Lássuk, egy gondos anya miképp veszi fel harcát a hideg évszakban a kisebb-nagyobb gyermekeit (és a szülők munkába járását) fenyegető betegségekkel szemben.

Íme, az őszi-téli hónapok napi rutinja egy kisgyermekes családban, az egészségben eltöltött, békességes téli időszak reményében:

– fura mesehősöket formáló multivitamin bigyók adása rögtön a reggeli kakaó mellé, „kísérőként” – mert bizonyára nagyon jótékony hatásúak, és mert ezt ki is követelik a gyógyszertárban a kicsinyek a különböző árukapcsolások (intelligens gyurmák és egyéb értékek) miatt. No és az édes íz, a színes összhatás is rászokással fenyeget, anyuka meg örüljön, hogy legalább egy gyógy(hatású) szert önként szopogat csemetéje, legfeljebb azt kell figyelje, nehogy cukorkaként elfogyasszon egy teli dobozt. (Jó, a „teli doboz” kifejezés itt nemigen áll meg, körülbelül ötszörös térfogatú műanyagtartók alján lötyög ugyanis a pár cukicukor.) Ha pedig esetleg többféle ízesítés is felgyűlt belőle odahaza, jó alkalmat teremt rá, hogy már kora reggel összevesszenek a testvérek.

– C-vitamin és Béres-csepp testsúlykilogrammtól függően adagolva, kiskanálból folyton kilötyögtetve vagy a tízórai mellé csomagolt itóka ízét kissé (?) fémessé téve – ha esetleg vashiány fenyegetne a laborleletek alapján…

– D-vitamin cseppek/tabletták, hisz a csapból is az folyik, hogy alig van magyar gyerek (és felnőtt), aki ne szenvedne ősztől tavaszig ennek a „több mint vitaminnak” a hiányában – a cseppek ugyanúgy kilötyögnek, a tabletták pedig elgurulnak, törölgetésükkel, keresgélésükkel különleges hangulatú családi rítust eredményezve.

A cikk folytatása a FICSAK blogján olvasható!

(Szerző: Máthé Zsuzsa)