A Föld napja alkalmából talán most még fontosabb megértenünk, hogy milyen törékeny is a mi gyönyörű otthonunk! Azonban ha elegendő időt biztosítunk számára, akkor ő új életre kel!

Nem telhet el úgy nap, hogy a családommal ne mozduljunk ki a természetbe. Legyen szó egy nagy sétáról, vagy egy közös biciklitúráról esetleg egy pulzust emelő futásról. Imádunk a szabadban lenni, ez nem csak testi, de lelki feltöltődést is biztosít számunkra.

Egyre nagyobb a személyes felelősségünk mind a saját és családunk egészsége, mind a környezetünk értékeinek megóvása tekintetében. Éppen ezért, küldetésemnek tartom a Föld megóvását is. 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért, mely oly erővel bírt, hogy 1990-re már világmozgalommá vált. Magyarországon ekkor megalapították a Föld Napja Alapítványt.

Most, 2020-ban, amikor egy világméretű járvány miatt mindenki otthon maradni kényszerül, a Föld így levegőhöz jut. Lelassultunk, és ezzel új esélyt adtunk a természetnek, és ő hálából, egy élhetőbb környezetet teremt számunkra.

Kína fővárosában, Pekingben évek óta nem lehetett látni a napot a szmog miatt, mely a közlekedésből és a különböző ipari és energiatermelő üzemekből származott. Ez a változás olyan horderejűnek bizonyult, hogy a National Geographic egy külön cikket szentelt Kína tisztább levegőjének.

De nem csak itt, a világ egyik legnépesebb országában történtek drasztikus változások, most, hogy Olaszország bezárkózott, a levegő minősége jelentősen javult.

És bár a National Geographic megcáfolta, hogy delfinek úszkálnak Velencében, mint ahogy azt is, hogy rég nem látott hattyúkat fényképeztek a házak között, de tény, hogy a víz tisztább lett, és újra lehet látni a halakat az olaszországi Velence vizében.

„…a bolygónk kicsit fellélegezhet, hiszen a szennyezettség is csökken. Gyönyörű Földünk rendkívül törékeny, úgy hiszem, most sokan más szemszögből látják az emberi tevékenység okozta szennyezést. A klímaváltozásról szóló vitában ez kétségtelenül sokak szemét felnyithatja” – mondta az Európai Űrügynökség (ESA) Föld-megfigyelési Központjának igazgatója, Josef Aschbacher.

Mit tehetünk a jövőben, hogy megóvjuk bolygónkat, hogy ne legyen hiábavaló ez a sok elvesztett élet, ez a nagyszülők nélküli időszak? Tanítsuk meg gyermekeinket már ma, hogy

a Földön nem csak élni kell, a földdel együtt kell élni. Nagy különbség.

Első lépésként kezdjétek el szelektíven gyűjteni a hulladékot. Tanítsátok meg a gyerekeket arra, hogy ne szemeteljenek! És ha tehetitek, akkor ma, a Föld napján ültessetek el egy növényt, fát, magot, bármit, melyből új élet születik, ezzel segítve a Föld életben maradását.

FORRÁS: Ficsakblog.hu