. A lendület megtörik és az ajánlásnál jóval rövidebb időben térnek át más táplálási módszerre.

Vargyai Diána szoptatási tanácsadóval beszélgettünk a témáról.

Telefonon érem utol és bevezetésként gyorsan el is mondom a szakembernek, hogy négy gyerekes édesanya vagyok, és mind a 4 gyermekemet szoptattam. Egyszer kiszámoltam, hogy a 4 gyermek összesen több mint 5 évig szopott, vagyis én nem hat, hanem jóval tovább tudtam egyenként szoptatni a kicsiket, nálam zavartalan volt a gyerekek ilyen jellegű táplálása, jómagam nem találkoztam azokkal a problémákkal, amelyek sok esetben megzavarják ezt a folyamatot. Kivéve egy gondot: az elején rendkívül sok volt az anyatej, feszült a mell és a kórházi javaslat alapján gyakori (és alapos) kézi-gépi fejéssel könnyítettem a feszülésen.

És ettől még több lett a tej – reagál Diána majd azt is hozzáteszi, hogy ez bizony az egyik olyan tévhit, amivel a kismamák szembesülnek. Mert ebben az esetben a mell feszülésének csökkentésére alkalmazott alapos fejés csak ront a helyzeten, hiszen az még több tejet termel, attól még feszesebb/fájdalmasabb lesz a mell. Csak annyit kell kifejni belőle, amely könnyít annyit a feszülésen, hogy a baba képes legyen olyan mélyen bekapnia bimbót, amennyire az szükséges. Tudni kell azt is, hogy a babák egy része nem tud mit kezdeni a túl erős tejkilöveléssel, a sok tej/feszülő melleknél ez is okozhat gondot.

De nézzük a további gyakori problémákat/kérdéseket a szakértő segítségével:

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy vajon mit ehet, mi az, ami tiltó listás a kismama számára a szoptatási időszakban?

A hiteles válasz az, hogy nincs ilyen jellegű tiltólista (kivéve az alkoholt), de nem igaz, hogy nem lehet bizonyos gyümölcsöket vagy citrusféléket fogyasztani. Nem igaz, hogy „megsavanyodik a tej” abban az esetben, ha a kismama citromot fogyaszt. A hüvelyesek fogyasztása sem tilos, hiszen gondoljunk csak azokra a kismamákra, akik vegák, vegánok és napi szinten vagy legalábbis nagyon gyakran fogyasztanak (a benne található fehérjetartalom miatt) babot és mellette szoptatnak. Nagyon sokszor találkozom vega/vegán kismamákkal és nem találkoznak ilyen jellegű problémával, a baba táplálása és a baba komfortérzete a mama hüvelyesek fogyasztása esetén is jó.

Természetesen lehetnek egyéni eltérések és lehet egyéni érzékenység, ilyenkor érdemes megfigyelni a baba viselkedését, mikor kezdi kellemetlenül érezni magát, mikor és hogyan jelez és kiszűrni azt a táplálékot, amely esetleg nála valóban előhozhat valamilyen tünetet. A kismama táplálkozzon egészségesen és változatosan, egyen sok zöldséget, sok gyümölcsöt, legyen ÉRTÉKES a táplálék, amit bevisz a szervezetébe, és az jó lesz a babának is.

Egy másik gyakori probléma, amellyel kapcsolatban sok kérdés és kérés érkezik: a mellbimbó kisebesedése.

Tudni kell, hogy a nem megfelelő szopási technika miatt alakulhat ki ez a gond, és nem az a baj, hogy a baba túl sokáig szopik, hanem nem megfelelő módon harap rá a mellbimbóra. A helyes mellre tapadás során a baba a bimbó körüli mellterületből legalább 2,5 cm-t a szájába vesz, száját szélesre tátja (a szájzug 100°-nál szélesebb szöget zár be), ajkai kifelé fordulnak, nyelve a mellbimbó alatt van, alulról félkörben rásimul, fejét enyhén hátrahajtja, állával, orrhegyével érinti a mellet. Abban az esetben viszont, amikor sebek keletkeznek az édesanya bimbóján, akkor a babaszáj nem tud a megfelelő szögben szépen rácsúszni a bimbóra, nem tudja azt szép, hullámzó mozgással szívni és a baba nyelve egy kicsit érdes, valóban ki tudja dörzsölni az érzékeny bőrt.

Ilyenkor fontos, hogy az édesanya megfelelő segítséget kapjon időben és ne térjen át a cumisüvegre, mert a cumisüvegből való próbálkozás csak ront a helyzeten, ugyanis a baba számára az nem csak kényelmes, nem kell megdolgozni a táplálékért (így a mellre való visszatérésnél se akar majd dolgozni), de teljesen más a cumisüvegből való szopási technika. Máshol fog a baba szája, másként dolgozik a nyelv, és a visszatérésnél is ezt alkalmazza a majd a kicsi – ördögi kör alakul ki és a kismama feladja a próbálkozást. Végérvényesen áttérnek más táplálási módszerre, holott csak a technikát kellett volna pontosítani, gyakorolni a babával. Ha csak egy mód van rá, NE ADJUNK a babának cumit és ne etessük cumisüvegből.

Egy harmadik gyakori tévhitet és problémát is érdemes megemlíteni, amikor az édesanya attól fél, hogy nem elég tápláló a babája számára az anyatej.

Fontos tudni, hogy az ANYATEJ tápanyag összetétele a legoptimálisabb a gyermek növekedése és fejlődése szempontjából.
Összetétele változik egyetlen szoptatáson belül és a szoptatási időszak folyamán is. Egyetlen napon belül is eltérő az összetevők aránya, délelőtt kicsit magasabb például a szénhidrát, délután a kalóriatartalma. De mindenképp a legmegfelelőbb és a legjobb. Ráadásul védelmet nyújt az akut fertőző betegségekkel szemben, valamint élő immunanyagokat tartalmaz!

Ám ha egyetlen tanácsot adhatnék csak az édesanyáknak, az lenne, hogy már a várandósság alatt, a második trimeszterben kezdjenek tájékozódni az anyatejes táplálás előnyeiről, hiszen ha a megfelelő információk birtokában vannak, akkor nem éri majd őket váratlanul olyan probléma, amelyre nincsenek felkészülve.

És természetesen MERJÉK szakértő segítségét kérni: legalább egy alkalommal vegyenek részt egy a laktálással foglalkozó tanfolyamon, mert az anyatejes táplálás olyan lehetőség, amelyből a baba és az anya is sokat profitál.

Sok egyéb mellett, csak hogy néhányat említsek:

  • A szopó mozgás segíti az arc, a fogak, és a beszéd fejlődését.
  • Mesterségesen táplált gyerekeknél gyakoribb a fogszabályozási probléma, logopédiai kezelés.
  • Váltott mellből szoptatás segíti a kéz- és szem mozgáskoordinációját, az idegrendszer fejlődését (magasabb IQ!).
  • Jótékony hatással van az anya-gyermek kapcsolatra.
  • A gyermekek kiegyensúlyozottabbak, jobban tűrik a stresszt.

Az édesanyák szülés utáni regenerációját is segíti – a szoptatásnak szerepe van méh összehúzódásában. De akár a természetes fogamzásgátlóként is működhet, abban az esetben, ha a szükséges tényezők egyszerre, egy időben fennállnak.