Az Anyatej Világnapját ünnepeltük augusztus 1-én, és e jeles nappal kezdetét vette a Szoptatás Világhete is. A Fiatal Családosok Klubja méltón, de mégis játékos formában kívánta- kívánja megünnepelni ezt a napot/hetet és a mögöttes üzenetet, amely az újszülöttek táplálásáról szól.

A játékos felhívás célja az volt, hogy a már tapasztalt, tapasztaltabb édesanyák 1-1 mondat erejéig szolgáljanak jó tanáccsal a szoptatás, az újszülött táplálása előtt álló anyukáknak.

Mindezt azért, mert tudjuk, hogy óriási kihívás a „kezdő” anyukák számára a gyermekük ellátása és táplálása, a lehető legjobbat szeretnék adni nekik, de a megfelelő tapasztalat híján még bizonytalanok ezen a területen, rengeteg kérdés bukkan fel, amelyre akár egymásnak ellentmondó válaszokat kapnak. Rengeteg félelmet élek át, vajon képesek e úgy ellátni a kicsit, ahogy a gyermek azt igényli, és tényleg zakatolnak a kérdések: Vajon elég az anyetej? Elég jó az anyatej a kicsinek? Mit egyen-mit igyon a laktációs időszakban az édesanya? Miért sír a kicsi, éhes? Eleget evett? Miért nem gyarapszik gyorsabban? A bizonytalanság és a stressz pedig hatással van arra a gyönyörű időszakra, ami nagyon sokat ad érzelmileg az egész családnak.

A közösségi felületen közzétett felhívásra nagyon sok, több száz, értékes jó tanács érkezett, amelyek közül a legérdekesebbeket, a leggyakoribbakat csokorba gyűjtöttük.

Ám előtte nézzük miért a legoptimálisabb az anyatejes táplálás a babának és az édesanyának:

Az egyértelmű, hogy az anyatejes táplálás, főleg, ha az szoptatás formájában tud megvalósulni, a legkomfortosabb táplálási forma, hiszen a természet gondoskodik annak előállításáról, tökéletes az összetétele, az állaga, a hőmérséklete – pont olyan, amelyre a babának szüksége van. Pontosan azok a fehérjék, zsírok, vitaminok, szénhidrátok, ásványi anyagok, nyomelemek és az immunrendszert védő alkotóelemek vannak benne, amelyek a leginkább elősegítik a baba fejlődését. Ráadásul a leghigiénikusabb, anyatejes táplálásnál a legkisebb az esély arra, hogy valamilyen kórokozó kerül be a táplálékkal a baba szervezetébe.

Egyértelműen a legkényelmesebb is, hiszen nincs vele extra feladat, nem kell méricskélni, vizet forralni, hűteni – így a leggyorsabb is. Amennyiben az édesanya a baba igényei szerinti szoptatást gyakorolja, akkor azonnal elérhető, nincs késleltetés, így a gyermek egyik elsődleges szükséglete azonnal kielégítésére kerül.

Tudjuk azt is, hogy a baba számára a szopás az nem csupán az éhség csillapítását szolgáló folyamat, de az egyik legtermészetesebb „nyugtató” is, a szopás alatt a kicsi ellazul, biztonságban érzi magát, szeretve van: mintha egy külső érzelmi védőburok ölelné át. Sok szempontból a legteljesebb védettséget éli meg és ez érzelmi fejlődése szempontjából (is) nagyon fontos. Az anya-gyermek közötti kötődést is elősegíti és stabilizálja a szoptatás – minél erősebb az anya figyelme (szoros test és szemkontaktus, a hangja, érintése) minél erőteljesebben van fókuszban a gyermek, annál erőteljesebb és biztosabb, biztonságosabb kötődés alakul ki, amely a későbbi kapcsolódásokban is meghatározó alap lesz.

Az anyatej más szempontból is rendkívül előnyös: erősíti a kicsi immunrendszerét és ez a legelső naptól kezdve fontos szempont és fontos érv az anyatejes táplálás mellett.

Érdemes tehát nagy önbizalommal, a gyermek igényeire és jelzéseire fókuszálva „elsajátítani”, és alkalmazni ezt a táplálási formát. Érdemes gyakorolni, kikísérletezni a saját utat, de ha valamiért mégsem sikerül, ha olyan gátló tényező van, amelyet nem sikerül legyőzni vagy megkerülni, akkor a lehető legtöbbet kell adni a kicsinek „önmagunkból” figyelemmel, érintéssel, ringatással, test és szemkontaktussal – mert bár az anyatej a legoptimálisabb a gyermek számára, az édesanya azonban pótolhatatlan.

Ennek tudatában állítottuk össze a tapasztalat édesanyák tanácsinak összesített listáját:

  1. Ne görcsölj rá a szoptatásra – ha sikerül elengedni az elvárásokat, ha nem stresszelsz, előbb utóbb sikerülni fog.
  2. Légy türelmes, nincs semmi baj, ha nem sikerül azonnal, sikerül majd később.
  3. NE ADD fel. Ez nagyon fontos,
  4. Higgy magadban és higgy a babában is – miért ne sikerülne megvalósítani ezt az örömteli, kettőtök kapcsolatát erősítő folyamatot?
  5. Felejtsd el a sok, gyakran egymásnak ellentmondó jó tanácsot! Csak hiteles forrásból tájékozódj.
  6. De tájékozódj és informálódj, próbálj a probléma gyökeréig leásni – ehhez azonban kérj/fogadj el szakmai segítséget, kérd ki szoptatási tanácsadó véleményét.
  7. Hogy beinduljon a tej – egyrészt tedd gyakran mellre a kicsit, másrészt fejd ki a tejet gyakran. Fontos, hogy érje inger a mellet, attól fog belövellni a tej, minél többet szoptatsz aztán, annál több termelődik.
  8. Soha ne hasonlítgasd a magatok szoptatási szokásait máshoz – a ti utatok lehet teljesen más, mint a sógornődé vagy a szomszédasszonyé.
  9. Soha ne nézd az órát szoptatás közben – nem kell időre szoptatni.
  10. Szoptatás közben ne telefonálj, ne nyomkodd a telefont és ne nézz tv-ét. A babára fókuszálj. Szoptatáskor csak a babáddal légy.
  11. Figyeld kisbabád jelzéseit – egy idő után úgy olvasol benne, mint egy könyvben.
  12. Szoptatás közben legyen szemkontaktus a babáddal. ha nem mellből eteted, akkor is. Ez elengedhetetlen a biztonságos kötődés megteremtéséhez.
  13. Ha nehezen indul be a tej, szagolgasd a baba feje búbját, az onnan áradó feromonok majd beindítják a termelődést.
  14. Hallgass ösztöneidre! Higgy abban, amit súgnak, merj eltérni a megszokott vagy elvárt dolgoktól.
  15. Ha neked a meleg víztől vagy a gyengéd mellmasszázstól indul be a tej, akkor attól. A lényeg, hogy beinduljon. Kísérletezz nyugodtan.
  16. Akár tudsz szoptatni, akár nem: legyen bőrkontaktus a babával.
  17. Egyél sok gyümölcsöt, és tejserkentő ételeket.
  18. Ne szeparálódj el a babával- legyen melletted támogató közösség.
  19. De ne engedj be akárkit az elmédbe….. mert elveszel majd a sok információ között.
  20. Ahogy utolérnek, úgy felejtsd is el a tévhiteket.
  21. Ne félj, ha a kórházban még nem megy a szoptatás, hidd el, majd otthon, a saját otthonotokban, abban a komfortban, amit te teremtettél, a meghitt kuckóban sikerülhet.
  22. Ha fáj, ha sebes lesz… akkor se hagyd abba, de kérj segítséget, hogy a probléma a lehető leghamarabb megoldódjon.
  23. Igyál sok folyadékot, hallgass jó zenéket, relaxálj. Beindul a tej.
  24. Felejtsd el a babamérleget. Ha nedves a pelus, ha van széklet – sínen vagytok.
  25. Pihenj NAGYON sokat.
  26. Fogadj el segítséget, hogy tudj pihenni.
  27. Bármennyit is tudsz szoptatni, az jó.
  28. Hidd el te és az anyatej vagytok a legjobb dolog a világon a babádnak.
  29. Mindig anyai szívedre hallgass!
  30. Nem megy a szoptatás? Ne ostorozd magad!
  31. Hidd el, akárhogy is eteted: JÓ ANYA VAGY!